Illusztráció

Világnap a csetényi iskolában

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola negyedik alkalommal rendezett egészségnapot a diabétesz világnapjához kapcsolódva.

Illusztráció

Októberben több fórumon is megjelentettük közelgő eseményünket, amelyre felfigyelt dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus főorvos, a Veszprém Megyei Diabétesz Egyesület elnöke, és 25 diákot meghívott iskolánkból a veszprémi diabétesz-világnapi rendezvényre. Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra. Tartalmas, hasznos, ugyanakkor kitűnő hangulatú programon vehettünk részt. Bízunk abban, hogy a most kezdődő kapcsolat együttműködéssé alakulhat a későbbiekben, hiszen a mi rendezvényünk célja is az, hogy felhívjuk a figyelmet a cukorbetegség járványszerű terjedésére, valamint az egészséges életmódra, amellyel a 2-es típusú diabétesz kialakulása megelőzhető.

Saját világnapi rendezvényünkre sikerült több támogatót találnunk, akik anyagi, illetve tárgyi felajánlásaikkal emelték a program színvonalát.

Illusztráció

Október közepén minden osztály előzetes feladatként kapta, hogy dekorálja tantermét az alkalomra. Elvárás volt, hogy jelenjen meg a kék szín, illetve a kék kör, valamint az egészséges életmód. A felső tagozatosokat arra buzdítottuk, töltsék le telefonjaikra a kék körös selfie alkalmazást. Az így készített fotókból készült el az iskolai faliújság. A folyosókat is kékbe öltöztettük, és tablót készítettünk a „Kék emlékmű kihívás” kampányban korábban kéken megvilágított épületekről. A diabétesz-napi óriásplakátok elhelyezése az információnyújtást szolgálta.

Illusztráció

Az egészségnapra minden tanuló abban a kék „egyenpólóban” érkezett, amelyet a szülői munkaközösség kezdeményezésére és támogatásával a szülők kedvezményesen vásároltak meg számukra. A nap – szakképzett ápolók és védőnők által végzett – vércukorszintméréssel kezdődött. Három gyermeknél mértek magasabb értéket, akik azóta folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak, s remélhetőleg nem cukorbetegséget jelzett esetükben a kiugró érték. A vércukormérést egészséges reggeli követte. Teljes kiőrlésű kenyeret ettek a gyerekek vajkrémmel, amihez házi készítésű sajtot is kóstolhattak. Nem hiányoztak a zöldégfélék sem, sőt banánt, túrórudit és rostos őszibaracklevet is kaptak a diákok. Osztályaikkal és osztályfőnökeikkel együtt fogyasztották el a bőséges reggelit, ami sok-sok energiát adott a további feladatok elvégzéséhez.

Illusztráció

Az alsó tagozatosok tanítóikkal töltötték a délelőttöt. Csoportokban rejtvényeket oldottak meg, videofilm segítségével elutaztak „Táplálkozásországba”, és ismerkedtek a vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Zöldségeket, gyümölcsöket kóstolgattak bekötött szemmel, valamint célba dobtak kék labdával kék karikába.

Illusztráció

A felsősök interaktív társasjátékban vettek részt, „kék kvízt” oldottak meg dalok formájában, Activityt játszottak, rejtvényt fejtettek, a tornateremben pedig karikával végzett sorversenyeken ügyeskedtek. Számukra egyéni feladatmegoldások is voltak. Korábbi diabétesz-világnapok jelmondatait kellett megkeresniük és összerakniuk, valamint a cukorbetegség kialakulásának menetét kellett sorrendbe állítaniuk és a lehetséges szövődményeket kirakni szótagokból. Nagy sikerük volt ezeknek a feladatoknak.

Illusztráció

Rendezvényünkre minden évben meghívunk a sport iránt elkötelezett személyeket. Az idén a TLI Fehérvár kosárlabdacsapat utánpótlásának képviselői és a Fehérvár KC kézilabdacsapat tagjai látogattak el hozzánk. A fiatal sportolók megtornásztatták a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, majd rövid beszélgetésre került sor velük, és még egy kis közös játékra is maradt idő.

Nagyon megható momentuma volt a napnak, amikor a torna után az összes diák együtt énekelte el a „Csak egy kék színű virág” című dalt.

Az esemény tetőpontja, immár hagyományosan, a kék élőkör kialakítása volt az iskola udvarán, amihez a jelen lévő felnőttek is csatlakoztak. A rendezvény zárásaként értékeltük a tanulók előzetes és aznapi munkáját. Minden osztály kapott emléklapot, minden tanuló könyvjelzőt és csökkentett szénhidrát-tartalmú édességet. A legjobban teljesítő csoportok emellett még mirelit zöldséget is vihettek haza.

Somogyi Katalin, Somogyiné Lugosi Mártaa rendezvény szervezői

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!