Cikkek

A cukorbetegség és Mi – Futás

Nem tudom, hogy emlékeztek-e rám. Én vagyok az a diabéteszes lány, aki különböző „őrült” dolgokat csinál: sziklamászás, hosszútávfutás. Azért tértem most vissza, hogy elmeséljem, mi minden történt velem 2013-ban.
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi – Nyári élmény

Az idei nyár más volt, mint az eddigiek. Eddig minden nyáron családi kirándulást szerveztünk, de az idén végre eljuthattam a hatvani Bátor Táborba. Feledhetetlen élmény volt, mondhatom.
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi – Megváltozott az életem

Sziasztok! 18 éves vagyok, 6 éve cukorbeteg. Ez megváltoztatott mindent az életemben.
 … Tovább

A cukorbetegség és Mi – Diabos ajándékok – diabéteszes barátok

Eltelt egy újabb év az előző cikkem óta. Tudtam, hogy szeretnék ismét írni a Diabetes Junior magazinba, de sokáig gondolkodtam, miről is. Aztán rájöttem, hogy a legjobb téma mindvégig a szemem előtt volt!
 … Tovább

Európa-bajnokaink

Három fiatalember az ország különböző részeiből. Látszólag semmi közös nincs bennük, aki nem ismeri őket, nem tudhatja, hogy összeköti őket a cukorbetegség és a foci iránti szeretet. Tavaly azonban szoros kapocs alakult ki közöttük: mindhárman tagjai a magyar cukorbeteglabdarúgó-válogatottnak, s mindhárman Európa-bajnokok!
 … Tovább

Diabétesz Junior Kupa 2014

Összeállt a gyermekek számára rendezendő 2014-es Diabétesz Junior Kupa foci-világbajnokságra készülő magyar válogatott előkerete.
 … Tovább

Telemedicina

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik, a kapcsolat valamilyen adatátviteli rendszeren keresztül jön létre. Ez a megfogalmazás kicsit hivatalos, elsőre talán nem is érthető, de nem kell tőle megijedni. Erről van szó akkor is, amikor a vércukor-eredményeidet e-mailen elküldöd a téged gondozó csapatnak.
 … Tovább

Okos alkalmazások

A vércukorértékek és a beadott inzulin mennyiségének naplózása, az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmának követése alapvető igény. Rögzítésükre nemcsak egyszerű vércukornaplót használhatunk, hanem olyan kompakt okostelefonos megoldásokat is, amelyek segítenek az adatok kiértékelésében és a legoptimálisabb értékek elérésében
 … Tovább

Inzulinpumpák

Egyre többen keresnek meg, hogy az inzulinpumpák felől érdeklődjenek: hogyan működnek, az adagolás hogyan történik pumpával, de nagyon sokan vannak, akik a felől érdeklődnek, hogy kisgyermekük vajon elviselné-e magán az inzulinpumpát.
 … Tovább

A Cukorhegyen is túl… Mesék nem mindennapi hősökről

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, Bálint. Bálint nagyon szeretett horgászni és mindenféle katonai felszerelést gyűjtött. Az iskolában jó tanuló hírében állt, tanárai és iskolatársai is nagyon szerették őt. Átlagos tinédzser fiú, mindig jókedvű – állította az egyik tanára.
 … Tovább

Gyermekkori diabétesz – a számok tükrében

A Magyar Gyermekdiabétesz Epidemiológiai Munkacsoport 1989-ben alakult meg a Gyermekdiabétesz Szekció égisze alatt. Először egy tízéves retrospektív (visszatekintő) vizsgálattal mértük fel az 1-es típusú gyermekkori diabétesz hazai alakulását. A munkacsoport csatlakozott az EURODIAB kutatócsoporthoz és a retrospektív felmérést 1989-től prospektív (jövőbe mutató) adatgyűjtés váltotta fel.
 … Tovább

Az elfogadás pszichológiája – Élet a családban

A magyar gyermekdiabetológusok idei kongresszusának egyik legemlékezetesebb előadását dr. Purebl György pszichiáter főorvos, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense tartotta, Újrakezdés az édes élet után, avagy a cukorbetegség elfogadásának pszichológiája a családban címmel, a 77 Elektronika szimpóziumán.
 … Tovább

Idegkárosodás már tinédzserkorban

A gyermekkori cukorbetegséggel tizenéves korukra már problémamentesen együtt tudnak élni a gyerekek. Azonban már ekkor oda kell figyelni a diabétesz szövődményeire is!
 … Tovább

Felkészülés a felnőttgondozásra

Keveset beszélünk róla, pedig minden diabéteszes gyermek és ifjú számára eljön az az idő, amikor menthetetlenül át kell mennie a felnőttgondozásba. Ennek a döntésnek számos olyan sarkalatos pontja van, amely nem biztos, hogy tudatosul bennünk. Néhányat ezekből tehát nem árt megemlíteni.
 … Tovább

A táborozás szerepe az edukációban

Az edukáció sajátos részterülete a diabéteszes gyermekek és fiatalok szabadidős programjainak és táborozásainak a megszervezése.
 … Tovább

Székesfehérvári élménybeszámoló

Gondoltunk egy merészet, és negyedszer is nekivágtunk a horvát tengerpart meghódításának…
 … Tovább

Gyermekdiabétesz-táborok – 2013.

Sokan érdeklődnek szerkesztőségünknél és honlapunkon keresztül a nyári táborokról. Rendezvénynaptárunkban jövőre is szeretnénk összegyűjteni őket, ezért kérjük a szervezőket, hogy az információkat minél előbb küldjék el részünkre! diabetes20@tudomany-kiado.hu
 … Tovább

Villáminterjú Keglevich Pállal

A tanárember és pszichológus Keglevich Pál a Budai Gyermekkórház szakrendelésén fogadja a kis diabéteszes betegeket és hozzátartozóikat. Sajnos sokan és sokszor keresik meg. Miért sajnos? Mert sokkal jobb lenne, ha mind kevesebb volna a cukorbeteg kisgyermek. Csakhogy számuk folyamatosan gyarapodik…
 … Tovább

Edukátorképző tanfolyam

A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány hagyományaihoz híven 2014 áprilisában is megrendezi négynapos bentlakásos edukátorképző tanfolyamát.
 … Tovább

„A legnagyobb szomorúságomban is vidám ember vagyok”

Ha az embert szorítja a cipő, ki kell lépni belőle, még ha ez rövid távon nagy veszteségeket is jelent – vallja Trócsányi Gergő, a Hollywoodoo zenekar frontembere, akit zenéről, betegségről, küzdelmekről és kudarcokról kérdeztünk.
 … Tovább

Kamaszpanasz

A kamaszkor mindenkinek nehéz. Nehéz a gyereknek, a szülőknek, a testvéreknek, az egész családnak. Azt mondják a szakértők, csak túl kell lenni rajta, csak túl kell élni, aztán megy minden a normális „kerékvágásban”.
 … Tovább

Mindenki a saját meséjének főhőse

Az emberek többsége hétköznapjait határok közt éli. Ahogy idősödünk, ezek a határok egy darabig exponenciálisan tágulnak, egyre több mindent ismerünk meg, szívjuk magunkba az élményeket, a friss tudást, majd elér az ember egy bizonyos kort, ahol szűkül ez a tér. De nem mindegy, mikor érjük el és mennyi élménnyel a hátunk mögött. Az ember képességeinek, lehetőségeinek ezek a határok szabnak gátat.
 … Tovább

Mozogjunk netezés és tanulás közben!

Miért? Először is azért, mert a testünknek szüksége van a mozgásra, másodszor pedig azért, mert a szellemi tevékenységünket felgyorsítja.
 … Tovább

Biztonságos az aszpartám

A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára.
 … Tovább

„Megtanultam, hogyan lehet a betegséggel együtt teljes értékű az életem…”

Igen népszerű, sokoldalúságáról ismert televíziós személyiség a 40. életévét taposó Kovács Áron. Énekes, zenész, színházi szereplő, mindemellett egy kreatív ügynökséget is működtet. Családapaságára nagyon büszke. Aki médiabeli nyilatkozatait hallja vagy olvas róla, tudja: mindenhol vállalja, hogy 9 esztendős kora óta 1-es típusú cukorbetegként él.
 … Tovább

Mindig éhes vagyok! – Folyton fogyókúrázom!

A „kis tinédzserek” és a „nagy kamaszok” manapság elfoglaltabbak, mint valaha. Általában reggel 7 órakor elmennek otthonról és csak késő délután érnek haza. A különórák és az edzések még tovább növelik az otthontól távol töltött időt. Sokszor az iskolai feladatok és egyéb elfoglaltságok miatt a fiatalok az étkezésre fordított időt rövidítik le.
 … Tovább

Ötletek zsúrokra, bulikra

Finomságok (nem csak) a legkisebbeknek
 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!