Illusztráció

Csupa csoki

Minek örült a legjobban Gombóc Artúr? A csokoládénak! Igen, Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, azonnal sorolta: „a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon”. Ti is emlékezhettek Csukás István meséjéből Gombóc Artúrra.

Finom is a csoki, de nem szabad sokat enni belőle. Ugyanakkor a kis mennyiségben (napi 1-3 dekányi) fogyasztott étcsoki pozitívan hat egészségi állapotunkra, mivel a kakaó értékes úgynevezett flavonoidokat tartalmaz. Márpedig azok bizonyítottan védik egészségünket.

A csokoládé önmagában is finom, de süteményekben még ínycsiklandóbb. Az alábbiakban néhány csokis receptet találsz.

A csokis desszertek készítéséhez magas kakaótartalmú csokoládét választottam, amelynek a szénhidráttartalma alacsony, 10 dekányi mennyiségben csak 14 g. Kevesebb, mint a legtöbb diabetikus csokoládéban, és finom desszertek készülhetnek belőlük.

Csokoládés tallér

1 db:
EnergiaFehérjeZsírSzénhidrát
124 kcal 2 g 8 g 11 g

20 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg 85%-os étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 4 dkg xilit
  • 1 dkg Canderel por
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál fahéj

A csokit késsel apró csokiforgácsokra vágjuk. A lisztet és a kakaót egy tálba átszitáljuk. Ebbe tesszük a csokiforgácsot, a Canderel port, a szódabikarbónát és a fahéjat is. A puha vajat a xilittel és tojással kikeverjük. A vajas masszába belekeverjük a lisztes keveréket. Sűrű masszát kapunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két kanál segítségével kanálnyi halmokat teszünk. Vizes kézzel még kicsit formázzuk. 20 db kis halom (keksz) lesz. 190-200 C°-on 8-10 percig sütjük.

Csokiláva

1 db:
EnergiaFehérjeZsírSzénhidrát
316 kcal 8 g 25 g 13 g

6 darabhoz:

  • 20 dkg 85%-os kakaótartalmú csokoládé
  • 2 db tojás
  • 4 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg xilit
  • folyékony energiamentes édesítőszer

A darabokra tört csokit vajjal gőz felett megolvasztjuk. Az egész tojásokat a xilittel habosra kikeverjük. A csokoládés masszát a tojáshabba keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük, amíg teljesen egynemű masszát kapunk. Ízlés szerint kevés folyékony mesterséges édesítőszerrel édesítjük. 6 db muffinformát kivajazunk, 3/4-ig töltjük, majd hűtőszekrénybe tesszük, míg meg nem dermed. Előmelegített sütőben, 200 C°-on kb. 8 percig sütjük, amíg kéreg képződik a süteményeken. Fontos, hogy ne süssük túl! Langyosan tálaljuk. Ha nem sütöttük túl, a csoki belül folyós marad.

Csokis kuglóf
Csokis kuglóf

Csokis kuglóf

1 szelet:
EnergiaFehérjeZsírSzénhidrát
182 kcal 4 g 11 g 16 g

20 szelethez:

  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg xilit
  • 1 dkg Canderel por
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg 85%-os étcsoki
  • 1,5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • fél kávéskanál fahéj

A csokoládéból késsel csokiforgácsokat vágunk. A tojásokat szétválasztjuk. A margarint a xilittel és a tojások sárgájával jó alaposan kikeverjük. Ebbe a masszába keverjük apránként a lisztet, a kakaót, a csokiforgácsot, majd belekeverjük a sütőport és a fahéjat. Közben kis adagokban adjuk hozzá a tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és végül azt is a tészta masszájába keverjük. Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, liszttel meghintjük, majd ebbe öntjük a tésztamasszát. Előmelegített sütőben 180°C-on 35-40 percig sütjük.

Csokiöntet (túrós palacsintához)

1 adag:
EnergiaFehérjeZsírSzénhidrát
198 kcal 4 g 18 g 3 g

4 adaghoz:

  • 5 dkg 85%-os étcsoki
  • 2 db tojássárgája
  • 2 teáskanál kakaópor
  • 1 dl tej
  • 2 teáskanál vaj
  • folyékony energiamentes édesítőszer

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tejet felforraljuk, és beleöntjük a felolvasztott csokit. A vajat a tojássárgájával összekeverjük, beleszórjuk a kakaót és édesítőszerrel ízesítjük. Amikor a tejes-csokis massza kissé kihűlt, a tojásos masszát belekeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és éppen csak felforraljuk. Tálaláskor a megtöltött túrós palacsintára teszünk keveset ebből a finom csokis mártásból. Természetesen a csokiöntet tápanyagtartalmához hozzá kell adni a palacsintákét is.

Kicsák Marian

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!