Gyermekdiabetológusok országos kongresszusa Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának munkatársai dr. Erhardt Éva adjunktus vezetésével Pécsett, a Palatinus szállóban rendezték meg 2014 októberében a magyar gyermekdiabetológusok XXXI. országos kongresszusát, amelyen mintegy 200 gyermekdiabetológus, szakdolgozó és dietetikus vett részt.

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága közös Gyermekdiabetes Szekciójának egyik kiemelt célja, hogy a diabéteszes gyermekek ellátása az egész országban azonos elvek szerint és lehetőleg azonos színvonalon valósuljon meg. Ennek érdekében országos kongresszusain a legújabb gyógyítási és kutatási eredmények kerülnek megvitatásra, továbbképző jelleggel.

2014-ben a fő téma a reedukáció módszertana, lehetőségei és lebonyolítása volt. Konklúzióként megállapítottuk, hogy az újraoktatás (és általában az oktatás) ma nélkülözi a minőségbiztosítás garanciáját. Közös gondolkodással kell továbblépnünk.

A megnyitó előadásban a szekció égisze alatt működő Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport számolt be a legújabb országos incidencia (egy adott időtartam alatt újonnan keletkező esetek gyakorisága) adatokról. Hazánkban 1989 óta az újonnan diagnosztizált diabéteszes gyermekek adatai (a 27 gyermekdiabétesz-gondozó önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetően) a Pécsi Gyermekklinikán lévő országos regiszter adatbázisába kerülnek. Az adatok gyűjtése és feldolgozása az EURODIAB nemzetközi munkacsoport standardjainak megfelelően történik. (A nemzetközi munkacsoportot 1999 és 2010 között a Pécsi Gyermekklinika koordinálta.)A gyermekkori 1-es típusú diabétesz gyakorisága Magyarországon az elmúlt 25 esztendőben közel háromszorosára növekedett. Hazánkban jelenleg mintegy hatszáz 15 évesnél fiatalabb gyermekre jut egy diabéteszes, ráadásul a betegség egyre fiatalabb életkorban jelentkezik.

A terápia alapja az inzulinkezelés, és bár az elmúlt években nem kerültek bevezetésre újabb inzulinkészítmények a gyermekek kezelésére, számos munkacsoport számolt be a glikémiás helyzet javítását célzó törekvéseiről (inzulinpumpa-kezelés, folyamatos szövetközi glukózérzékelő és szenzoraugmentált pumpa).

Előadásokat hallhattunk a diabéteszhez társuló egyéb autoimmun betegségekről, a két legfontosabb akut szövődményről (hipoglikémia és ketoacidózis), az időjárási frontok glikémiás hatásáról, a diétás kezelésről és a speciális diabéteszformákról. Ajánlásokat hallhattunk a gondozás mindennapi gyakorlatához, egy-egy érdekes esetbemutatással tarkítva.

A hatásos és sikeres diabéteszgondozás szerves része a páciensedukáció, ami gyermekek esetében a szülők és pedagógusok folyamatos és ismételt képzését is jelenti. A szekció tevékenységei között nagy hagyományai vannak az országban számos helyen szervezett nyári edukációs táboroknak. A győri munkacsoport beszámolt a már tíz éve minden évben megrendezett speciális edukációs tevékenységről (Törp-tábor), amelynek során csecsemő- és óvodáskorú diabéteszes gyermekeket nevelő családok edukációja történik háromnapos, bentlakásos intenzív tanfolyam keretében. Más gondozók a pedagógusok csoportos képzésével kapcsolatos tapasztalataikról tartottak előadást.

A meghívott előadó, Wittmann István professzor, a PTE II. Belklinika igazgatója „Az új antidiabetikumok lehetséges haszna 1-es típusú cukorbetegségben” címmel tartott nagy sikerű referátumot.

A rendezvény ismét bebizonyította, hogy a képzés, továbbképzés és a betegellátás javításának leghatékonyabb letéteményesei az olyan célorientált, kis létszámú, barátian kritikus rendezvények, mint a Gyermekdiabetes Szekció konferenciái.

Prof. dr. Soltész Gyula

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!