Illusztráció

Receptsarok

Almás palacsinta
Almás palacsinta

Almás palacsinta

1 adag:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
190 kcal 7 g 4,8 g 28,7 g

4 adaghoz:

  • 1 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 2 dl tej (1,5%-os)
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 dkg savanyú alma
  • 2 evőkanál édesítőpor (Canderel vagy Süssina)
  • őrölt fahéj

Habosra keverjük a tojást a tejjel, liszttel és az olajjal, annyi szódavizet adva hozzá, hogy tejfölsűrűségű tésztát kapjunk. Ízesítjük kevés őrölt fahéjjal, és a tésztába reszeljük a megtisztított almát. Előmelegített, teflonbevonatú palacsintasütőben kicsit vastagabb palacsintákat sütünk úgy, hogy az első palacsinta sütésekor olajjal megkenjük az edény alját. A kisült palacsintákat négyfelé hajtogatjuk, tetejüket megszórjuk fahéjjal összekevert édesítőporral. Melegen fogyasztjuk. Tálalhatjuk úgy is, hogy a tortaszerűen egymásra csúsztatott palacsintákat szórjuk meg a fahéjas édesítővel, majd cikkeket vágva belőle szervírozunk.

Gyümölcskenyér

1 szelet:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
142 kcal 4 g 5,9 g 7,4 g

16 szelethez:

  • 12 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 6 dkg eritrit
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs héja
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg diabetikus csokoládé
  • 2 dkg margarin

A narancshéjat édesítőszeres vízben főzzük ki, majd hűtsük le és kockázzuk apróra. A tojások sárgáját az eritrittel, a citrom reszelt héjával és kicsavart levével keverjük össze. Adjuk hozzá a kockázott narancshéjat, az apróra tördelt csokoládét és a vagdalt mandulát (ínyencek ízesíthetik apró kockára vágott gyömbérrel is). Keverjük hozzá apránként a lisztet, majd a tojásfehérjék keményre felvert habját. Egy őzgerincformát margarinnal kenjünk ki, liszttel szórjuk meg, majd öntsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben, lassú tűzön süssük ki. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd a formából kiöntve szeleteljük fel.

Túróval rakott alma

1 adag:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
142 kcal 13,3 g 2,5 g 15,6 g

4 adaghoz:

  • 80 dkg alma (4 db)
  • 1 citrom leve
  • 3 tojásfehérje
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg túró (sovány)
  • 4 evőkanál Canderel vagy Süssina por (vagy ízlés szerinti folyékony édesítő)
  • 1 dkg margarin (50% zsírtartalmú)

Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A felvert tojásfehérjét összekeverjük az áttört túróval, a tojássárgával, az édesítőszerrel. Hőálló tálat kikenünk margarinnal, az alma felével beterítjük az alját. Rásimítjuk a túrókrémet, majd beborítjuk a maradék almával úgy, hogy a cikkeket ízlésesen formába rakjuk (sorban vagy köralakban). Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.

Meggyes-gesztenyés palacsinta

1 adag:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
420 kcal 7,8 g 7,8 g 42,6 g

4 adaghoz:

  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej (1,5%-os)
  • 20 dkg natúr gesztenyemassza
  • fél dl tejszín
  • 10 dkg magozott meggy
  • fél evőkanál olaj
  • Süssina vagy Canderel édesítőpor
  • folyékony édesítőszer
  • szénsavas ásványvíz (szükség szerint)

A lisztből, tojásból és a tejből palacsintatésztát készítünk, szénsavas ásványvízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk és kicsit pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A gesztenyemasszát kikeverjük a tejszínnel, ízesítjük ízlés szerint édesítőszerrel és a magozott meggyel. A bevonatos palacsintasütőt a kívánt hőfokra melegítjük, majd egyenként, a palacsintasütőt néhány csepp olajjal megkenve kisütjük a palacsintákat. Az elkészült palacsintákon elosztjuk a meggyes gesztenyemasszát, majd a palacsintákat négyrét hajtogatva tálaljuk, édesítőporral szórjuk meg, de díszíthetjük olvasztott diabetikus csokoládéval is.

Mandarinos francia palacsinta

1 darab:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
190 kcal 12,6 g 17,2 g 22,4 g

8 darabhoz:

  • 18 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tej (1,5%-os)
  • szükség szerint szénsavas ásványvíz
  • folyékony édesítőszer

A töltelékhez:

  • 20 dkg mandarin (megtisztított)
  • 1 dl fruktózzal ízesített tejszínhab (spray)
  • 1-2 dl tej folyékony édesítőszerrel ízesítve

A tojássárgájákat tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és kellő mennyiségű ásványvízzel csomómentesre keverjük. Ízesítjük pici sóval és folyékony édesítővel. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a palacsintaalapba. A tésztát kicsit pihentetjük, majd vajjal megkent palacsintasütőben kisütjük. A mandarint szükség szerint kimagozzuk, néhány cikket félreteszünk díszítésre, a többit a hártyájától megtisztítjuk. Körülbelül 5-10 percig a megédesített tejbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A palacsintákon elosztjuk a mandarint, tejszínhabot teszünk rá, és háromszögletűre hajtogatjuk. Tálaláskor a félretett mandaringerezdekkel és tejszínhabbal díszítjük.

Gyümölcsös puding

1 adag:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
142 kcal 10 g 2,2 g 20 g

4 adaghoz:

  • 1 tasak eperízű pudingpor
  • 5 dl tej (1,5%-os)
  • 20 dkg diabetikus őszibarackbefőtt
  • 20 dkg alma
  • édesítőszer (enegiamentes)

Kevés hideg tejjel a pudingport keverjük ki, majd a maradék tejet hozzáadva, folytonos keverés mellett forraljuk addig, amíg besűrűsödik. Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségben édesítőszert, majd töltsük a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba vagy egy nagyobb formába, és hűtsük le. Ha megdermedt, fogyasztás előtt borítsuk a pudingot tányérra. Tálaláskor díszítsük fel a cikkekre vágott gyümölcsökkel.

Citromos-barackos túrótorta

1 szelet – xilittel:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 15,2 g 11,2 g 13,5 g
1 szelet – eritrittel:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
160 kcal 15,2 g 11,2 g 8,1 g

12 szelethez:

  • 3 db tojás
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg xilit (vagy eritrit)
  • 2-3 g sütőpor
  • fél citrom reszelt héja

A túrókrémhez:

  • 30 dkg sovány túró
  • 3 dl tejszín
  • 4 db tojássárgája
  • 3-4 dkg zselatin
  • 6 dkg xilit (vagy eritrit)
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg diabetikus őszibarackbefőtt

Tortaformában vékony piskótaalapot készítünk a 3 tojásból a liszttel és 5 dkg cukorpótlóval, amelybe belekevertük a sütőport és fél citrom reszelt héját. Az elkészült piskótalapot hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészítjük a túrókrémet. Az áttört túrót összekeverjük a cukorpótlóval és a tojássárgájákkal. Ízesítjük a citromok reszelt héjával, és hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint kevés vízben felmelegítve feloldjuk, majd amikor lehűlt, vékony sugárban öntjük hozzá és keverjük bele a túrókrémbe. A piskótalapot a tortaformában hagyva megkenjük a túrókrémmel. Díszítsük a lecsorgatott őszibarackbefőttel úgy, hogy mind a 12 szeletre jusson, majd hűtsük le hűtőszekrényben. Tálalás előtt távolítsuk el a tortaforma oldalát, és szeleteljük fel.

Gyümölcsös, kókuszos muffin

1 darab:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
172 kcal 2,8 g 8,2 g 22,2 g

12 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 db banán
  • 15 dkg diabetikus őszibarackbefőtt
  • 8 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál diabetikus méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só

A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket is. A banánt és az őszibarackot apró kockákra vágjuk, vagy villával összetörjük. A tojást a vajjal, a gyümölcsökkel és a mézzel jól összedolgozzuk, majd összekeverjük az alaptésztával. A masszát kivajazott muffinformákba öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Gyurcsáné Kondrát Ilona

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!