A cukorbetegség és MI – Luke Skywalker diabéteszes!

A cukorbetegség és MI – Luke Skywalker diabéteszes!

Mint látszik, Luke Skywalker a közelmúltban itt járt köztünk, Budapesten, a Sportos Cukorbetegekért Egyesület 24 órás, figyelemfelhívó röplabdázásában vett részt. (Mi sem természetesebb, manapság már semmin sem lepődik meg az ember!)
Nos, a magyar cukorbeteg Luke Skywalker neve valójában Bajkán Sándor, és 2002 óta diabéteszes, azaz 10 éves kora óta. Így mesél önmagáról:

 … Tovább
A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

Hetedik osztályosan, 13 évesen lettem cukorbeteg, a lányom pedig második osztályos korában. Az első diagnózisnál 1983-at, a másodiknál 2009-et mutatott a naptár. A két dátum között eltelt 26 év. Vajon változott-e negyed század alatt a diabétesz iskolai elfogadása, a tanárok hozzáállása és a cukorbeteg gyermek beilleszkedése az osztályba? Ha változott, akkor miben változott, és vajon jó irányba haladt-e ez a folyamat?

 … Tovább
A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

16 hónapja, hogy Marci velünk van (a kinti világban is), hosszú, gyönyörű, nehéz, kihívásokkal teli időszak volt. Most nem kanyarodok el abba az irányba, hogy mennyire csodálatos, létezésem lényege és értelme ez a kis lurkó, mert az messzire vinne, és ez itt elvileg egy sportról szóló írás.

 … Tovább
A cukorbetegség és MI – Képzeljétek, új barátom lett a nyáron!

A cukorbetegség és MI – Képzeljétek, új barátom lett a nyáron!

Helyes, szöszke, tízéves kislány lett az új barátom, Anna. Nagycsoportos kora óta cukorbeteg, ezzel egyidejűleg lisztérzékeny, amit sokszor kísér nevetésbe fulladó tapasztalat az otthon készült vághatatlan-kemény kenyerek és ehetetlenül-szétmálló sütemények okán.

 … Tovább
Diabéteszkezelés 3 országban, 2 kontinensen

Diabéteszkezelés 3 országban, 2 kontinensen

Eddig három országban éltünk és vittük magunkkal Levi diabéteszét.
Mennyibe kerül a kezelés Spanyolországban? Milyen az inzulinkezelés Thaiföldön? Hogyan konzultálnak az orvosok? Hogyan állapítod meg, hogy mennyi szénhidrát van a termékben, ha thaiul van rajta, és teljesen más logika alapján? Milyen különbözőségek és hasonlóságok vannak? Milyen nehézségekkel szembesültünk az orvosokkal a különböző országokban? Mennyibe kerül egy orvosi konzultáció Bangkokban? Hogyan lehet diabetikusan étkezni egy országban, ahol még a levesbe is tesznek cukrot? És mit mond minderről a magyar orvosunk? Ha érdekelnek a válaszok, gyere velem a Kanári-szigetekre, Budapestre majd Bangkokba!

 … Tovább
Cukormentes gumimaci - Amikor összefog a család

Cukormentes gumimaci - Amikor összefog a család

Öt és fél éves volt Hidvégi Tündi, amikor egyik pillanatról a másikra kiderült, cukorbeteg. Egészen pontosan 2013. január 8-án. Szülei utólag arra következtetnek, hogy az óvodai skarlátjárvány idézte elő, hozta ki a szervezetéből ezt az autoimmun betegséget. A skarlátból épphogy csak kigyógyult, amikor karácsony után elkapott egy hányós vírust, ami még ráerősített a bajra, és a kislány ekkor nagyon rosszul lett. Végül a kórházban kiderült, hogy cukorbeteg. A család élete teljesen felborult. A hányásos vírus miatt karanténban tartották kislányával együtt az édesanyát is, aki így teljesen el lett szakítva Tündi kistestvérétől, Donáttól. A kisfiú ezt nagyon nehezen élte meg. Mentőautó vitte el az anyukát Tündivel, ez volt az utolsó kép, amit látott.

 … Tovább
Kulcsszó: felkészülés - Gyermekvállalás cukorbetegként

Kulcsszó: felkészülés - Gyermekvállalás cukorbetegként

A legfontosabb volt, hogy miután a kezelőorvosommal, dr. Vándorfi Győző főorvos úrral megbeszéltem, hogy mik a terveink a férjemmel, és ő egy közös megbeszélést tartott, amin a párom is jelen volt, elkezdődött a felkészülés.

 … Tovább
Panna története – Egy kislány happy enddel végződő kálváriája

Panna története – Egy kislány happy enddel végződő kálváriája

Panna diabétesze 11 hónapos korban kezdődött. Mint oly sok más csecsemő-kisded, ő is gyakran betegedett meg hol hörghurutban, hol gégegyulladásban, ami a fiatal életkorban manifesztálódó, amúgy is csak nagy küzdelmek árán egyensúlyban tartható diabéteszt még nehezebben uralhatóvá tette. Elsősorban az éjszakai hipoglikémiák rémének elkerülésére Panna 2 éves korában először szenzort kapott, majd 3 és fél éves korban inzulinpumpa-kezelést indítottunk nála. Szülei igen hamar elsajátították a diabétesz menedzselésének minden csínját-bínját, amit jól tükröz, hogy Panna HbA1c-értékei évek óta 7 százalék alatt vannak. Mindez persze csakis úgy valósulhatott meg, hogy Panna anyukája otthon maradt a gyermekkel, és minden idegszálával arra összpontosított, hogy a zabolázatlan vércukorértékeket a lehető legideálisabb tartományban tartsa. Folyamatosan gyarapította ismereteit a diabetológia tárgykörében; tudásával, kiváló anyai ösztöneivel és odaadó szeretetével elérte, hogy Panna nemcsak kiválóan kezelt diabéteszes kisdeddé, de egy ízig-vérig „gyerekszerű” gyerekké cseperedett.

 … Tovább
Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Cukorbeteg gondozottaink számára minden egyes „beavatkozásunk”, tanácsunk azt az üzenetet hordozza: „Ti nem vagytok mások, mint a többiek! Csak néhány megkötésnek kell eleget tennetek, és amúgy a korosztályotok vidám életét élhetitek!”

 … Tovább
Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Mint minden kamasznak, a cukorbeteg serdülőknek is jelentős változás áll be az életükben. A 18 éves életkor közeledtével döntést kell hozni a pályaválasztással kapcsolatban, lehetőség szerint olyan szakmát kell választani, amely a diabétesz esetleges szövődményeit nem rontja (pl. hidegben végzett munka), nem jelent veszélyes munkakört (pl. magasban végzett munka), lehetőség szerint nem jelent túl nagy kísértést (pl. cukrász), korai komplikációk esetén nem kell abbahagyni a munkát (pl. órás). Véleményem szerint a modern inzulinoknak és folyamatos inzulinadagoló eszközöknek (inzulinpumpa) köszönhetően a váltott műszakos munkabeosztás ugyan nem ideális, de ma már megoldható problémát jelent.

 … Tovább
Jó tanácsok és jogszabályok – Pályaválasztási szempontok inzulinnal kezelteknek

Jó tanácsok és jogszabályok – Pályaválasztási szempontok inzulinnal kezelteknek

A gyermekkorban jelentkező 1-es típusú diabétesz ma már megfelelő inzulinkezeléssel, vércukor-önellenőrzéssel és „életmódkezeléssel” jól egyensúlyban tarható. A jó anyagcsere érdekében azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Ha őszinték akarunk lenni, a meglévő szabadság mellett azért sok kötöttséggel is számolni kell. A legtöbb esetben négyszeri inzulinadás szükséges. Az inzulinpumpa-kezelés bizonyos esetekben hatékonyabb lehet a hagyományos inzulinkezelésnél, de a technika megfelelő kezelése és a vércukor-önellenőrzés itt is folyamatos odafigyelést igényel. Nagyjából adott időpontokban minimum háromszori étkezés szükséges, ügyelni kell az elfogyasztott étel minőségére és mennyiségére. Közepes aktivitású rendszeres testmozgásnak a jó kondíció megőrzésében és a szövődmények megelőzésében fontos szerepe lehet. Az éjszakai pihenés elengedhetetlen feltétele a szervezet regenerálódásának

 … Tovább
Egy kérdőíves vizsgálat eredményei – Milyen a helyzetünk a közoktatásban?

Egy kérdőíves vizsgálat eredményei – Milyen a helyzetünk a közoktatásban?

Kérdőíves felmérést készítettünk 2015. február és augusztus közti időszakában a diabéteszes gyermekek közoktatásbeli helyzetéről. Célunk a helyzet feltárása, megismerése. Elsősorban a 3–10 éves korosztállyal foglalkoztunk, hiszen ők szorulnak segítségadásra mindennapi ellátásukban, az óvodákban és alsó tagozaton.
Az eredmények alapján nem tudtunk különbséget tenni a különféle fenntartású intézmények között, bár a 4 magánkézben lévő intézmény mindegyikéről pozitív visszajelzés érkezett, de alacsony számuk miatt általánosítást nem végeztünk.

 … Tovább
Jay Cutler, az NFL-sztár

Jay Cutler, az NFL-sztár

Kimerült volt, sokszor már a kezdőrúgásnál is. A karja elgyengült, folyton fáradtnak érezte magát, közel 15 kilót fogyott. Jay Cutler, a Chicago Bears irányítója hónapokig futballozott a tünetekkel, mire kiderült: 1-es típusú cukorbeteg.

 … Tovább
Nick Jonas

Nick Jonas

Nick Jonas neve sokak számára a Jonas Brothershöz kötődik, és egy szende, bongyor hajú kisfiú képe sejlik fel az emlékezetben, aki habkönnyű slágereket énekel, és Disney-sorozatokban szerepel. Pedig Nick Jonas sokkal több ennél: szólóénekes, színész és diabétesznagykövet.

 … Tovább
Indycar-pilóta és egy kislány

Indycar-pilóta és egy kislány

Vajon mi a közös a 12 éves planói fiatalban, Eliana Goodmanban és a 28 éves IndyCar-pilótában, Charlie Kimballban, aki ezen a hétvégén is versenyzik a Texas Motor Speedway pályán tartandó Firestone 600 futamban? Mindketten 1-es típusú cukorbetegséggel élnek együtt. (A PlanoStar Courier 2014. június 4-én megjelent cikke alapján.)

 … Tovább
Ryan Reed NASCAR-pilóta a cukorbetegséget is „leelőzte”

Ryan Reed NASCAR-pilóta a cukorbetegséget is „leelőzte”

„Rengeteg gyermek él a világon, akiknek azt mondták, hogy betegségük miatt nem tehetik azt, amit akarnak. Ezért elsősorban nekik akarom elmesélni a történetemet” – Ryan Reed, NASCAR-pilóta.

 … Tovább
Laborom applikáció

Laborom applikáció

Hogyan alakult a HbA1c-m az utóbbi időkben? Mennyi és milyen hatású inzulint adtam? Milyen más gyógyszereket szedek? Számtalan kérdés, ami szóba kerül egy diabetológiai vizit kapcsán. Ha felkészülünk, beállíthatunk egy paksaméta papírral az orvoshoz, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha a telefonunkon rendszerezve lennének a leletek, és akár egy grafikonon is bemutathatnánk a kért értékek alakulását?

 … Tovább
A diabéteszkutatás újdonságai

A diabéteszkutatás újdonságai

Érthető módon a cukorbetegséggel leélt évekkel együtt nő az egészséges szkepticizmus a diabétesszel kapcsolatos fantasztikus hírekkel kapcsolatban. Jómagam 30 éve azt hallgatom, hogy a cukorbetegség gyógyítása már csak pár év kérdése, a sajtóban pedig havi rendszerességgel jelenik meg egy-egy tudományos újdonság szenzációhajhász kacsaváltozata.
Csalódottan legyinthetünk rájuk, de én azt mondom: életem során épphogy megúsztam a kifőzős fecskendőket, volt szerencsém a mellékhatásoktól nem mentes humán inzulinokhoz, felszívó tűk, fecskendők, penek, vércukormérők egész tárházához, most pedig inzulinpumpát használok, egyre többet folyamatos glükózszenzorral, újabban kihasználva az okostelefonok adta előnyöket is. Fejlődés tehát van, ha lassabb is, mint szeretnénk.

 … Tovább
Telemedicina és 1-es típusú diabétesz

Telemedicina és 1-es típusú diabétesz

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik, a kapcsolat valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre.

 … Tovább
Barát a bajban – Cukorbeteg játékok a világból

Barát a bajban – Cukorbeteg játékok a világból

Diabkuty, Rufus és Jerry – csak néhány azok közül a különleges játékok közül, amelyek segítik a cukorbeteg gyerekekkel elfogadtatni a diabéteszt, és megértetni velük, nincsenek egyedül a betegséggel. Az elmúlt néhány évben számtalan kezdeményezés indult a világban, amelyek bár különböző okokból, de ugyanazért a célért jöttek létre: a kis cukorbeteg hősök és családjuk számára valamivel könnyebbé tenni a napi rutint, ami a diabétesz kezelésével jár.

 … Tovább
Civil kezdeményezések – Bemutatkozik a MentaPROgram

Civil kezdeményezések – Bemutatkozik a MentaPROgram

Mindig nagy örömmel mutatunk be olyan új kezdeményezéseket, amelyek gyermekek, szüleik és közösségeik számára szerveznek programokat a diabétesszel kapcsolatos információk, ismeretek elsajátítására, az új élethelyzet minél gyorsabb elfogadásához.

 … Tovább
Civil kezdeményezések – Szurikáta diabFoglalkozás

Civil kezdeményezések – Szurikáta diabFoglalkozás

Mindig nagy örömmel mutatunk be olyan új kezdeményezéseket, amelyek gyermekek, szüleik és közösségeik számára szerveznek programokat a diabétesszel kapcsolatos információk, ismeretek elsajátítására, az új élethelyzet minél gyorsabb elfogadásához.

Szurikáta diabFoglalkozás
A Szurikáta Alapítvány és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete speciális gyermekfoglalkozásokat tart diabéteszes gyermeket fogadó óvodák gyermekcsoportjai és általános iskolai osztályai számára.

 … Tovább
Cukorbeteg gyermek a családban – A testvérek közötti egyenlősdi csapdája

Cukorbeteg gyermek a családban – A testvérek közötti egyenlősdi csapdája

A második gyermek megszületésével, családba kerülésével nemcsak mennyiségileg növekszik meg a szülők feladata, hanem olyan dilemmákkal is meg kell küzdeniük, amelyek egyetlen gyermek nevelése esetén fel sem merülnek.

 … Tovább
DiaEuro 2015 – Ismét EB-ezüstérmet szerzett a magyar válogatott

DiaEuro 2015 – Ismét EB-ezüstérmet szerzett a magyar válogatott

Ismét kiválóan szerepelt a magyar cukorbetegek labdarúgó-válogatottja, és tavaly is második helyen végzett a kolozsvári DiaEuro futsal-Európa-bajnokságon. A magyar csapat az egyetlen, ami az elmúlt három évben mindig döntőbe jutott, miközben a bajnokságon induló csapatok száma megduplázódott.

 … Tovább
24 órás figyelemfelhívó röplabdázás – Sportos cukorbetegek – vagány fiatalok

24 órás figyelemfelhívó röplabdázás – Sportos cukorbetegek – vagány fiatalok

Miért 24 órás? Mert szeretjük a kihívásokat! Mire hívjuk fel figyelmet? A cukorbetegségre, a mozgás fontosságára, és arra, hogy cukorbetegen is lehet, sőt kell sportolni! Miért pont röplabdázással? Mert csapatjáték, és nemcsak a gyerekek, hanem az idősebbek is be tudnak kapcsolódni.

 … Tovább
Vivicittá

Vivicittá

Vivicittá – éljen a város, szeresd a várost! Ezzel az elnevezéssel rendezik meg minden év tavaszán az egyik legrangosabb utcai futóversenyt Budapesten. A Sportos Cukorbetegekért Egyesület tagjai közül jó néhányan évek óta rendszeresen részt vesznek ezen a fantasztikus hangulatú, Budapest legszebb részein kanyargó versenyen.

 … Tovább
Világnap a csetényi iskolában

Világnap a csetényi iskolában

A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola negyedik alkalommal rendezett egészségnapot a diabétesz világnapjához kapcsolódva.

 … Tovább

Jótékonysági bál, avagy hagyományteremtés

A Diabétesz Világnap, november 14-e az idén kétszeres ünnep volt a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért életében. Egyrészt méltóképpen emlékeztünk az életet adó inzulin felfedezőire, másrészt a régóta tervezett jótékonysági bálunk napja volt.

 … Tovább
Emma pótuzsonnája

Emma pótuzsonnája

A kicsik körében népszerű és hazánkban is több gyermekcsatornán játszott Caillou (ejtsd: Káju) című kanadai animációs sorozat egyik epizódja a cukorbetegség témáját járja körül, a gyermekek szemszögéből. A címszereplő kisfiú alig múlt 4 éves és a korosztályára jellemző nyíltsággal szemléli a világ dolgait. Így tesz az Emma pótuzsonnája című részben is.

 … Tovább

Az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom

Az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom 2014 nyarán azzal a céllal jött létre, hogy megteremtse a lehetőséget a fiatalkorú, 18 év feletti diabéteszeseknek arra, hogy közösséget találjanak maguknak. Kezdetben kicsit céltalanul kezdtem el írogatni a Facebook-oldalunkra, amelyet akkor még csak egy nagyon szűk baráti réteg követett. Nem volt teljesen világos, hogy milyen módon fogunk továbbmenni, de már akkor volt pár ötlet a fejemben.

 … Tovább

Magyar nyelvű oktatás diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek Kárpátalján

A nyár legmelegebb napjaiban, a kárpátaljai Sajánban zajlott az első magyar nyelvű gyermekdiabétesz-tanfolyam. Az előzményekhez tartozik, hogy Ambrus Flóra (a Candy című könyv szerzője) és családja – akik a régióban, Visk nagyközségben laknak – ismételten jelezték azokat a körülményeket, amelyekkel a határon túli magyar diabéteszes gyermekeknek és családjaiknak meg kell küzdeniük.

 … Tovább
Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Miért szeretjük annyira az édes ízt?

Az ízek érzékelése mindannyiunk életében rendkívüli fontosságú, meghatározza a táplálék kiválasztását és az elfogyasztott mennyiséget. Az íz kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy táplálékot elfogadunk vagy elutasítunk, biztosítja, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a szervezetünk, valamint hozzájárul az ételek és italok élvezetéhez.

 … Tovább
Accu-Chek Főzőklub

Accu-Chek Főzőklub

Érdekes programra kaptunk meghívást egy november végi szombaton. Gyerekek, tinédzserek és fiatal felnőttek érkeztek a Semmelweis Egyetem Eurest éttermébe, hogy Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő és segítőtársai, valamint a Roche Magyarország munkatársai közreműködésével közös főzés keretében szerezzenek minél több gyakorlati tapasztalatot.

 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!