X. Országos Gyermekdiabétesz Nap – Visszatekintés

2015. január 17-én Veszprémben, a korábbi évek hagyományait folytatva, ismét megünnepeltük, hogy a világon elsőként 1922…
 Tovább
A cukorbetegség és MI – Luke Skywalker diabéteszes!

A cukorbetegség és MI – Luke Skywalker diabéteszes!

Mint látszik, Luke Skywalker a közelmúltban itt járt köztünk, Budapesten, a Sportos Cukorbetegekért Egyesület 24 órás, figyelemfelhívó röplabdázásában vett részt. (Mi sem természetesebb, manapság már semmin sem lepődik meg az ember!)
Nos, a magyar cukorbeteg Luke Skywalker neve valójában Bajkán Sándor, és 2002 óta diabéteszes, azaz 10 éves kora óta. Így mesél önmagáról:

 Tovább
A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

A cukorbetegség és MI – Akik nélkül nem lehettünk volna bajnokok

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Hetedik osztályosan, 13 évesen lettem cukorbeteg, a lányom pedig második osztályos korában. Az első diagnózisnál 1983-at, a másodiknál 2009-et mutatott a naptár. A két dátum között eltelt 26 év. Vajon változott-e negyed század alatt a diabétesz iskolai elfogadása, a tanárok hozzáállása és a cukorbeteg gyermek beilleszkedése az osztályba? Ha változott, akkor miben változott, és vajon jó irányba haladt-e ez a folyamat?

 Tovább
A cukorbetegség és MI – Diab-játékszabályok – sportolj cukorbetegen is!

A cukorbetegség és MI – Diab-játékszabályok – sportolj cukorbetegen is!

Jámbor Máté vagyok, 12 éves, és majdnem ugyanennyi ideje diabos, már több mint 8 éve pumpás. Mindig nagyon szerettem a sportot, életelemem a mozgás…
 Tovább
A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

A cukorbetegség és MI – Futó babakocsi

16 hónapja, hogy Marci velünk van (a kinti világban is), hosszú, gyönyörű, nehéz, kihívásokkal teli időszak volt. Most nem kanyarodok el abba az irányba, hogy mennyire csodálatos, létezésem lényege és értelme ez a kis lurkó, mert az messzire vinne, és ez itt elvileg egy sportról szóló írás.

 Tovább
A cukorbetegség és MI – Képzeljétek, új barátom lett a nyáron!

A cukorbetegség és MI – Képzeljétek, új barátom lett a nyáron!

Helyes, szöszke, tízéves kislány lett az új barátom, Anna. Nagycsoportos kora óta cukorbeteg, ezzel egyidejűleg lisztérzékeny, amit sokszor kísér nevetésbe fulladó tapasztalat az otthon készült vághatatlan-kemény kenyerek és ehetetlenül-szétmálló sütemények okán.

 Tovább
Diabéteszkezelés 3 országban, 2 kontinensen

Diabéteszkezelés 3 országban, 2 kontinensen

Eddig három országban éltünk és vittük magunkkal Levi diabéteszét.
Mennyibe kerül a kezelés Spanyolországban? Milyen az inzulinkezelés Thaiföldön? Hogyan konzultálnak az orvosok? Hogyan állapítod meg, hogy mennyi szénhidrát van a termékben, ha thaiul van rajta, és teljesen más logika alapján? Milyen különbözőségek és hasonlóságok vannak? Milyen nehézségekkel szembesültünk az orvosokkal a különböző országokban? Mennyibe kerül egy orvosi konzultáció Bangkokban? Hogyan lehet diabetikusan étkezni egy országban, ahol még a levesbe is tesznek cukrot? És mit mond minderről a magyar orvosunk? Ha érdekelnek a válaszok, gyere velem a Kanári-szigetekre, Budapestre majd Bangkokba!

 Tovább
Cukormentes gumimaci - Amikor összefog a család

Cukormentes gumimaci - Amikor összefog a család

Öt és fél éves volt Hidvégi Tündi, amikor egyik pillanatról a másikra kiderült, cukorbeteg. Egészen pontosan 2013. január 8-án. Szülei utólag arra következtetnek, hogy az óvodai skarlátjárvány idézte elő, hozta ki a szervezetéből ezt az autoimmun betegséget. A skarlátból épphogy csak kigyógyult, amikor karácsony után elkapott egy hányós vírust, ami még ráerősített a bajra, és a kislány ekkor nagyon rosszul lett. Végül a kórházban kiderült, hogy cukorbeteg. A család élete teljesen felborult. A hányásos vírus miatt karanténban tartották kislányával együtt az édesanyát is, aki így teljesen el lett szakítva Tündi kistestvérétől, Donáttól. A kisfiú ezt nagyon nehezen élte meg. Mentőautó vitte el az anyukát Tündivel, ez volt az utolsó kép, amit látott.

 Tovább
Kulcsszó: felkészülés - Gyermekvállalás cukorbetegként

Kulcsszó: felkészülés - Gyermekvállalás cukorbetegként

A legfontosabb volt, hogy miután a kezelőorvosommal, dr. Vándorfi Győző főorvos úrral megbeszéltem, hogy mik a terveink a férjemmel, és ő egy közös megbeszélést tartott, amin a párom is jelen volt, elkezdődött a felkészülés.

 Tovább
A diabéteszes gyermekek és fiatalok ellátási rendszere

A diabéteszes gyermekek és fiatalok ellátási rendszere

A magyarországi diabéteszes gyermekek túlnyomó többsége 1-es típusú (inzulinfüggő) diabéteszes, a serdülőkorú kövér gyermekek között a 2-es típus is előfordul…
 Tovább
Panna története – Egy kislány happy enddel végződő kálváriája

Panna története – Egy kislány happy enddel végződő kálváriája

Szerző: Dr. Körner Anna

Panna diabétesze 11 hónapos korban kezdődött. Mint oly sok más csecsemő-kisded, ő is gyakran betegedett meg hol hörghurutban, hol gégegyulladásban, ami a fiatal életkorban manifesztálódó, amúgy is csak nagy küzdelmek árán egyensúlyban tartható diabéteszt még nehezebben uralhatóvá tette. Elsősorban az éjszakai hipoglikémiák rémének elkerülésére Panna 2 éves korában először szenzort kapott, majd 3 és fél éves korban inzulinpumpa-kezelést indítottunk nála. Szülei igen hamar elsajátították a diabétesz menedzselésének minden csínját-bínját, amit jól tükröz, hogy Panna HbA1c-értékei évek óta 7 százalék alatt vannak. Mindez persze csakis úgy valósulhatott meg, hogy Panna anyukája otthon maradt a gyermekkel, és minden idegszálával arra összpontosított, hogy a zabolázatlan vércukorértékeket a lehető legideálisabb tartományban tartsa. Folyamatosan gyarapította ismereteit a diabetológia tárgykörében; tudásával, kiváló anyai ösztöneivel és odaadó szeretetével elérte, hogy Panna nemcsak kiválóan kezelt diabéteszes kisdeddé, de egy ízig-vérig „gyerekszerű” gyerekké cseperedett.

 Tovább

Ne rettegj, de tudnod kell róluk! – A diabétesz szövődményeiről

Szerző: Dr. Békefi Dezső

Jó néhány évvel ezelőtt történt. Fiatal cukorbetegekkel beszélgettünk a serdülőkori sajátosságokról, a felnőtté válásról, és mindenféléről, ami érdekelte őket. Jó hangulat volt, aktívak voltak, sokat kérdeztek, érdekes véleményeket fogalmaztak meg, sokat tanultam tőlük…
 Tovább
Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Hogyan bulizzunk és hogyan ne?

Szerző: Dr. Blatniczky László

Cukorbeteg gondozottaink számára minden egyes „beavatkozásunk”, tanácsunk azt az üzenetet hordozza: „Ti nem vagytok mások, mint a többiek! Csak néhány megkötésnek kell eleget tennetek, és amúgy a korosztályotok vidám életét élhetitek!”

 Tovább
Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Szerző: Dr. Kis János Tibor

Mint minden kamasznak, a cukorbeteg serdülőknek is jelentős változás áll be az életükben. A 18 éves életkor közeledtével döntést kell hozni a pályaválasztással kapcsolatban, lehetőség szerint olyan szakmát kell választani, amely a diabétesz esetleges szövődményeit nem rontja (pl. hidegben végzett munka), nem jelent veszélyes munkakört (pl. magasban végzett munka), lehetőség szerint nem jelent túl nagy kísértést (pl. cukrász), korai komplikációk esetén nem kell abbahagyni a munkát (pl. órás). Véleményem szerint a modern inzulinoknak és folyamatos inzulinadagoló eszközöknek (inzulinpumpa) köszönhetően a váltott műszakos munkabeosztás ugyan nem ideális, de ma már megoldható problémát jelent.

 Tovább
Jó tanácsok és jogszabályok – Pályaválasztási szempontok inzulinnal kezelteknek

Jó tanácsok és jogszabályok – Pályaválasztási szempontok inzulinnal kezelteknek

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

A gyermekkorban jelentkező 1-es típusú diabétesz ma már megfelelő inzulinkezeléssel, vércukor-önellenőrzéssel és „életmódkezeléssel” jól egyensúlyban tarható. A jó anyagcsere érdekében azonban bizonyos szabályokat be kell tartani. Ha őszinték akarunk lenni, a meglévő szabadság mellett azért sok kötöttséggel is számolni kell. A legtöbb esetben négyszeri inzulinadás szükséges. Az inzulinpumpa-kezelés bizonyos esetekben hatékonyabb lehet a hagyományos inzulinkezelésnél, de a technika megfelelő kezelése és a vércukor-önellenőrzés itt is folyamatos odafigyelést igényel. Nagyjából adott időpontokban minimum háromszori étkezés szükséges, ügyelni kell az elfogyasztott étel minőségére és mennyiségére. Közepes aktivitású rendszeres testmozgásnak a jó kondíció megőrzésében és a szövődmények megelőzésében fontos szerepe lehet. Az éjszakai pihenés elengedhetetlen feltétele a szervezet regenerálódásának

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!