Okostelefon a vércukornapló helyett

Okostelefon + MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő

2012-ben jelentős szakmai érdeklődés mellett került bemutatásra a MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő, mely az orvostechnológia egyik legújabb magyar fejlesztése. Tudja mindazt, amit egy plazmakalibrált vércukorszintmérőnek tudnia kell, s plusz funkciói révén joggal vívta ki azóta a felhasználók elismerését is.

Diabetológusként magam is érdeklődéssel fordultam a szakmai újdonság felé. Megélve a vércukormérés több évtizedes hazai fejlesztésének történetét, átérezve a gyermekkori cukorbetegség gyógyításának fájdalmasan felemelő szakaszait, mondhatom, ennek a rendszernek használata jövőbe mutató.

Megyénkben 1991-ben alakult meg a Somogy Megyei Gyermekcukorbeteg Klub. Oktatási céllal hoztuk létre, hogy a megyében élő cukorbeteg gyermekeket összefogjuk, az inzulinkezelésen kívül életvezetési, életmódbeli tanácsokat adjunk kis betegeinknek és szüleiknek, miként kerüljék el a betegség szövődményeit. A klub által az érdeklődők számára szervezett összejövetelen került bemutatásra diabéteszes gondozottjainknak a Diabetes Junior 2013. évi számában megjelent cikk alapján a MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérő, ez az újdonságot jelentő, korszerű, megbízható eszköz.

Az azonnali online vércukornapló valódi újdonság

Illusztráció

A gondozottak csodaként figyelték, ahogy a mérést követően a mérési értékeik okostelefonjuk vércukornaplójában megjelent. Az azonnali, online vércukornapló az újdonság erejével hatott. Talán a következő megtörtént eset világít erre rá a legjobban. A bemutató után, már a gondozás során, a szülő gyermekével megjelenve hozta a nyomtatott vércukornaplót.

„…de főorvosnő… – mondja az apa – én ezt még most sem tudom felfogni, hogy hogyan került oda azonnal a naplóba Ákos fiam mért vércukorértéke? Megmondom magának az igazat, én ott voltam ezen a bemutatón, de nem hittem el, hogy ez megtörténhet, a bemutatóról úgy jöttem el, hogy nem hittem el mindazt, ami ott elhangzott."

A világ nagyot változott, már nem álom, hanem valóság az azonnali online vércukornapló.

Hogyan is valósul meg mindez? Miként kerül a mért érték szinte azonnal a naplóba?

A MÉRY PLUSZ Bluetooth vércukorszintmérővel végzett mérés után az eredmény és a mérés időpontja Bluetooth-kapcsolaton keresztül az okostelefonra, onnan az ingyenes MÉRY Android alkalmazás (www.mery.hu) segítésével internetes adatbázisban kerül módosíthatatlanul mentésre, később az adatok ebből az adatbázisból jeleníthetők meg. Aktív internetkapcsolat kell hozzá. Mindez beavatkozás nélkül, manipulálhatatlanul, automatikusan történik. A lementett mérési adatokat időrendben az okostelefon képernyőjén meg lehet tekinteni. Egy kiválasztott időintervallum vércukorértékeit grafikonon is meg lehet jeleníteni. Ez egy diabéteszes gyermek számára nagyon szemléletes. A cukorbetegvagyok.hu weboldalra lépve (e-mail cím és jelszó megadása után) is a méréseket láthatjuk okostelefonunk képernyőjén. A megadott időintervallumban, céltartomány alapján, mérési értékeink megoszlása tortadiagramon látható, az összes mérési érték átlagdiagramja és az átlagolt napi tendencia a reggeli, az ebéd, a vacsora, a lefekvés és a hajnali órákra való rálátással grafikonos formában. Ez volt az, ami a legtöbbünket ámulatba ejtett. Vércukorérték ébredéskor, reggeli előtt, után, ebéd előtt, után, vacsora előtt, után, lefekvéskor, ahogy megszoktuk az eddigiek során a hét minden napjára a napszakos vércukorprofil vezetésekor. Aztán a vércukorértékek táblázatos megjelenítésére látunk rá. Az adatok követhetők személyi számítógépen, androidos okostelefonon, tableten. Mindehhez a kezelőorvosi hozzáférés is biztosított, aki számára a valós adatok az anyagcsere optimalizálásához nélkülözhetetlenek. Az adatok nyomtathatók, így a hivatalos dokumentáció részét képezhetik. Az orvoson kívül hozzáférhet az információhoz a felhasználó családtagja is regisztráció alapján, és a mérésről automatikus e-mailen keresztül is értesülhetnek.

Telemedicina szolgáltatás – cukorbetegvagyok.hu

Míg a gyermekek körében az online vércukornapló, addig a szülők körében az automatikus, e-mailen keresztüli értesítés a valós vércukorértékről aratta a legnagyobb sikert. Az otthonától távol levő, kiránduló, kollégiumban, külföldön tartózkodó gyermekük vércukorértékéről az immáron szinte a méréssel egyidejűleg történő értesülésüket nagy örömmel nyugtázták. A mérésekről akár az automatikus e-mail révén, akár az online vércukornaplóra való rálátással a szülők aggodalmuk csökkenéséről, biztonságérzetük növekedéséről számoltak be. Mindez javítja a szülő–gyermek kapcsolatot, az egészségi állapotot, fontos szerepe lehet az egészség hosszú távú megőrzésében.

Egyedi megoldás egyedi esetekre, személyre szabottan

Illusztráció

Vezeték nélkül, Bluetooth-alapú kommunikáció révén mentett értékekkel azonnal adott a lehetőség a mérési eredmények továbbítására és az azonnali orvosi kontroll lehetőségével bizonyos terápiát módosító döntések meghozatalára. A MÉRY ezen szolgáltatásával megnyitotta a lehetőséget, hogy az orvosnak ne a betegágy mellett állva kelljen tanácsot adni, konzultálni, gyógyítani.

Ez az új technika is bővíti ellenőrzési lehetőségeinket.

Ajánljuk a rendszer használatát elemzés, értékelés céljából az önmenedzselésre alkalmas tinédzsereknek, ifjúkorúaknak, szüleiknek és kezelőorvosuknak, otthoni és klinikai körülmények között is. A telemedicina ezen adatgyűjtő és feldolgozó szolgáltatásának (www.cukorbetegvagyok.hu) térítésmentes használata teszi teljessé a palettát 2015-ben a gyermek- és ifjúkorú diabéteszesek ellátásában.

Dr. Dósa Magdolna főorvos
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!