Az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom

Az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom 2014 nyarán azzal a céllal jött létre, hogy megteremtse a lehetőséget a fiatalkorú, 18 év feletti diabéteszeseknek arra, hogy közösséget találjanak maguknak. Kezdetben kicsit céltalanul kezdtem el írogatni a Facebook-oldalunkra, amelyet akkor még csak egy nagyon szűk baráti réteg követett. Nem volt teljesen világos, hogy milyen módon fogunk továbbmenni, de már akkor volt pár ötlet a fejemben.

DYA Europe

file

2014 nyarán sikeresen kijutottam az első nemzetközi diabétesztáborba Horvátországba, amelyet az európai diabéteszszövetség szervezett.

Itt rengeteg ismerettel felvérteződtem, és nagyon sokat tanultam más diabéteszes vezetőktől. Nyugat-Európában rendkívül sikeres páciensegyesületek működnek közre az egészségügyi rendszerben, és nem csak motivációt, hanem projekteket és programokat kínálnak a diabéteszesek számára, akiknek így nemcsak a teázós klubdélutánok jutnak, de edukációt és társaságot is biztosítanak számukra.

A tábor után már tudtam, hogy jó irányba tart a korábbi elképzelésem, miszerint Magyarországon is szükség van hasonló kezdeményezésre. Ennek bizonyítéka volt, hogy a táborban, javaslatomra, megalakult az európai ifjúsági diabéteszszövetség (DYA Europe). Szerettünk volna a táboron kívül is kapcsolatban maradni, ehhez megfelelő platformot kialakítani.

Strasbourg és Hollandia

file

Több mint másfél éve minden héten Skype-on tartjuk a kapcsolatot az úgynevezett akciócsoporttal, folyamatosan egyeztetjük a tennivalókat. Tevékenységünk révén eljutottunk több fontos diabéteszes eseményre, többek között Strasbourgba, az Európai Parlamentbe, az angol Diabetes UK konferenciára, tárgyaltunk a máltai egészségügyi miniszterrel a máltai diabéteszprotokoll kialakításáról, továbbá hollandiai, angol és magyar diabéteszkonferenciákon is képviseltük a nemzetközi és saját országunk diabéteszközösségét a DYA Europe csapatával.

A 2015-ös európai táborba már előadóként hívtak meg engem, hogy a nemzetközi kapcsolatokról és közösségi médiáról tartsak előadást. Ezt a tábort Hollandiában rendezték, és Horváth Ádám személyében sikerült olyan nagyszerű magyar kollégánkat segíteni pályázatában, aki szintén az IDB oszlopos tagja és sportprogramjainkat vezeti.

Fogászat és diabétesz

A 2015-ös évben több budapesti diabéteszklubban, a győri és a budapesti Diabétesz Világnapon tartottam előadást a szájüregi egészség és a diabétesz kapcsán, valamint a Magyar Diabetes Társaság által jegyzett nővérképzésben is négy előadást vállaltam fogászati témakörben. Ezek után a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Szekciójának felkérésére több mint 1000 fogorvosnak tartottam 30 perces előadást a diabétesz fogorvosi-gyakorlati megközelítéséről.

Hajrá, foci

Már több mint 3 idényt fociztunk végig az Fc. DiaBeaters (diabéteszesekből álló) amatőr futsalcsapatunkkal a Budapesti Futsal Liga bajnokságban, ahol korábbi ezüstérmünknek köszönhetően egy ligával feljebb is jutottunk. Ebbe a csapatba továbbra is várunk minden diabéteszes, labdarúgást szerető sporttársat.

Idén külön sarokkal szerepeltünk a Budapesti Cukorbetegek Egyesületének világnapján, ahol 1-es típusú diabéteszeseknek szóló találkozóval jelentkeztünk, egy kifejezetten a 2-es típusú diabéteszeseknek szóló eseményen.

Young Leaders

file

Év végén volt a nemzetközi Young Leaders in Diabetes tábor és diabétesz-világkonferencia a Kanadai Vancouverben, ahova szintén pályázni kellett. Összesen két hétig voltam kinn a programon és a konferencián, amely során a Young Leaders program európai régiójának vezetésére választottak meg európai kollégáim.

A következő 2 konferenciára, vagyis 4 évre szól a megbízatásom, és az európai ifjúsági diabétesz projekteket fogom felügyelni és segíteni. A következő konferencia 2017-ben kerül megrendezésre Abu Dhabiban.

Terveink között szerepel a további növekedés, és minél több fiatal aktívabb bevonása közösségünkbe. Van lehetőség cikkírásra, blogolásra, sportprogramokon való részvételre, előadások megtartására, illetve saját ötletek megvalósítására.

Aki több információt szeretne megtudni rólunk, az követhet minket honlapunkon (idbhungary.blog.hu), illetve a közösségi médiafelületeinken (facebook.com/idbhungary, instagram.com/idb.hungary). E-mail címünk: idbhungary@gmail.com.

Dr. Végh Dániel

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!