Amit a cukorbetegeknek feltétlenül tudni kell!

Aerob edzés – anaerob edzés

Testmozgás, testépítés, valamint zsírégetés kapcsán nap mint nap halljuk az aerob és anaerob kifejezéseket, azonban gyakran nem ismert ezek pontos jelentése. Cukorbetegségben nélkülözhetetlen a két folyamat megkülönböztetése, mert mint azt később látni fogjuk, másképpen reagál a szervezet a különböző edzéseknél.

file

A szervezetben kétfajta anyagcsere (energiatermelő) folyamat működik; aerob és anaerob. Más szóval ez azt jelenti, hogy testünk két különböző módon jut hozzá a mozgáshoz szükséges energiához.

Aerob edzés

Aerob edzés során a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energiatartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.

Aerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely viszonylag csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés vagy kifulladás).

20-30 percnél hosszabb időtartamú aerob edzés folyamán folyamatos vércukorszint-csökkenés észlelhető, majd az edzés után 60 perccel ismételt vércukorcsökkenés figyelhető meg.

Fontos!

  • Mindig mérjük meg a vércukrunkat edzés előtt és után! Ha szükségét érezzük, akár edzés alatt is.
  • Ne kezdjünk sportolásba 14 mmol/l vércukorérték felett!
  • Aerob edzésnél mindig legyen nálunk gyorsan felszívódó szénhidrát és folyadék!
  • Számítsunk az edzés utáni vércukorcsökkenésre!
  • A rendszeres sportolás a szükséges inzulin csökkenését hozhatja magával, amelyet kezelőorvosunkkal egyeztessünk!

Anaerob edzés

Anaerob mozgásról akkor beszélünk, amikor az izommunkához szükséges energia előállításához (tápanyagok égetéséhez) a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. Magas intenzitása miatt az anaerob tartományban történő mozgás csak rövidebb ideig tartható fenn, amit pihenési szakasz (aerob energiafelhasználás) követ.

Anaerob folyamat játszódik le minden olyan mozgás közben, amely intenzív erőkifejtést igényel (koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk vagy kifulladunk).

Anaerob edzés folyamán a vércukorszint nem csökken, hanem stagnál, sőt gyakran tapasztalható a vércukorszint emelkedése, ami savasodással járhat együtt. Edzést követően 30-40 perccel hirtelen vércukoresés tapasztalható.

file
Aerob edzés előtti és közbeni szénhidrátszükséglet
file
Anaerob edzés előtti és közbeni szénhidrátszükséglet

Fontos!

  • Mindig mérjük meg a vércukrunkat edzés előtt és után! Ha szükségét érezzük, akár edzés alatt is.
  • Ne kezdjünk sportolásba 9 mmol/l vércukorérték felett!
  • Számítsunk az edzés után 30-40 perccel bekövetkező hirtelen vércukoresésre, amelyet szénhidrátpótlással tudunk megelőzni!

Az aerob és anaerob edzéstartomány közötti különbség

A mozgás erőkifejtése nem pedig típusa határozza meg az aerob vagy anaerob tartományt. Például futóedzést tarthatunk csak aerob tartományban vagy aerob és anaerob fázisok váltakozásával is (pl. intervall edzés esetén).

Légzésünk megfigyelésével könnyen megállapíthatjuk, hogy edzésünk éppen aerob vagy anaerob tartományban mozog-e. Amennyiben a közel egyenlő intenzitású mozgás alatt képesek vagyunk folyamatosan beszélni, edzésünk aerob tartományban van. Ha viszont már koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk, levegő után kapkodunk, áttértünk anaerob fázisba.

Leginkább aerob tartományban történik a kocogás, úszás, biciklizés vízszintes terepen, aerobik, tánc, könnyed kirándulás… A leggyakoribb anaerob edzés a súlyzózás, izomerősítő gyakorlatok, sprintfutás, biciklizés felfelé, hegymászás… (Noha a súlyzós edzéseknél – gyakorta – nincs lihegés, a mozgás fajtája az energiafelhasználás szempontjából mégis anaerob mozgásnak számít.)

Az edzettség növekedésével egyre intenzívebb mozgás vagy erőkifejtés szükséges az anaerob tartományú anyagcsere fenntartásához. Az aerob testmozgás energiafelhasználás szempontjából gazdaságosnak számít, így a megfelelő folyadék- és energiapótlás mellett viszonylag hosszú ideig fenntartható. Éppen ezért a több órán át tartó edzések vagy versenyek sikereiért elsősorban az aerob tartományban történő mozgással lehet a legtöbbet tenni!

A rendszeres mozgás előnyei

Inzulinszükséglet: A növekvő inzulinérzékenység hatására csökken az inzulinigény. Javulhat a HbA1c értéke.

Szív és vérkeringés: A szív erősödik, nagyobb teljesítményre lesz képes. Csökken a nyugalmi pulzusszám, a szív jobban ki tudja pihenni magát, tovább él. A véráramlás erőteljesebb. Kevesebb káros vérzsír, „rossz LDL-koleszterin” lesz a vérben. A vérnyomás normalizálódik. Mindezek által csökken a cukorbetegség következtében kialakuló szövődmények kockázata.

Tüdő: Megerősödik. Javul a levegőfelvétel és a vérkeringés. Megsokszorozódik az egész test oxigénellátása. A szén-dioxid hamarabb kiválasztódik a léghólyagocskákon.

Agy: Vérellátása javul, kétszer annyi oxigénhez jut. Ettől éberebbek leszünk, javul a koncentrálóképesség és a szellemi teljesítmény. Javul az emlékezet, a tanulás hatásfoka, a kreativitás.

Idegsejthálózat: A sportolás megőrzi az agy fiatalságát, mivel új adat-útvonalak épülnek ki. Az idegsejtek közötti kapcsolatok rohamosan sokasodnak.A kapcsolatok száma az élet folyamán rendszerint csökken.

Immunrendszer: A falósejtek száma megugrik. Az immunrendszer fokozott erővel pusztítja a baktériumokat, vírusokat és ráksejteket.

Anyagcsere: Javul a szervezet szénhidrát-felhasználása, nő az inzulinérzékenység, ezáltal kevesebb inzulin elegendő a normális vércukorszint eléréséhez.

Izomzat: Javul az izomsejtek működése, fokozódik a vérellátásuk, így növekszik az izmok mérete és erőkifejtése.

Csontozat: Az izommozgás hatására a kalcium be tud épülni a csontokba, így csökken a csontritkulás veszélye.

Lelkület: Stresszoldó. Az endorfin hormonok kiválasztódása következtében hangulatunkon és életkedvünkön javít, ezáltal csökkenti a depresszió kialakulását.

Testsúly: Segít az optimális súly elérésében és fenntartásában.

Összefoglalva

Egy jó edzéstervnek tartalmaznia kell mind aerob, mind pedig anaerob tartományban történő edzéseket!

Az aerob edzés növeli a kitartást és az állóképességet, valamint az anaerob erősítő edzések eredményességét, illetve javítja a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát.

Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát, és elengedhetetlen a versenyteljesítmény eléréséhez.

file
Edzésnapló

Dávid Zsuzsanna

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!