A cukorbetegség és Mi - A szó, amelyben minden benne van: köszönöm

7 éves voltam, amikor kiderült, cukorbeteg vagyok. Fogalmam sem volt akkor, mit jelent cukorbetegnek lenni, de anyukám reakcióját látva nem számítottam semmi jóra. Most, 20 évesen már tudom, hogy ezzel a betegséggel is teljes életet lehet élni anélkül, hogy bármiben hiányt szenvednék. Sőt!

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - IGEN a diabéteszre

Diabéteszesnek lenni különleges dolog, a maga előnyével és hátrányával együtt.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Anya lettem

Eltelt egy év, és én megint itt vagyok, hogy beszámoljak, mi minden történt velem. Aki olvasta és emlékszik a korábbi írásaimra, az tudja, hogy eddig mindig sporteseményekről számolhattam be, sziklamászásról és futásról. 2014 azonban másként alakult. Az edzéseket felváltotta egy egészen másfajta felkészülés. Január végén megtudtuk, hogy kisbabánk lesz! Most arról írok, hogy milyen volt a várandósságot, a szülést és az első pár hónapot megélni diabéteszesként.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Ma 5 éve!!!

Igen, ma 5 éve, hogy megtudtuk, Balázs fiam cukorbeteg lett. Olyan sokk volt ez számomra, hogy egészségügyis végzettségem ellenére feltettem a kérdést a doktornőnek: Ugye, ez az a fajta, amit ki lehet nőni?

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Niki Csodaországban

Nikinek hívnak, 15 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. 3 évvel ezelőtt inzulinpumpát használtam, de akkor triatlonoztam, így ez nem volt túl praktikus, ezért átváltottam a penes, állandóan tűvel szurkálom magamat módszerre.

Ősz óta újra a pumpahasználók körében lehetek. Nagyon nagy boldogsággal tölt el! Óriási segítség a mindennapokban, sokkal szabadabb vagyok és nem utolsósorban a cukraim is jobbak. Mindez a legjobb doktor néni, Balázsik Andrea nélkül nem sikerülne. Nagyon köszönöm neki a sok segítséget!

 Tovább

A cukorbetegség és Mi - Gyerekektől tanultam - „Mi nem betegek vagyunk, különlegesek!”

Abban a szerencsés helyzetben lehetett részem, hogy részt vehettem a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete által minden évben megrendezésre kerülő cukorbeteg gyermekek táborában, Horányban. Ebben az évben már nemcsak cukorbeteg, hanem lisztérzékeny gyerkőcök jelentkezését is várta az egyesület. Oktatótáborról van szó, úgyhogy sok-sok hasznos és fontos dolgot tanulnak meg a táborba érkezők.

 Tovább

Történelemóra: cukorbetegség

Könyvespolcomon keresgélve-kutatgatva kezembe akadnak gyermekkorom és ifjúságom kedvenc könyvei. Nem tudom megállni, hogy bele ne lapozzak, s egyszer csak azt veszem észre, belefogtam olvasásukba. Ismét megelevenedik Nyilas Misi és „nemecsekernő” története, az Egri csillagokban Vica és Gergő szerelme, a Szeptember végén Szendrei Júliájának szépsége. A kötetek formája, a tipográfia, az illusztrációk régi ismerőseim. A történet is ugyanaz, de újraolvasásukkor mégis más és más érzések bújnak elő, új gondolataim támadnak, a bennük lévő értékek rendje és nagysága megváltozik. Az életkorral nem újraíródik, hanem átnemesül az író mondanivalója. Amikor olvasásukat befejezem, azzal a jó érzéssel teszem le a könyvet, hogy újat kaptam tőle, megint tanultam belőle, több lettem általa.

 Tovább
Az orvos válaszol

Az orvos válaszol

Ha az inzulin ellensúlyozza az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét – hiszen ha többet adok be, többet ehetek –, akkor miért nem ehetek bármennyit?

 Tovább

1-es típusú cukorbetegség – Jogszabályok gyermekkorban

Az alábbiakban a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos jogszabályok legfontosabbjait igyekeztem röviden összefoglalni. Száraz tények! Nem tűnik nagyon érdekfeszítő, izgalmas olvasmánynak. De mindenképpen érdemes áttanulmányozni! Megtudhatják belőle, mik a jogai, lehetőségei és bizonyos esetekben mik a kötelességei egy inzulinnal kezelt gyermeknek.

 Tovább

A vizelet ízlelésétől a folyamatos szöveti cukormonitorozásig - A cukormonitorozás története

A cukorbetegség és szövődményeinek közel pontos leírása a korai középkorból, egy arab orvos, Avicenna tollából származik…
 Tovább

Nekem mindent szabad, ha pumpával kezelnek?

A jó döntések a tapasztalatból jönnek, a tapasztalatok a rosszakból!

 Tovább

„Ezt meg sem éreztem”

Dr. Luczay Andreával, a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika gyermekdiabetológusával beszélgettünk az ujjbegyszúrással járó fájdalomról és a vércukor-ellenőrzés ennek köszönhető elmaradásáról.

 Tovább

Okostelefon a vércukornapló helyett - Okostelefon + MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő

2012-ben jelentős szakmai érdeklődés mellett került bemutatásra a MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő, mely az orvostechnológia egyik legújabb magyar fejlesztése. Tudja mindazt, amit egy plazmakalibrált vércukorszintmérőnek tudnia kell, s plusz funkciói révén joggal vívta ki azóta a felhasználók elismerését is.

 Tovább

Gondolatok a gondozásról

A jó döntések a tapasztalatokon alapulnak

Szerző: Dr. Békefi Dezső

A gondozás szóban benne rejlik: ott kell gondozni, ahol gond van, ahol gondozás nélkül baj történik, vagy történhet. Ha nem gondozod – locsolod, tápszerrel kínálod – a cserepes virágodat, akkor elhervad. Ha nem gondozzák a lovat – etetik, itatják, tisztogatják, szükség szerint patkolják stb. – akkor gebe lesz, megbetegszik, akár el is pusztul. A csecsemőt nem lehet magára hagyni, gondozni kell, egyébként nem maradhat életben, önállóan semmit nem tud elvégezni a saját érdekében sem.

 Tovább

Felnőnek a gyerekek

Az első rosszullét, az első diagnózis, az első kezelés… ha párévesen történt, akkor is emlékszik rá mindenki, ahogy az első doktor bácsira, doktor nénire is. Felnőnek a gyerekek, el kell búcsúzniuk a gyermekdiabetológustól. De nem minden kapcsolat szakad meg.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!