A cukorbetegség és Mi - A szó, amelyben minden benne van: köszönöm

7 éves voltam, amikor kiderült, cukorbeteg vagyok. Fogalmam sem volt akkor, mit jelent cukorbetegnek lenni, de anyukám reakcióját látva nem számítottam semmi jóra. Most, 20 évesen már tudom, hogy ezzel a betegséggel is teljes életet lehet élni anélkül, hogy bármiben hiányt szenvednék. Sőt!
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi - IGEN a diabéteszre

Diabéteszesnek lenni különleges dolog, a maga előnyével és hátrányával együtt.
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi - Anya lettem

Eltelt egy év, és én megint itt vagyok, hogy beszámoljak, mi minden történt velem. Aki olvasta és emlékszik a korábbi írásaimra, az tudja, hogy eddig mindig sporteseményekről számolhattam be, sziklamászásról és futásról. 2014 azonban másként alakult. Az edzéseket felváltotta egy egészen másfajta felkészülés. Január végén megtudtuk, hogy kisbabánk lesz! Most arról írok, hogy milyen volt a várandósságot, a szülést és az első pár hónapot megélni diabéteszesként.
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi - Ma 5 éve!!!

Igen, ma 5 éve, hogy megtudtuk, Balázs fiam cukorbeteg lett. Olyan sokk volt ez számomra, hogy egészségügyis végzettségem ellenére feltettem a kérdést a doktornőnek: Ugye, ez az a fajta, amit ki lehet nőni?
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi - Niki Csodaországban

Nikinek hívnak, 15 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. 3 évvel ezelőtt inzulinpumpát használtam, de akkor triatlonoztam, így ez nem volt túl praktikus, ezért átváltottam a penes, állandóan tűvel szurkálom magamat módszerre.

Ősz óta újra a pumpahasználók körében lehetek. Nagyon nagy boldogsággal tölt el! Óriási segítség a mindennapokban, sokkal szabadabb vagyok és nem utolsósorban a cukraim is jobbak. Mindez a legjobb doktor néni, Balázsik Andrea nélkül nem sikerülne. Nagyon köszönöm neki a sok segítséget!

 … Tovább

A cukorbetegség és Mi - Gyerekektől tanultam - „Mi nem betegek vagyunk, különlegesek!”

Abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy részt vehettem a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete által minden évben megrendezésre kerülő cukorbeteg gyermekek táborában, Horányban. Ebben az évben már nemcsak cukorbeteg, hanem lisztérzékeny gyerkőcök jelentkezését is várta az egyesület. Oktatótáborról van szó, úgyhogy sok-sok hasznos és fontos dolgot tanulnak meg a táborba érkezők.
 … Tovább

Történelemóra: cukorbetegség

Könyvespolcomon keresgélve-kutatgatva kezembe akadnak gyermekkorom és ifjúságom kedvenc könyvei. Nem tudom megállni, hogy bele ne lapozzak, s egyszer csak azt veszem észre, belefogtam olvasásukba. Ismét megelevenedik Nyilas Misi és „nemecsekernő” története, az Egri csillagokban Vica és Gergő szerelme, a Szeptember végén Szendrei Júliájának szépsége. A kötetek formája, a tipográfia, az illusztrációk régi ismerőseim. A történet is ugyanaz, de újraolvasásukkor mégis más és más érzések bújnak elő, új gondolataim támadnak, a bennük lévő értékek rendje és nagysága megváltozik. Az életkorral nem újraíródik, hanem átnemesül az író mondanivalója. Amikor olvasásukat befejezem, azzal a jó érzéssel teszem le a könyvet, hogy újat kaptam tőle, megint tanultam belőle, több lettem általa.
 … Tovább

Az orvos válaszol

Ha az inzulin ellensúlyozza az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét – hiszen ha többet adok be, többet ehetek –, akkor miért nem ehetek bármennyit?
 … Tovább

1-es típusú cukorbetegség – Jogszabályok gyermekkorban

Az alábbiakban a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos jogszabályok legfontosabbjait igyekeztem röviden összefoglalni. Száraz tények! Nem tűnik nagyon érdekfeszítő, izgalmas olvasmánynak. De mindenképpen érdemes áttanulmányozni! Megtudhatják belőle, mik a jogai, lehetőségei és bizonyos esetekben mik a kötelességei egy inzulinnal kezelt gyermeknek.
 … Tovább

Nekem mindent szabad, ha pumpával kezelnek?

A jó döntések a tapasztalatból jönnek, a tapasztalatok a rosszakból!
 … Tovább

„Ezt meg sem éreztem”

Dr. Luczay Andreával, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermekdiabetológusával beszélgettünk az ujjbegyszúrással járó fájdalomról és a vércukor-ellenőrzés ennek köszönhető elmaradásáról.
 … Tovább

Okostelefon a vércukornapló helyett - Okostelefon + MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő

2012-ben jelentős szakmai érdeklődés mellett került bemutatásra a MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő, mely az orvostechnológia egyik legújabb magyar fejlesztése. Tudja mindazt, amit egy plazmakalibrált vércukorszintmérőnek tudnia kell, s plusz funkciói révén joggal vívta ki azóta a felhasználók elismerését is.
 … Tovább

Felnőnek a gyerekek

Az első rosszullét, az első diagnózis, az első kezelés… ha párévesen történt, akkor is emlékszik rá mindenki, ahogy az első doktor bácsira, doktor nénire is. Felnőnek a gyerekek, el kell búcsúzniuk a gyermekdiabetológustól. De nem minden kapcsolat szakad meg.
 … Tovább

Cukorbeteg gyermekek óvodában

Ahogy évről évre nő a cukorbeteg gyermekek száma hazánkban – és a világban –, s ahogy egyre fiatalabb korban jelentkezik a diabétesz, úgy nő azoknak a családoknak a száma, akik szembesülnek gyermekük közösségbe kerülésének megoldhatatlannak tűnő, vagy ténylegesen megoldhatatlan problémájával. Ezt tudományosan úgy fogalmazhatnám: a diabéteszes gyermekek társadalmi integrációja nincs megoldva Magyarországon.
 … Tovább

Diabétesz-bloggerek

Manapság nagyon divatos bloggernek lenni, vagyis online naplót vezetni, amelyben a bennünket foglalkoztató gondolatokat osztjuk meg olvasóinkkal. Diabétesz-bloggerek (diab-bloggerek) is szép számmal vannak, akik szívesen írnak diabéteszes témákkal kapcsolatban, legyen ez a konyha, az élet, a sport vagy akármi más.
 … Tovább

Aranyanyu díjas Gyermekdiabetológus doktornő

A Richter Aranyanyu díja megalapításának célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik a klasszikus segítő szakmákban dolgoznak (orvos, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó).
2014-ben közel négyszáz jelölt közül az Aranyanyu díjat az orvosnő kategóriában a nagyközönség szavazatai alapján dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus főorvos nyerte el. A szegedi Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végzett H. Nagy Katalin tanárnő a dr. Sipos Péter főorvos vezette Gyulai Pándy Kálmán Kórház gyermekosztályának munkatársa, az intenzív osztály vezetője, pulmonológus és diabetológus szakorvos.
 … Tovább

Hétpettyes Angyalok

A Hétpettyes Angyalok című könyvről egy évvel ezelőtt írtunk a Diabetes Junior hasábjain. Részleteket is közöltünk a kiadványból, amelyben szülők vallanak gyermekük diabéteszessé válásának sokkjáról.
Az alábbi interjú egy évvel ezelőtt, a 2014-es gyermekdiabétesz-napon készült azzal az édesanyával, akinek kulcsszerep jutott a kiadvány létrejöttében. Gyermeke, Hunor így már nem hat-, hanem hétéves, de minden más ma is épp annyira aktuális a beszélgetésben, mint egy éve volt.
 … Tovább

Egy hatszoros világbajnok sportolónő története

„Sporteredményeimet nem a diabétesz ellenére, hanem a diabétesszel együtt értem el.”
 … Tovább

A diabétesz nem szerep a Jackie nővér sztárjának

– Vajon miért a legrosszabb dolgoktól érezzük a legjobban magunkat? – kérdezi a cukorbeteg Thor a Jackie nővér egyik részében, miközben megrögzött süteményfüggőségét magyarázza kollégájának. – Nem iszom, nem dohányzom. Fánkot eszem – mondja Thor szégyenkezve.
 … Tovább

Bret Michaels

A Poison zenekar gitárhúrszaggató frontembere, a legvadabb bulik legvadabb arca, a rockzene örök lázadó fenegyereke hatéves kora óta cukorbeteg. Ez azonban soha nem akadályozta abban, hogy legmerészebb álmait is valóra váltsa. Több időt töltött már a slágerlisták élén, mint napjaink múlékony celebvilágának legfényesebb csillagai, és ötvenéves kora ellenére ma is aktívan turnézik.
 … Tovább

5×5 = 25

Régi olvasóink – akik öt évvel ezelőtt is tudtak már olvasni – ismerik a minden januárban megjelenő Diabetes Junior „nagytestvérét” vagy „anyukáját”, a Diabetest, mert meséltünk róla. (Jó-jó, tudom, ez így kicsit zavaros családi viszonyokat sejtet, de nehéz eldönteni, melyik a helyesebb.)
 … Tovább

Gyermekdiabetológusok országos kongresszusa Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának munkatársai dr. Erhardt Éva adjunktus vezetésével Pécsett, a Palatinus szállóban rendezték meg 2014 októberében a magyar gyermekdiabetológusok XXXI. országos kongresszusát, amelyen mintegy 200 gyermekdiabetológus, szakdolgozó és dietetikus vett részt.
 … Tovább

Európai Ifjúsági Diabétesz Hírnökök

A Diabetes Youth Advocates Europe (DYA Europe) fiatalokból álló és nekik szóló európai diabéteszes közösség. Tagjai azért egyesítették erejüket, hogy tudásuk és tapasztalataik is egyesüljenek, s így segítséget tudjanak nyújtani diabéteszes sorstársaiknak.
 … Tovább

Diabétesz Világnap Csetényben - Kékbe öltözött iskola

A Veszprém megyei Csetény Vámbéry Ármin Általános Iskolája 2014. november 14-én immár harmadszor rendezett egészségnapot a Diabétesz Világnap alkalmából. Az oktatási intézmény tantestülete – élén Somogyi Katalin és Somogyiné Lugosi Márta főszervezőkkel – már a tanév elején megkezdte a program előkészítését, amelyet az iskola alapítványán kívül számos szülő, helyi vállalkozó, magánszemély és külső cég is támogatott anyagi vagy tárgyi felajánlásokkal, illetve személyes közreműködéssel.
 … Tovább

DiaEuro 2014 - Ezüstérmes a magyar válogatott

Hatalmas küzdelemben büntetőlövések után Európa-bajnoki ezüstérmes lett a magyar válogatott.
 … Tovább

Medtronic Diabétesz Junior Kupa - Magyarország a negyedik!

A Medtronic Diabétesz Junior Kupa 2007 óta megrendezésre kerülő nemzetközi világbajnokság, amelyen Magyarország is egyre növekvő tapasztalattal képviselteti magát. A kupa célja, hogy 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek, fiatalok versengése révén a családtagok és a szélesebb közvélemény minél többet tudjon meg a diabéteszről, annak egyensúlyban tartásáról. Tapasztalatainkat a sporton, a futballon keresztül közvetített szórakozás és a csapatszellem ereje által szeretnénk átadni. A rendezvénynek idén a hollandiai Arnhem melletti Papendal Sporthotel komplexum adott otthont.
 … Tovább

Amit a cukorbetegeknek feltétlenül tudni kell! - Aerob edzés – anaerob edzés

Testmozgás, testépítés, valamint zsírégetés kapcsán nap mint nap halljuk az aerob és anaerob kifejezéseket, azonban gyakran nem ismert ezek pontos jelentése. Cukorbetegségben nélkülözhetetlen a két folyamat megkülönböztetése, mert mint azt később látni fogjuk, másképpen reagál a szervezet a különböző edzéseknél.
 … Tovább

Édes élet - Mit kell tudni az édesítőszerekről?

Az édes íz szeretete csecsemőkorban az anyatej fogyasztásával kezdődik, amikor az édes anyatej mellé a szeretet, a biztonság és egyéb pozitív érzelmek kapcsolódnak. Később – igaz, nevelési hibaként – használható az édesség jutalmazásra (ha megeszed a főzeléket, kapsz túró rudit), kompenzálásra (szegény gyerek, csupa „ehetetlen” dolgot kapott az óvodában, iskolában, kapjon egy kis édességet addig is, amíg hazaérünk).
Ezekkel azt érjük el, hogy előbb vagy utóbb nemcsak az édes íz megkívánása esetén, hanem minden valós vagy vélt negatív érzet kompenzálásaként a gyermek édességhez folyamodik.
 … Tovább

Csupa csoki

Minek örült a legjobban Gombóc Artúr? A csokoládénak! Igen, Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, azonnal sorolta: „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Ti is emlékezhettek Csukás István meséjéből Gombóc Artúrra.
 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!