Diabétesz Világnap Csetényben

Kékbe öltözött iskola

A Veszprém megyei Csetény Vámbéry Ármin Általános Iskolája 2014. november 14-én immár harmadszor rendezett egészségnapot a Diabétesz Világnap alkalmából. Az oktatási intézmény tantestülete – élén Somogyi Katalin és Somogyiné Lugosi Márta főszervezőkkel – már a tanév elején megkezdte a program előkészítését, amelyet az iskola alapítványán kívül számos szülő, helyi vállalkozó, magánszemély és külső cég is támogatott anyagi vagy tárgyi felajánlásokkal, illetve személyes közreműködéssel.

Az első két világnapi rendezvény után tavaly elmaradt a program…

– Október végén a 17 éves fiam 1-es típusú cukorbeteg lett, két hetet kórházban töltöttünk.

Míg a korábbi rendezvényeket társadalmi szerepvállalásból, pedagógusi elkötelezettségből szervezte Márta, az idei évtől személyes ügyévé vált a program.

Az iskola tanulói kidekorálták osztálytermeiket az egészséges életmód jegyében, kékbe öltöztették az egész iskolát. Egy hatalmas „kék faliújságról” és a függönyöket díszítő Diabétesz Világnapi poszterekről a gyerekek folyamatosan gyűjthették az információkat a cukorbetegségről és annak megelőzési lehetőségeiről.

Egészséges reggeli

Egészséges reggeli

Az iskolások segítségére volt a díszítésben Simon M. Veronika festőművész is, akinek festményeiből Kék kiállítás nyílt. Az ő művei mellett bemutatták az előzetesen meghirdetett rajzversenyre beérkezett tanulói pályamunkákat is.

– November 14-én reggel minden tanuló vércukorszintmérésen vett részt, bátorságukat kék kör alakú matricákkal jutalmaztuk. A gyerekeknek az is tetszett, hogy csuklójukra kék szalagot kaptak, amelyen rögzítettük a mért értéket. Nagy örömünkre nem találkoztunk a megengedettnél magasabb vércukorértékkel.

Vércukorszintmérés

Vércukorszintmérés

A csetényi rendezvények minden alkalommal igazodnak a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) kampányüzenetéhez. 2014-ben beküldték rendezvényüket az IDF kék reggeli programjának interaktív térképébe is. Nem csoda, hogy a megyei sajtó mellett a Magyar Televízió stábja is ellátogatott az egészségnapra, a tudósítást az esti Híradóban láthatta az ország.

Az IDF kék reggeli programjának megfelelően egészséges reggelit biztosított az iskola minden diákja számára. A vércukormérést követően teljes kiőrlésű, vajkrémes kenyeret kaptak zöldségekkel, sajttal, mellé banánt, diétás müzliszeletet és rostos őszibaracklevet. A bőséges, egészséges reggeli hatása nem maradt el, a gyerekek egész délelőtt energikusan dolgoztak a rendhagyó órákon.

Torna a balatonfüredi kézisekkel

Torna a balatonfüredi kézisekkel

Az alsó tagozatos osztályok csoportmunkával töltötték a délelőttöt, játékos feladatokon keresztül ismerkedtek az egészséges táplálkozás fontosságával. Jelmondatokat raktak össze, szókereső feladatokat, keresztrejtvényt és találós kérdéseket oldottak meg, titkosírást fejtettek, valamint plakátot készítettek.

A felső tagozatosoknak a folyosókon 10 feladatot kellett felkutatniuk és megoldaniuk, dietetikus irányításával megismerték az egészséges táplálkozás szabályait, majd képek segítségével táplálékpiramist kellett készíteniük és tesztet kitölteniük a tanultakról.

Ki vagyok én? címmel tájékozódtak Frederick Banting munkásságáról, a Színekkel az egészségért című program során titkosírást kellett megfejteniük arról, hogy a különböző színű zöldségek, gyümölcsök milyen szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében, Részletkérdés címen pedig diabétesz világnapi posztereket kellett kiegészíteniük hiányzó szavakkal vagy adatokkal.

A győztes osztály bemutatja a zászlót és az indulót

A győztes osztály bemutatja a zászlót és az indulót

A tornateremben a Balatonfüredi Kézilabda Sport Egyesület vezetőedzője, Csoknyai István és a klub játékosai rendhagyó tornaórát tartottak az iskola diákjainak és a rendezvényen jelen lévő felnőtteknek. Fergeteges hangulatú tornát vezényeltek le a kézilabdás fiúk.

Mivel az egészségnapon diákok és tanárok egyaránt a világnap színébe öltöztek, kék ruhát viseltek világnapi kitűzővel, a program zárásaként élőkört alakítottak.

– Rendezvényünk főszereplői, a tanulók nagyon élvezték a programokat – mesélte Somogyi Katalin és Somogyiné Lugosi Márta főszervező. – Reméljük, hogy a tartalmas foglalkozásokon keresztül sikerült figyelmüket az egészséges életmód felé irányítani. Bízunk abban, hogy az Óvjuk a jövőnket jelmondat nemcsak üres szólam számukra, hanem valóban megtesznek mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

József Attila

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!