Bret Michaels

A Poison zenekar gitárhúrszaggató frontembere, a legvadabb bulik legvadabb arca, a rockzene örök lázadó fenegyereke hatéves kora óta cukorbeteg. Ez azonban soha nem akadályozta abban, hogy legmerészebb álmait is valóra váltsa. Több időt töltött már a slágerlisták élén, mint napjaink múlékony celebvilágának legfényesebb csillagai, és ötvenéves kora ellenére ma is aktívan turnézik.

Bár a legtöbben a zenei karrierjéről és a kultikussá vált, Every rose has its thorn című számáról ismerik, valójában gyakori szereplője különféle valóságshow-knak, sőt Charlie Sheennel együtt egy filmipari cég tulajdonosa is. Nemrég viharos élettörténetét filmre vitték. „Szeretném, ha a történetem megmutatná a rajongóimnak a kiutat olyan problémákból, amelyek másokat talán örökre két vállra fektetnének” – nyilatkozta egy interjúban.

Michaels nem titkolja cukorbetegségét, ha szükséges, akár egy talkshow kellős közepén is ellenőrzi vércukorszintjét. Hatévesen lett cukorbeteg, az 1-es típusú diabétesz jellegzetes tüneteivel került kórházba. Mivel szülei semmit nem tudtak akkoriban a cukorbetegségről, jobbnak látták, ha az ismerősök előtt nem titkolják a betegséget, inkább a környezetüket és fiuk barátait is megtanítják arra, mit kell tenniük, ha Bretnél hipoglikémia lépne fel. Ebben a miliőben felnőve Michaelsnek természetes lett, hogy a cukorbetegség nem csak neki, de a környezete számára is nagyobb odafigyelést igényel.

© Matt Becker

© Matt Becker

Ahogy a legtöbben, ő is kamaszként kezdte a zenélést, számtalan bandában megfordult, mire végül a Poisonnal befutottak. Miután első albumuk platinalemez lett, a Poison meghívást kapott a kultikus New York-i Madison Squere Gardenbe. Ezzel Michaels régi álma vált valóra, a fellépés előtt viszont annyira ideges volt, hogy bár az inzulint beadta magának, enni nem bírt. Néhány dal után jelentkeztek a hipoglikémia jelei és összeesett a színpadon. A sajtó vad találgatásokba kezdett, és ahogy egy rockzenész profiljába illik, drogtúladagolásról kezdtek beszélni. Ekkor döntött úgy, hogy nyilvánosság elé áll, és beszél cukorbetegségéről.

„A számtalan kihívás közül ez csak egy az életemben. El kell fogadnod, meg kell tanulnod együtt élni vele és irányítanod kell, mert ha a cukorbetegség kezd irányítani téged, a dolgok nem alakulnak majd túl jól” – mondta egy interjúban a balul sikerült koncert után.

Michaels mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a fiatalokkal megértesse, a diabéteszük kordában tartása rengeteg munkával jár. Meg kell tanulniuk vigyázni magukra, és akármennyire szeretnének lázadni, alkoholt fogyasztani vagy más, kockázatos dolgot kipróbálni, nem tehetik. A helyes élet iránti vágynak legalább ilyen erősnek kell lennie bennük. „Amíg fiatal vagy, menekülhetsz az önsajnálatba, de amint felnősz, és a körülötted levőknek is meglesz a saját baja, nem fognak a te problémáiddal törődni” – mondta több interjúban is, felhívva a fiatalok figyelmét arra, hogy ők maguk saját sorsuk kovácsai. A diabétesszel hogyan élnek együtt, rajtuk múlik.

Bár egy rockzenész életét vadnak, kiszámíthatatlannak és kontrollálatlannak képzelnék, Michaels rengeteg energiát fordít arra, hogy a napi rutint betartsa. A zenekar fellépéseit úgy tervezik meg, hogy a hosszabb dob- és gitárszólók alatt Bret lemehet a színpadról, a backstage-ben ellenőrizni tudja vércukorszintjét, és tud inni egy kis narancslevelet, vagy bekaphat egy szőlőcukrot, ha szükséges.

„Bizonyos szempontból a cukorbetegség áldás. Megtanít arra, hogy urald a tested, és megtapasztald a korlátaidat. Engem már nagyon fiatalon megtanított küzdeni, és ráébresztett arra, hogy ne sajnáltassam magam, ha el akarok érni valamit, azért tegyek meg mindent!”

Bret az élet számtalan területén bizonyította, hihetetlen küzdőszellemmel vértezte fel magát már egészen fiatalon. Az egészségügyi problémák nem kerülték el, nemrégiben szívműtéten esett át, majd agyvérzést kapott, de mindkettőből sikeresen felépült, és már a kórházban a következő turnét tervezte.

Azt, hogy képtelen megöregedni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Amerika egyik legnépszerűbb fiatal énekesnőjével, Miley Cyrusszal jelentetett meg nemrégiben közös lemezt. Az idei tervei között pedig előkelő helyen szerepel, hogy „összerántja” az eredeti bandát, és a Poisonnal – néhány évnyi csend után – hatalmas turnét „nyomnak le”.

Bret Michaels élete maga a rock’n’roll, de a hajnalig tartó bulik, a turnézás és a valóságshow-szereplések sem zökkenthetik ki abból, hogy a diabéteszt kontrollálja és a napi rutint tartsa.

SZJ

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!