
Csupa csoki
Minek örült a legjobban Gombóc Artúr? A csokoládénak! Igen, Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, azonnal sorolta: „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Ti is emlékezhettek Csukás István meséjéből Gombóc Artúrra.
Finom is a csoki, de nem szabad sokat enni belőle. Ugyanakkor a kis mennyiségben (napi 1-3 dekányi) fogyasztott étcsoki pozitívan hat egészségi állapotunkra, mivel a kakaó értékes úgynevezett flavonoidokat tartalmaz. Márpedig azok bizonyítottan védik egészségünket.
A csokoládé önmagában is finom, de süteményekben még ínycsiklandóbb. Az alábbiakban néhány csokis receptet találsz.
A csokis desszertek készítéséhez magas kakaótartalmú csokoládét választottam, amelynek a szénhidráttartalma alacsony, 10 dekányi mennyiségben csak 14 g. Kevesebb, mint a legtöbb diabetikus csokoládéban, és finom desszertek készülhetnek belőlük.
Csokoládés tallér
1 db: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
124 kcal | 2 g | 8 g | 11 g |
20 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg 85%-os étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 evőkanál kakaópor
- 4 dkg xilit
- 1 dkg Canderel por
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál fahéj
A csokit késsel apró csokiforgácsokra vágjuk. A lisztet és a kakaót egy tálba átszitáljuk. Ebbe tesszük a csokiforgácsot, a Canderel port, a szódabikarbónát és a fahéjat is. A puha vajat a xilittel és tojással kikeverjük. A vajas masszába belekeverjük a lisztes keveréket. Sűrű masszát kapunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két kanál segítségével kanálnyi halmokat teszünk. Vizes kézzel még kicsit formázzuk. 20 db kis halom (keksz) lesz. 190-200 C°-on 8-10 percig sütjük.
Csokiláva
1 db: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
316 kcal | 8 g | 25 g | 13 g |
6 darabhoz:
- 20 dkg 85%-os kakaótartalmú csokoládé
- 2 db tojás
- 4 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 4 dkg xilit
- folyékony energiamentes édesítőszer
A darabokra tört csokit vajjal gőz felett megolvasztjuk. Az egész tojásokat a xilittel habosra kikeverjük. A csokoládés masszát a tojáshabba keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük, amíg teljesen egynemű masszát kapunk. Ízlés szerint kevés folyékony mesterséges édesítőszerrel édesítjük. 6 db muffinformát kivajazunk, 3/4-ig töltjük, majd hűtőszekrénybe tesszük, míg meg nem dermed. Előmelegített sütőben, 200 C°-on kb. 8 percig sütjük, amíg kéreg képződik a süteményeken. Fontos, hogy ne süssük túl! Langyosan tálaljuk. Ha nem sütöttük túl, a csoki belül folyós marad.
Csokis kuglóf
1 szelet: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
182 kcal | 4 g | 11 g | 16 g |
20 szelethez:
- 20 dkg margarin
- 10 dkg xilit
- 1 dkg Canderel por
- 15 dkg rétesliszt
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg 85%-os étcsoki
- 1,5 dl tej
- 4 db tojás
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- fél kávéskanál fahéj
A csokoládéból késsel csokiforgácsokat vágunk. A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a xilittel és a tojások sárgájával jó alaposan kikeverjük. Ebbe a masszába keverjük apránként a lisztet, a kakaót, a csokiforgácsot, majd belekeverjük a sütőport és a fahéjat. Közben kis adagokban adjuk hozzá a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és végül azt is a tészta masszájába keverjük. Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, liszttel meghintjük, majd ebbe öntjük a tésztamasszát. Előmelegített sütőben 180°C-on 35-40 percig sütjük.
Csokiöntet (túrós palacsintához)
1 adag: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
198 kcal | 4 g | 18 g | 3 g |
4 adaghoz:
- 5 dkg 85%-os étcsoki
- 2 db tojássárgája
- 2 teáskanál kakaópor
- 1 dl tej
- 2 teáskanál vaj
- folyékony energiamentes édesítőszer
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tejet felforraljuk, és beleöntjük a felolvasztott csokit. A vajat a tojássárgájával összekeverjük, beleszórjuk a kakaót és édesítőszerrel ízesítjük. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, a tojásos masszát belekeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és éppen csak felforraljuk. Tálaláskor a megtöltött túrós palacsintára teszünk keveset ebből a finom csokis mártásból. Természetesen a csokiöntet tápanyagtartalmához hozzá kell adni a palacsintákét is.
Kicsák Marian