Egy hatszoros világbajnok sportolónő története

„Sporteredményeimet nem a diabétesz ellenére, hanem a diabétesszel együtt értem el.”

Anja Renfordt másfél évesen lett cukorbeteg. Szülei szigorúan betartották, illetve betartatták a kezelési előírásokat és kezdettől fogva éreztették lányukkal, hogy oda kell figyelnie diabéteszére. Ugyanakkor azt is engedték a kislánynak, hogy kipróbálja magát a legkülönbözőbb területeken: zenében, balettben, lovaglásban, taekwandóban, végül a kickboxban. Cukorbetegségéről soha sem feledkezett meg, akkor sem, amikor 2011-ben megszerezte hatodik világbajnoki címét a küzdősportban.

Renfordt 10 évesen ismerkedett meg az első küzdősporttal. Eleinte sok taekwando-versenyt elveszített, de ennél is rosszabban érintette, amikor edzője kiszólította a ringből, attól félve, hogy komolyan megsérül. Közben a kickboxra váltott, 1998-ban első alkalommal nyerte meg a német bajnokságot. Az első nemzetközi sikerére még négy évet várnia kellett: 2002-ben Európa-bajnoki címet szerzett, majd a világbajnoki győzelmet is hamarosan a magáénak tudhatta.

Nemcsak a profi sporthoz és diabéteszének karbantartásához kellett sok energia, kitartás és fegyelem. Egy újságíró kérdésére Renfordt a következőket mondta:

– A cukorbetegség állandó kísérőm. A sporteredményeimet nem a diabétesz ellenére, hanem a diabétesszel együtt értem el. Tudom, hogy halálos betegség, de befolyásolni, irányítani is tudom. Más betegségeknél ez nem lehetséges.

Renfordt mindeközben kitanult három szakmát is. Először vállalatgazdasági ügyintézőnek tanult, ám a számítógép előtt végzett irodai munka túl száraz volt számára, így tovább képezte magát fizioterapeutának, majd személyi edzőnek.

Szponzorok híján a világversenyeken való részvétel feltételeiről is magának kellett gondoskodnia. Szülei segítették, ám sporttevékenységét csak úgy tudta finanszírozni, ha saját magán spórolt. Magánéletre amúgy sem sok ideje maradt, lemondott a barátokkal közös nyaralásokról és a győzelmi bulikról is, mégsem érezte ezek hiányát.

A német sportolónő 2005-ben úgy döntött, hogy felhagy az élsporttal. Főállású fizioterapeutaként kezdett dolgozni. Új hobbit – és sportágat – talált magának, a kerékpározást. 2009 nyarán négy cukorbetegből álló csapat tagjaként részt vett egy 24 órás kerékpárversenyen. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az inzulinra szoruló emberek ugyanolyan sportteljesítményekre képesek, mint bárki más.

Felfigyelt rá egy orvos, és megkérte, hogy tartson előadást cukorbeteg gyermekek szüleinek. Az egyik előadást követte a másik, Renfordt viszont úgy érezte: miközben arról beszél, hogy egy diabéteszes mindent elérhet, ő maga megállt. Újra bizonyítani akart.

Fél évtizednyi kihagyás után Renfordt visszatért a ringbe, 2011-ben hatodszor is kickbox-világbajnoki címet szerzett. Ezt követően azonban tényleg visszavonult, már csak kedvtelésből edz. Rendszeresen hívják gyermek- és szülői csoportokba, hogy a diabétesz és az élsport kapcsolatáról beszéljen, gyakran rögtönzött kickbox-foglalkozásokat is tart az érdeklődő cukorbetegeknek.

József Attila

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!