Illusztráció

24 órás figyelemfelhívó röplabdázás

Sportos cukorbetegek – vagány fiatalok

Miért 24 órás? Mert szeretjük a kihívásokat! Mire hívjuk fel figyelmet? A cukorbetegségre, a mozgás fontosságára, és arra, hogy cukorbetegen is lehet, sőt kell sportolni! Miért pont röplabdázással? Mert csapatjáték, és nemcsak a gyerekek, hanem az idősebbek is be tudnak kapcsolódni.

Illusztráció

November 21–22-én rendezte meg a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a 24 órás figyelemfelhívó röplabdázást a Diabétesz Világnap alkalmából. Az eseményre több százan jöttek el, hogy röplabdázzanak, beszélgessenek a régi ismerősökkel, vagy azért, hogy az előadásokat meghallgassák.

13 és fél éves fiamnál, Balunál 2 és fél éve 1-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. Nagyon fontosnak tartom, hogy egyre több egyesület, alapítvány segíti a diabétesszel élő gyermekeket és családjaikat. Ilyen a Sportos Cukorbetegek Egyesülete is, akiket 2014 decemberében ismertünk meg a Mikulás-napi kosárlabdázáson. Azóta tartjuk a kapcsolatot, igyekszünk részt venni a tartalmas programokon, amiket szerveznek. Nagy öröm volt számomra, hogy a szervezők felkérésére Balu kiállíthatta festményeit, tűzzománc képeit is. Kézműveskedhettek is a gyerekek, nagyon igényes karácsonyi díszeket készítettek. A hangulat fantasztikus volt, nagyon jól volt megszervezve minden. A jelenlévők lelkesen váltották egymást a röplabdázásban, fáradhatatlanok voltak. A gyerekek csapata a Star Wars harcosaival is megmérkőzhetett, hatalmas örömükre. Én az egyik felnőttcsapatban játszottam, párommal együtt. Olyan összeszokottan röplabdáztunk, mintha állandó csapat lennénk. Érdekes, értékes előadásokat is hallgathattunk, például a sziklamászás kihívásairól cukorbetegen, vagy a sportoló cukorbetegek étkezéséről. A MentaPRO Alapítvány a havi találkozóját itt tartotta meg. Ők is a diabéteszes gyermekek családjait segítik, pszichológus segítségével. Nekik is nagyon sokat köszönhetek, amiért segítenek lelkileg feldolgozni fiam diabéteszességét, hasznos tanácsokat kapok, tapasztalatokat cserélünk.

Egy új vércukormérőt és egy gyerekek által írt és illusztrált könyvet is kaptunk, amelynek címe: Cukros könyv. Remélem még sok ilyen remekül megszervezett eseményen vehetünk részt a családommal. Ezúton is gratulálok a 24 órán keresztül röplabdázóknak, és köszönjük a szervezőknek az élményt!

Villányi Kinga

Az eseményt az egyesület alapító elnöke, Dávid Zsuzsanna és a rendezvény fővédnöke, Ferjancsik Domonkos nyitotta meg, aki 1-es típusú diabéteszesként lett világ- és Európa-bajnok kardvívó. A 24 órán át tartó folyamatos röplabdázás nyitóütését is tőle láthattuk. Aki éppen nem röplabdázott vagy szurkolt a tornateremben, részt vehetett az egész nap tartó előadásokon, beszélgetéseken, vagy csatlakozhatott a kézműveskedők csapatához.

A gyerekek és sok felnőtt örömére meglátogatott minket egy Star Wars-jelmezes csapat is, az 501-es Légió. Meglepődve láttuk, hogy egyikük cukrot mér. Igen, még őket sem kerüli el a cukorbetegség! (Luke Skywalkerről magazinunk 12. oldalán olvashattok.)

Bepillantást nyerhettünk a diabétesz kezelésének fejlődésébe Papp Sándor kortörténeti kiállításának segítségével. Boldizsár Balázs Lehel 14 éves diabéteszes fiú képzőművészeti kiállítását is megnézhettük.

A labda reggel kilenckor frissen, vidáman és lendületesen kezdett pattogni. Miközben a röplabdázók folyamatosan játszottak, rengeteg programon lehetett részt venni. Kicsiktől kezdve a nagyobbakig, sportolóktól a kevésbé sportosakig mindenki megtalálhatta a neki legmegfelelőbb elfoglaltságot. Az egész éjszaka tartó röplabdázás során mindenkinek szinte leragadt a szeme, mégis rengeteg fiatal végigröplabdázta az éjszakát. Voltak, akik kártyáztak, hennáztak vagy éppen egy kicsit elbóbiskoltak az egyik sarokban, de összességében mindenki remekül érezte magát, és biztos, hogy sokat tanult ebből a csodálatos és mozgalmas napból.

Donkó Zelma

Szabó Mária Myrtill klinikai szakpszichológus bevezetőjét követően dr. Oláh Ilona családorvos, diabetológus tartott előadást Zentai Andrea és Dobák Zita dietetikusokkal. Rengeteg gyakorlati kérdésre kaptunk választ, előadásuk után külön is beszélgethettünk az előadókkal.

Ezután nagyon érdekes, saját élményekkel, tapasztalatokkal tarkított kerekasztal-beszélgetést hallgattunk meg Enyedi Nóra sziklamászó és maratonfutó, Jacsó Annamária hosszútávfutó, Hegedűs Zoltán kézilabdázó és Ferjancsik Domonkos részvételével. Délután a Medtronic legújabb pumpájáról hallottunk ismertetőt, és a DiaEuro focistáival ismerkedtünk meg egy kötetlen beszélgetés során.

A diabétesszel élő családok segítését maga elé tűző MentaPROgrammal is megismerkedhettünk. (A MentaPROgramról magazinunk 80. oldalán olvashattok.) Bemutatkozásuk után a Dixit társásjátékból ismert kártyák segítségével imaginációs (fantázia) gyakorlatot végeztünk. Ez sokunknak új volt, és nagyon élveztük!

Az este közeledtével egyre többen indultak haza, tele élményekkel, már csak a leginkább elszánt 50 fiatal maradt a helyszínen. Ők 7 csapatba osztva röplabdázták végig az egész éjszakát, sokszor vérre menő meccset játszva egymás ellen. A reggel megérkező szülők meglepődve látták, hogy még mindig tart a lelkesedés, sőt alig tudtuk leállítani a játékot a 24 óra leteltével. A jelen lévő orvosnak nem adtunk munkát, diabétesz szempontjából eseménytelen volt a rendezvény!

Jólesett, hogy kiállíthattam a képeimet. Amikor alkotok, elfelejtem, hogy diabéteszes vagyok.

Megismerhettem a régi idők cukorbetegeinek kezelésére használt peneket, vércukormérőket a Diabétesz Múzeum és Vándorkiállítás jóvoltából.

Nagyon vártam az 501-es Légiót, akik Star Wars-jelmezekben jöttek el hozzánk. Örömömre röpizhettem is a birodalmiak ellen.

Boldizsár Balázs Lehel

Sokan kérdeztétek, mikor lesz a következő. Ősszel ismét lesz 24 órás röplabdázás, de addig is több eseményen várunk kicsiket és nagyokat! Havonta tartunk klubtalálkozót, és idén is nagy csapattal indulunk a Vivicittá futóversenyen, ahol nagy szeretettel várjuk a szurkolókat is! Nézzétek a Facebook-oldalunkat és a honlapunkat!

Muskát Erika

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!