Finomságok (nem csak) a legkisebbeknek
Ötletek zsúrokra, bulikra

Dióba forgatott almás-répás gombóckák
Gyerekzsúrok elengedhetetlen tartozékai a különféle édes gombócok. Íme egy jó példa arra, hogy minimális szénhidráttartalommal is lehet nagyon ízletes édességet készíteni, amely nemcsak egészséges, de nagyon finom is (előkészítés: 10 perc, elkészítés: 15 perc).
Hozzávalók 10 nagyobb vagy 20 kisebb darabhoz:
- 2 db közepes méretű savanykás alma (20 dkg)
- 2 db közepes méretű sárgarépa (20 dkg)
- 15 dkg darált dió megosztva
- 1/2 db citrom
- őrölt fahéj, őrölt kardamom
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és tetszőleges formára vágva kevés vízben puhára főzzük, a főzővizet leöntve kihűtjük. Botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük. Az almát megmossuk, héját levágjuk, és lereszeljük. Néhány csepp citromlevet öntünk rá, összekeverjük az előkészített répával. Kevés őrölt fahéjjal, minimális kardamommal és egy kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. A dió körülbelül kétharmadát fokozatosan hozzáadagoljuk, hogy olyan állagú masszát kapjunk, amelyből csinos gombócokat formázhatunk. A gombócokat beleforgatjuk a maradék dióba. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
A diót pirítsuk meg mielőtt ledaráljuk, úgy még finomabb lesz.
Energia- és tápanyagtartalom 1 gombócban, ha 10 db-ot készítünk a fenti mennyiségekből: energia: 111 kcal (465 kJ), fehérje: 3 g, zsír: 9 g, szénhidrát: 5 g.

Kókuszba forgatott túrógolyók
Ez a gombócka egy másik példája annak, hogy érdemes szakítani a kókuszgolyóval, és átevezni a változatos alapanyagok felhasználásának vizeire (előkészítés: 10 perc, elkészítés: 15 perc).
Hozzávalók 10 nagyobb vagy 20 kisebb golyóhoz:
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 1 nagyobb alexander körte (15 dkg)
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1/2 db citrom
- vaníliarúd
- cukormentes édesítőszer
A túrót áttörjük. A körtét megmossuk, héját levágjuk, magházát kiszedjük és lereszeljük, majd meglocsoljuk pár csepp citromlével. A túrót és körtét összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, egy pici kikapart vaníliát és az édesítőszert. Annyi kókuszreszeléket adunk a masszához, hogy golyókat lehessen formázni belőle. Ízlés szerint kisebb, nagyobb golyókat alkotunk, és beleforgatjuk a maradék kókuszba. Tálalásig hűtőben tároljuk. Az édesítőszer mennyisége ízlés szerinti, ha a körte kellően édes, csak minimális kell belőle.
Energia- és tápanyagtartalom 1 gombócban, ha 10 db-ot készítünk a fenti mennyiségekből: energia: 105 kcal (437 kJ), fehérje: 5 g, zsír: 8 g, szénhidrát: 3 g.
Joghurtos mártogatós
Ennek a mártogatósnak garantált sikere lesz. Tegyük szép tálba, a zöldségeket pedig rakjuk mellé lapos tányérra (előkészítés: 5 perc, elkészítés: 10 perc).
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 1 nagy pohár (450 ml) natúr joghurt
- 4 bő evőkanál (150 ml) kész majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 evőkanál natúr vegeta (só nélküli!)
A friss petrezselymet megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A joghurtot elkeverjük a majonézzel. Ízesítjük mustárral, natúr vegetával, valamint az előkészített petrezselyemmel. Az egészet összekeverjük és egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Zöldségeket vágunk mellé, szép vastag pálcika formára. Legfinomabb sárgarépával, kígyóuborkával, kaliforniai paprikával.
Készíthetjük mustár helyett reszelt ecetes tormával, de ha időnk engedi, keverhetünk a joghurtba sült kápiapaprikát is. Ilyenkor a paprikát kettévágjuk, kicsumázzuk, és sütőben megsütjük. Ha kihűlt, fakanállal lehúzzuk a héjáról a paprika húsát. A kápiától gyönyörű narancssárgás piros színe és különleges íze lesz.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban, zöldségek nélkül: energia: 19 kcal (79 kJ), fehérje: 0,5 g, zsír: 1,5 g, szénhidrát: 1 g.

Erdei gyümölcsös joghurttorta
Ez a torta az erdei mixtől lesz különleges. Nincs tésztája, tehát nem sok szénhidrátot tartalmaz. Idény szerint természetesen bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük (előkészítés: 10 perc, elkészítés: 25 perc).
Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:
- 2 nagy pohár (900 ml) natúr joghurt
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 50 dkg mirelit erdeigyümölcs-mix
- 1 csomag hagyományos zselatin
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- cukormentes édesítőszer
A joghurtba elkeverjük a zselatint, majd folytonos keverés mellett addig melegítjük amíg majdnem felforr. Hozzáadjuk az áttört túrót, a reszelt citromhéjat, a fagyos gyümölcsöt, ízlés szerint az édesítőszert. Óvatosan átkeverjük, és hozzáforgatjuk az előzőleg felvert tejszínt. Tapadásmentes formába öntjük. Ez lehet szilikon, speciális műanyag, de hagyományos tortaformát, esetleg őzgerincet is használhatunk folpackkal bélelve. 10-12 órára hűtőbe kell tenni, ezért a zsúr előtti nap célszerű elkészíteni.
Tálalás előtt díszítsük mentalevéllel, citromfűvel, illetve olyan gyümölccsel, amely illik a tortában lévőhöz.
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben: energia: 122 kcal (510 kJ), fehérje: 9 g, zsír: 6 g, szénhidrát: 7 g.
Vígné Sági Katalindietetikus