Idegkárosodás már tinédzserkorban

A gyermekkori cukorbetegséggel tizenéves korukra már problémamentesen együtt tudnak élni a gyerekek. Azonban már ekkor oda kell figyelni a diabétesz szövődményeire is!

A diabéteszes neuropátia (idegkárosodás) felnőttkorban megfelelő kezelés nélkül lábamputációhoz vezethet. Műszeres vizsgálattal viszonylag korán kimutatható a szövődmény, amikor érzékelhető tünetei még nincsenek. Ezért fontos, hogy a szülők ne várjanak az egyértelmű jelekre, hanem konzultáljanak a gyermek diabetológusával, mert a neuropátia gyermekkorban elkezdődhet.

A diabéteszes neuropátia a felnőtt cukorbetegek közel 30 százalékát érinti, a diabéteszes gyerekek 10 százalékánál mutatták ki műszeres vizsgálatok a betegséget.

Az elsősorban felnőttkorban jelentkező tünetei közül a leggyakoribb a végtagokban jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom. Csökkenhet a végtagok érzékelő képessége is. Utóbbi tünet okozhatja a legsúlyosabb következményeket, hisz egy sérülést, sebet nem vagy kevésbé érzékel a beteg, ami annak elfertőződéséhez, súlyos esetben végtag-amputációhoz vezethet, pedig az amputációk 85 százaléka a betegség időben való felismerésével és kezelésével megelőzhető lenne. Serdülőkorban felismerve arra is van lehetőség, hogy a neuropátia kialakulásának folyamatát visszafordítsuk.

– A cukorbetegség szövődményei, így a ­diabéteszes neuropátia is már a serdülő- vagy fiatal felnőtt korban jelentkezhetnek. Érzékeny vizsgálómódszerekkel, egyes esetekben már a diabétesz felismerésekor kimutathatók – mondta dr. Barkai László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász professzora, a DEOEC intézetvezető egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Illusztráció

A neuropátia kialakulásának esélyeit csökkenti az anyagcsere megfelelő beállítása. Segít a kockázatok mérséklésében a helyes diéta és a rendszeres sportolás. Tudományos bizonyítékok alapján a benfotiamin (a B1-vitamin zsíroldékony változata) tartalmú készítmények alkalmazása is lassíthatja vagy megállíthatja a neuropátia előrehaladását. Érdemes a betegség okaira is ható kezelésről konzultálni a szakorvossal.

Magyarországon egyre több helyen végeznek neuropátiavizsgálatot és gyógyítják eredménnyel a betegséget. Budapest több egészségügyi intézményén kívül Debrecenben, Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrben és Pécsen is fogadják a betegeket. Hamarosan megnyílik Miskolcon az ország első Gyermekneuropátia Centruma, ahol kifejezetten gyermekek diagnosztizálását és kezelését végzik.

Battai Eszter

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!