Medtronic Diabétesz Junior Kupa

Magyarország a negyedik!

A Medtronic Diabétesz Junior Kupa 2007 óta megrendezésre kerülő nemzetközi világbajnokság, amelyen Magyarország is egyre növekvő tapasztalattal képviselteti magát. A kupa célja, hogy 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek, fiatalok versengése révén a családtagok és a szélesebb közvélemény minél többet tudjon meg a diabéteszről, annak egyensúlyban tartásáról. Tapasztalatainkat a sporton, a futballon keresztül közvetített szórakozás és a csapatszellem ereje által szeretnénk átadni. A rendezvénynek idén a hollandiai Arnhem melletti Papendal Sporthotel komplexum adott otthont.

Illusztráció

Az elmúlt két Junior Kupa közti évet a felkészülés jegyében töltöttük.

Orvosi, edukátori csapatunk az utánpótlás-nevelésben jártas sportszakember, futballedző személyével egészült ki. A győri ETO FC sportlétesítményei, a Fehér Miklós Kollégium, az ETO Park Hotel adott otthont az alapos felkészítő „hadjáratnak”.

Illusztráció

A jelentkezések után az ország minden régiója képviseltette magát egyesületben rendszeresen futballozó diabéteszes gyermekekkel. A 2013-as tanév végi edzések az ismerkedés, illetve a nyári kánikula és a napi többszöri edzés vércukor- és inzulinigény-csökkentő hatása mellett zajlottak. Az edzésekkel teli mindennapokban nemcsak az egyénre szabott beállításokkal, de a kis bajnokjelöltek egyéniségével is megismerkedhettünk. A táborzáróval együtt egy szűkebb előválogatott keret névsorát is összeállította a csapat trénere.

2014 elején derült ki, hogy a soron következő Junior Kupát a 10–14 éves korosztály számára hirdetik meg. Válogatottunk névsorát így pontosíthattuk. A következő edzéssorozatra a tavaszi szünet napjai voltak a legalkalmasabbak, majd a nyár elején a fiúk már barátként érkeztek a Fehér Miklós Kollégiumba. Kezdett összeérni a csapat. A nyári szünetre kapott edzői és persze diabetológiai instrukciókkal tértek haza a gyerekek. Folytatódott az egyéni felkészülés, az immár csapattársak minden elérhető módon kapcsolatban maradtak.

Illusztráció

Az utazás előtt az Újpest korosztályos válogatottjával játszottunk barátságos edzőmérkőzést, amely vendéglátóink szerencsekívánságával zárult. Másnap izgatottan vártuk a repülőgép, illetve a vércukorszintek emelkedését. Ez utóbbi főleg az utazás és a verseny izgalmának volt betudható. A helyszínen animátorok fogadták az érkező csapatokat. Az esti nyitógála, a csapatok felvonulása, bemutatkozása meghozta a versenyizgalmat, főleg azok után, hogy a színpadi show keretében a csoportbeosztás sorsolásának is részesei lehettünk.

Várakozásokkal tértünk nyugovóra az esti vércukormérések, báziskorrekciók, kanülellenőrzések után. A fiúk jóízű alvással készültek a másnapra, az „éjszakai őrjárat” pedig hárította a hipoglikémiát, átmeneti bázist állított és dokumentált. A minden igényt kielégítő sportszállodában svédasztalos éttermi vendéglátást élvezhettünk, amely újabb kihívás elé állított bennünket és a gyerekeket: próbára tettük a szemmértékes szénhidrátszámolást, de persze mindenkivel egyeztettük az aktuális étkezési bólusokat és az esetleges átmeneti bázisinzulinütemet is.

Illusztráció

A selejtező körben Németországgal, Szlovákiával, Ausztriával, Svájccal és Oroszországgal kerültünk egy csoportba, ahonnan második helyről vághattunk neki a másnapi elődöntőknek. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a mérkőzések jó részét nyárvégi napsütésben játszhattuk. Az elődöntő mérkőzésein is nagy erőbedobással próbáltak meg úrrá lenni a fiúk az egyre élesebb helyzeteken. Mintha gyorsabban telnének a félidők: helyzetek, gólok, védések, támadások a pályán, korrekciók, hárítások a diabéteszben.

A magyar válogatott tagjai

 • Árvai Bence József (Pusztazámor)
 • Cseledi Dávid Richárd (Balatonfüred)
 • Kovács Adrián (Fertőd)
 • Lasztóczi Márton (Miskolc)
 • Lázár Zsombor (Győr)
 • Méreg Máté (Budapest)
 • Nedvig Boldizsár (Iszkaszentgyörgy)
 • Pápa Sándor (Ibrány)
 • Pelles Dominik Gábor (Debrecen)
 • Petroff Norbert (Budapest)
 • Szigeti Péter Balázs (Hédervár)
 • A válogatott edzője: Havas Máté (utánpótlás-koordinátor, Győri ETO FC).

Az egyes mérkőzések részletezése és pontszámismertetése nélkül mondhatjuk el: bár többről álmodtunk, nem tértünk haza elégedetlenül. Az eddigi legjobb helyezést érte el Magyarország Diabétesz Junior Kupa válogatott csapata: a negyedikek lettünk! Az egyes résztvevők élményeiket, tapasztalataikat saját diabéteszük pályáján kamatoztathatják leginkább, s így lesznek ők saját életük nyertesei! Köszönjük lelkesedésüket, példamutató összetartásukat!

A Diabétesz Junior Kupa magyarországi szóvivőjeként köszönöm Havas Máté edzői szakértelmét, Juhászné Tuifel Andrea, illetve Tóthné Sebestyén Tímea edukátori munkáját, s természetesen a Medtronic Hungária Kft. folyamatos és aktív támogatását!

Dr. Gelencsér Éva
gyermekdiabetológus

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!