Illusztráció

Accu-Chek Főzőklub

Érdekes programra kaptunk meghívást egy november végi szombaton. Gyerekek, tinédzserek és fiatal felnőttek érkeztek a Semmelweis Egyetem Eurest éttermébe, hogy Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakértő és segítőtársai, valamint a Roche Magyarország munkatársai közreműködésével közös főzés keretében szerezzenek minél több gyakorlati tapasztalatot.

Illusztráció

A diabéteszes betegek életminőségének javításához szükséges a jó anyagcsere elérése. A rövid köszöntőt és a főzésre felkészítő prezentációt követően kis csoportokban került sor a közös ételkészítésre, így mindenkinek volt lehetősége fakanalat ragadni, gyúrni, formázni – minden munkafázist kipróbálni, s közben a fogásokat elsajátítani, a felmerülő kérdésekre azonnal választ kapni.

Az előkészítés után a sütemények sütőbe, az ételek a tűzhelyre kerültek, s míg készültek, addig a kis csoportoknak lehetőségük volt a jelen lévő szakértőkkel különböző témákban konzultálni. Szó volt a receptek tápanyagtartalmának számolásáról, a különböző édesítőszerek használatáról, a vércukormérésről és az inzulinpumpával kapcsolatos technikai kérdésekről. Mire az ebéd elkészült, az érdeklődők választ kaptak kérdéseikre.

A közösen elfogyasztott ebéd után még egy vendége volt a Főzőklubnak. Horváth Péter 20 éve diabéteszesként, 8 éve inzulinpumpával az oldalán idén nekivágott egy útnak, hogy bebizonyítsa magának és megannyi sorstársának: a diabétesz nem betegség, hanem állapot, amely fegyelmezett életvitelt kíván, de igazából nem gátja a teljes értékű életnek. Céljához az El Camino utat választotta eszközül, körülbelül 800 kilométert tett meg gyalogosan 25 nap alatt. Élményeiről, tapasztalatairól számolt be kötetlen beszélgetés keretében, és megválaszolta a hallgatóság számos kérdését.

Nagyon hasznos volt ez az aktív program, bizonyságul fogadják szeretettel az elkészített ételek receptjét.

A szervezők a program folytatását tervezik, részletek hamarosan a vercukormeres.hu honlapon.

Illusztráció

Gesztenyekrémleves

Magrik Orsolya dietetikus receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
155 kcal 7 g 5 g 20 g

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 8 dl tej (1,5%-os)
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 2 dkg cukormentes vaníliás pudingpor
  • 4-5 ek. eritrit
  • 1 rúd vanília
  • rumaroma
  • 3 dkg mandula

7 dl tejet egy lábosban felforralunk. Míg forr, a maradék tejben simára keverjük a pudingport és az eritritet. Ha felforrt a tej, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos tejet, belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és még néhány percig főzzük. Az apróra vágott mandulát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Ha szükséges, a levest botmixerrel átturmixoljuk. Mandulával meghintve, langyosan tálaljuk.

Illusztráció

Mustáros-tejszínes csirkeragu

Kiss Erika dietetikus receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
244 kcal 28 g 11 g 6,8 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg csirke- vagy pulykamell
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. mustár
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • bors
  • olaj(spray) a sütéshez

A főzőhagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk és olajon megpirítjuk, felöntjük vízzel. Puhára főzzük, majd hozzáadjuk a mustárt és a fűszereket, valamint az apró csíkokra vágott csirkemellet. Kifehéredésig sütjük, majd kevés vízzel vagy húslével felöntve puhára főzzük.

Felöntjük a tejszínnel, és felforraljuk. Barna rizzsel, zöldséges rizzsel, rizottóval, párolt zöldségekkel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Illusztráció

Zöldséges barna rizs

Kiss Erika dietetikus receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
324 kcal 5 g 8,5 g 56 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg barna rizs
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • margarin (vagy egyéb zsiradék)
  • bors

Felhevített zsiradékon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a barna rizst. Pár perc alatt átpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, és sóval, borssal ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a már feldarabolt sárgarépát, és miután felforrt a víz, alacsonyabb lángon főzzük tovább, míg a rizs és a sárgarépa is megpuhul. Közben feldaraboljuk a kaliforniai paprikát, és amikor elkészült a sárgarépás rizs, összekeverjük a friss paprikával. Tálalás előtt szükség esetén még sózzuk, borsozzuk.

Illusztráció

Kakaós csiga

Kiss Erika dietetikus receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
192 kcal 7 g 13 g 10 g

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 25 dkg félzsíros túró
  • 0,5 dl tej
  • 11 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg NoCarb rostmix
  • 1 kk. sütőpor
  • 6 dkg zsiradék (vaj, margarin, kókuszolaj)
  • 1 ek. eritrit
  • 1 kk. vaníliaaroma

A töltelékhez:

  • 5 dkg zsiradék (vaj, margarin, kókuszolaj)
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 ek. eritrit

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejet, a száraz alapanyagokat és a zsiradékot, aztán alaposan összegyúrjuk. Először keverhető állagú, majd ahogy a rostok felszívják a nedvességet, úgy szilárdul a tészta, ekkor már lehet kézzel is gyúrni. Mikor egyneművé válik, gyúródeszkán kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, megszórjuk a kakaós, édesítős keverékkel és feltekerjük. Késsel felvágjuk, vagy ahogy nagyanyáink tették, cérnával is szeletelhetünk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és 190 fokon 15 percet sütjük. Ha már színesedik, kivehető. Kívül ropogós, belül puha csigákat kapunk.

Illusztráció

Kolbászos-sajtos rúd

Magrik Orsolya dietetikus receptje

1 db tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
98 kcal 2,5 g 6,4 g 7,5 g

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 20 dkg búza finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg kolbász
  • 14 dkg tejföl
  • 1,5 tk. só
  • 1 db tojás
  • reszelt sajt

A kétféle lisztet a sóval elkeverjük, és a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a ledarált vagy nagyon apróra vágott kolbászt. Alaposan összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyivel jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapunk. A tejfölt csak fokozatosan gyúrjuk bele. Ha kész, fél órára tegyük pihenni a hűtőbe, majd a sütőt 170 fokra melegítsük elő. A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, kenjük be felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, és derelyevágóval (vagy késsel) vágjunk kisujjnyi vastag csíkokat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a meleg sütőbe tolva kb. 25-30 perc alatt szép ropogósra sütjük.

Illusztráció

Svéd mandulatorta

Kiss Erika dietetikus receptje

1 szelet tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
375 kcal 13 g 31 g 9 g

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 40 dkg őrölt mandula
  • 5 db tojás
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek. folyékony édesítőszer
  • 3 ek. eritrit
  • 1,5 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só
  • mandulaforgács

Robotgép segítségével a tojások fehérjéit felverjük keményre az eritrittel együtt. Beleforgatjuk a mandulát. A 26 cm átmérőjű tepsi aljára sütőpapírt terítünk, és a tészta felét rákenjük egyenletesen. Előmelegített 150 fokos, légkeverékes sütőben 25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük a legfelső rácson. Így járunk el a tészta második részével is. A töltelékhez a tej és tejszín keverékét melegíteni kezdjük lassú tűzön, beletesszük a tojássárgájákat és alaposan elkeverjük. A 1,5 csomag pudingport 50 ml tejben a folyékony édesítővel elkavarjuk, és mikor már forró a tejes-tejszínes keverék, beleöntjük a tejjel elkevert pudingport, és lassú tűzön sűrűre főzzük. Azonnal belekeverünk 100 g vajat, míg elolvad, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd kavargatva kihűtjük. Megtöltjük a lapokat a langyosra hűlt krémmel, és a tetejét is bevonjuk, majd szeletelt mandulát szórunk rá, amit először serpenyőben szárazon kicsi megpirítottunk.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!