
Receptsarok
Almás palacsinta
1 adag: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
190 kcal | 7 g | 4,8 g | 28,7 g |
4 adaghoz:
- 1 db tojás
- 12 dkg liszt
- 2 dl tej (1,5%-os)
- 1 evőkanál olaj
- 20 dkg savanyú alma
- 2 evőkanál édesítőpor (Canderel vagy Süssina)
- őrölt fahéj
Habosra keverjük a tojást a tejjel, liszttel és az olajjal, annyi szódavizet adva hozzá, hogy tejfölsűrűségű tésztát kapjunk. Ízesítjük kevés őrölt fahéjjal, és a tésztába reszeljük a megtisztított almát. Előmelegített, teflonbevonatú palacsintasütőben kicsit vastagabb palacsintákat sütünk úgy, hogy az első palacsinta sütésekor olajjal megkenjük az edény alját. A kisült palacsintákat négyfelé hajtogatjuk, tetejüket megszórjuk fahéjjal összekevert édesítőporral. Melegen fogyasztjuk. Tálalhatjuk úgy is, hogy a tortaszerűen egymásra csúsztatott palacsintákat szórjuk meg a fahéjas édesítővel, majd cikkeket vágva belőle szervírozunk.
Gyümölcskenyér
1 szelet: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
142 kcal | 4 g | 5,9 g | 7,4 g |
16 szelethez:
- 12 dkg liszt
- 6 db tojás
- 6 dkg eritrit
- 1 db citrom
- 1 db narancs héja
- 5 dkg mandula
- 5 dkg diabetikus csokoládé
- 2 dkg margarin
A narancshéjat édesítőszeres vízben főzzük ki, majd hűtsük le és kockázzuk apróra. A tojások sárgáját az eritrittel, a citrom reszelt héjával és kicsavart levével keverjük össze. Adjuk hozzá a kockázott narancshéjat, az apróra tördelt csokoládét és a vagdalt mandulát (ínyencek ízesíthetik apró kockára vágott gyömbérrel is). Keverjük hozzá apránként a lisztet, majd a tojásfehérjék keményre felvert habját. Egy őzgerincformát margarinnal kenjünk ki, liszttel szórjuk meg, majd öntsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben, lassú tűzön süssük ki. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd a formából kiöntve szeleteljük fel.
Túróval rakott alma
1 adag: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
142 kcal | 13,3 g | 2,5 g | 15,6 g |
4 adaghoz:
- 80 dkg alma (4 db)
- 1 citrom leve
- 3 tojásfehérje
- 1 tojássárgája
- 15 dkg túró (sovány)
- 4 evőkanál Canderel vagy Süssina por (vagy ízlés szerinti folyékony édesítő)
- 1 dkg margarin (50% zsírtartalmú)
Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A felvert tojásfehérjét összekeverjük az áttört túróval, a tojássárgával, az édesítőszerrel. Hőálló tálat kikenünk margarinnal, az alma felével beterítjük az alját. Rásimítjuk a túrókrémet, majd beborítjuk a maradék almával úgy, hogy a cikkeket ízlésesen formába rakjuk (sorban vagy köralakban). Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd.
Meggyes-gesztenyés palacsinta
1 adag: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
420 kcal | 7,8 g | 7,8 g | 42,6 g |
4 adaghoz:
- 10 dkg rétesliszt
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej (1,5%-os)
- 20 dkg natúr gesztenyemassza
- fél dl tejszín
- 10 dkg magozott meggy
- fél evőkanál olaj
- Süssina vagy Canderel édesítőpor
- folyékony édesítőszer
- szénsavas ásványvíz (szükség szerint)
A lisztből, tojásból és a tejből palacsintatésztát készítünk, szénsavas ásványvízzel a kívánt sűrűségűre hígítjuk és kicsit pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A gesztenyemasszát kikeverjük a tejszínnel, ízesítjük ízlés szerint édesítőszerrel és a magozott meggyel. A bevonatos palacsintasütőt a kívánt hőfokra melegítjük, majd egyenként, a palacsintasütőt néhány csepp olajjal megkenve kisütjük a palacsintákat. Az elkészült palacsintákon elosztjuk a meggyes gesztenyemasszát, majd a palacsintákat négyrét hajtogatva tálaljuk, édesítőporral szórjuk meg, de díszíthetjük olvasztott diabetikus csokoládéval is.
Mandarinos francia palacsinta
1 darab: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
190 kcal | 12,6 g | 17,2 g | 22,4 g |
8 darabhoz:
- 18 dkg liszt
- 3 db tojás
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tej (1,5%-os)
- szükség szerint szénsavas ásványvíz
- folyékony édesítőszer
A töltelékhez:
- 20 dkg mandarin (megtisztított)
- 1 dl fruktózzal ízesített tejszínhab (spray)
- 1-2 dl tej folyékony édesítőszerrel ízesítve
A tojássárgájákat tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és kellő mennyiségű ásványvízzel csomómentesre keverjük. Ízesítjük pici sóval és folyékony édesítővel. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a palacsintaalapba. A tésztát kicsit pihentetjük, majd vajjal megkent palacsintasütőben kisütjük. A mandarint szükség szerint kimagozzuk, néhány cikket félreteszünk díszítésre, a többit a hártyájától megtisztítjuk. Körülbelül 5-10 percig a megédesített tejbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A palacsintákon elosztjuk a mandarint, tejszínhabot teszünk rá, és háromszögletűre hajtogatjuk. Tálaláskor a félretett mandaringerezdekkel és tejszínhabbal díszítjük.
Gyümölcsös puding
1 adag: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
142 kcal | 10 g | 2,2 g | 20 g |
4 adaghoz:
- 1 tasak eperízű pudingpor
- 5 dl tej (1,5%-os)
- 20 dkg diabetikus őszibarackbefőtt
- 20 dkg alma
- édesítőszer (enegiamentes)
Kevés hideg tejjel a pudingport keverjük ki, majd a maradék tejet hozzáadva, folytonos keverés mellett forraljuk addig, amíg besűrűsödik. Adjunk hozzá ízlésünk szerinti mennyiségben édesítőszert, majd töltsük a pudingot hideg vízzel kiöblített tálkákba vagy egy nagyobb formába, és hűtsük le. Ha megdermedt, fogyasztás előtt borítsuk a pudingot tányérra. Tálaláskor díszítsük fel a cikkekre vágott gyümölcsökkel.
Citromos-barackos túrótorta
1 szelet – xilittel: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
182 kcal | 15,2 g | 11,2 g | 13,5 g |
1 szelet – eritrittel: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
160 kcal | 15,2 g | 11,2 g | 8,1 g |
12 szelethez:
- 3 db tojás
- 7 dkg liszt
- 5 dkg xilit (vagy eritrit)
- 2-3 g sütőpor
- fél citrom reszelt héja
A túrókrémhez:
- 30 dkg sovány túró
- 3 dl tejszín
- 4 db tojássárgája
- 3-4 dkg zselatin
- 6 dkg xilit (vagy eritrit)
- 2 db citrom reszelt héja
- 15 dkg diabetikus őszibarackbefőtt
Tortaformában vékony piskótaalapot készítünk a 3 tojásból a liszttel és 5 dkg cukorpótlóval, amelybe belekevertük a sütőport és fél citrom reszelt héját. Az elkészült piskótalapot hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészítjük a túrókrémet. Az áttört túrót összekeverjük a cukorpótlóval és a tojássárgájákkal. Ízesítjük a citromok reszelt héjával, és hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A zselatint kevés vízben felmelegítve feloldjuk, majd amikor lehűlt, vékony sugárban öntjük hozzá és keverjük bele a túrókrémbe. A piskótalapot a tortaformában hagyva megkenjük a túrókrémmel. Díszítsük a lecsorgatott őszibarackbefőttel úgy, hogy mind a 12 szeletre jusson, majd hűtsük le hűtőszekrényben. Tálalás előtt távolítsuk el a tortaforma oldalát, és szeleteljük fel.
Gyümölcsös, kókuszos muffin
1 darab: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
172 kcal | 2,8 g | 8,2 g | 22,2 g |
12 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 db banán
- 15 dkg diabetikus őszibarackbefőtt
- 8 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál diabetikus méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a kókuszreszeléket is. A banánt és az őszibarackot apró kockákra vágjuk, vagy villával összetörjük. A tojást a vajjal, a gyümölcsökkel és a mézzel jól összedolgozzuk, majd összekeverjük az alaptésztával. A masszát kivajazott muffinformákba öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Gyurcsáné Kondrát Ilona