A diabétesz nem szerep a Jackie nővér sztárjának

– Vajon miért a legrosszabb dolgoktól érezzük a legjobban magunkat? – kérdezi a cukorbeteg Thor a Jackie nővér egyik részében, miközben megrögzött süteményfüggőségét magyarázza kollégájának. – Nem iszom, nem dohányzom. Fánkot eszem – mondja Thor szégyenkezve.

Illusztráció

Stephen Wallem számára, aki Thort alakítja, nem csak egy jól megírt szerepről van szó, a 46 éves színész 10 évesen lett cukorbeteg. Thor karakterének küzdelmeit és vívódásait saját megélt kudarcaiból és harcaiból meríti. Wallem nyíltan mer beszélni arról is, hogy számára a cukorbetegség nem sétagalopp, a betegség kapcsán rengeteg hullámvölgyet élt meg. „Újra és újra fel kell állni és menni kell tovább. Vannak napok, amikor ez rettenetesen nehéz” – meséli Wallem egy interjúban.

Bízik benne, hogy az ő példája – akár jó, akár rossz is az – segíthet másoknak. Az pedig, hogy a diabétesz miatt reflektorfénybe került, őt is nagyobb kitartásra ösztönzi.

Üzenete milliókat ér el, épp ezért szörnyen fontosnak tartja, hogy a lehető leghitelesebben mutassa be, milyen félelmekkel kell szembenéznie egy cukorbetegnek, milyen szövődményektől retteg ő maga is, és az életét hogyan befolyásolja a betegség.

Thor karakterén keresztül is megfogalmaz olyan félelmeket, amelyekkel az életben legalább egyszer valószínűleg minden cukorbeteg szembesül.

Illusztráció

A sorozat egyik részében Thor egy beteg ellátása közben eszméletvesztés-közeli állapotba kerül. Miután kollégája számon kéri, lesütött tekintettel magyarázza, hogy elfelejtette beadni az inzulint, de ezentúl jobban fog figyelni, és szinte könyörög, hogy a főnöküknek ne árulja el, mi történt. Retteg attól, hogy a cukorbetegsége miatt elveszíti munkáját, vagy egyszerűen áthelyezik a sürgősségiről egy kevésbé pörgős osztályra.

Amikor Stephen húga, Linda, a sorozat társ-alkotója felvetette, építsék be Thor karakterébe Wallem valódi küzdelmeit, a színész nem állt egyből kötélnek. „Elsőre félelmetes volt, hogy ennyire kiadjam magam, ilyen sebezhetőnek és őszintének mutatkozzam” – meséli egy interjúban, amelyben kitér arra is, hogy voltak jelenetek, amelyek felvételétől rettenetesen félt.

Az egyik részben Thort újra rajtakapja Jackie, ahogy fánkot majszol titokban.

– Komolyan, Thor, fánk? Már így is odavan az egyik szemed, nem igaz? – kérdezi Jackie számon kérőn.

– Te vagy az egyetlen, akinek feltűnt. Egy gömbhéj porcelánból. Úgy festik, hogy hasonlítson az igazira. Megnézed? – kérdez vissza Thor bátortalanul, és kiveszi a műlencséjét.

Ez nem egy ügyesen megírt jelenet: tizenöt évvel ezelőtt diabéteszes retinopátiát állapítottak meg Wallemnél. A vérzés akkorra azonban már olyan súlyos volt, hogy többszöri vitrektómia után is csak az egyik szemét sikerült megmenteni.

Wallem nem csak sorozatbeli karakterén keresztül, de több országos kampányban is hangsúlyozza, szeretné eloszlatni az alapvető tévhiteket a diabéteszről. „Rengeteg nem-cukorbeteg meggyőződése, hogy ha egy diabéteszes nem eszik cukrot, akkor semmi gondja nem adódhat. Ez nem igaz, a diabétesz ennél sokkal bonyolultabb, olykor életet veszélyeztető állapot” – véli a színész.

Wallem nem sajnálatra vagy feloldozásra vágyik, egyszerűen csak szeretné, ha az emberek megértenék, mit jelent egy cukorbeteg számára a betegség, milyen szövődményekkel kell szembenézniük még akkor is, ha a lehető legszigorúbban betartják az orvosi előírásokat.

Főleg a fiatalok figyelmét szeretné felhívni arra, hogy kezeljék komolyan a diabéteszük, és tegyenek meg mindent azért, hogy ne érjék őket utol azok a szövődmények, amelyekkel neki már meg kellett küzdenie.

Szabados Judit

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!