Diabéteszes szuperhősök

Amerika égboltján már sokadszor tűnnek fel szuperhősök, a legújabb páros azonban pont a cukorbetegeket akarja megvédeni a világ fenyegetéseitől. Batman célul tűzte ki Gotham City megvédését és a bűnözőktől való megtisztítását, Glükóz kapitány és Mérőfiú (Captain Glucose and Meter Boy) azonban Melitus Cityt vonták védőszárnyaik alá. „Minden korosztályba tartozó cukorbeteg oktatása, felvilágosítása és szórakoztatása” – hangzik a Diabétesz Duó küldetése.

A hősöket két amerikai színész-komikus, Bill Kirchenbauer és Brad Slaight hívta életre. Mindketten nagy népszerűségnek örvendenek a tengerentúlon, és még egy dolog összeköti őket: a cukorbetegség. Bill nyolc éve 2-es típusú diabéteszes.

– Az elején teljesen összezavarodtam, mert bár nagydarab ember voltam, sokat mozogtam – vallja Kirchenbauer. – Szerencsére van néhány jó barátom, akik szintén cukorbetegek és rengeteg információval elláttak, hogy kontrollálni tudjam a diabéteszemet. Az is sokat segített, hogy szerető feleségem a cukorbetegséggel kapcsolatban mindent megtanult és a diabétesz-csapatom aktív tagjává vált.

A segítőkész cukorbeteg barátok egyike volt Brad Slaight, akivel közösen úgy döntöttek, hogy megpróbálják minél több ember figyelmét felhívni a cukorbetegségre. Azt tették, amihez legjobban értenek: megalkották a Diabétesz Duót és diabéteszes szuperhősöket játszanak. Slaight egyébként pont azután lett 1-es típusú diabéteszes, hogy megváltoztatta addig önpusztító életmódját.

– Leadtam közel 70 kilót, felhagytam a dohányzással, őrült módon sportoltam és csak egészséges ételeket fogyasztottam – olvasható Slaight beszámolójában. – Három évvel azután, amit életem egyik legnagyobb pozitív változásának tartok, mégiscsak cukorbeteg lettem.

A Diabétesz Duót azért alkotta meg a két amerikai humorgyáros, mivel a diabétesz diagnózisa rendszerint letaglózza az embereket. A kapitány és hűséges társa azonban érthető és mókás módon informálja az érintetteket. Megmutatják, hogy bárki sikerrel ellenőrizheti diabéteszét ahelyett, hogy hagyná, hogy a diabétesz kontrollálja a beteget. A száraz előadásokkal, tankönyvekkel szemben Glükóz kapitány és Mérőfiú úgy szólnak a páciensekhez, hogy azok életkorukra és diabéteszük típusára való tekintet nélkül is szórakozva tanulhatnak. S ami a legfontosabb, bárki szuperhőssé válhat, a maga és környezete diabéteszes szuperhősévé!

Glükóz kapitány és Mérőfiú történeteivel egyelőre a róluk elnevezett honlapon találkozhat a közönség, ám folyamatban van egy animációs sorozat és egy DVD készítése, sőt egy, a hősök kalandjairól szóló képregény kiadása is. A történetek alapötlete Kirchenbauertől és Slaighttől származik, ők kölcsönzik a két szereplő hangját is.

Glükóz kapitány maga is 2-es típusú diabéteszes. Ő irányítja a duót és azon fáradozik, hogy minden cukorbeteg hőst faraghasson magából. Mérőfiú a kapitány szárnysegédje, mesterénél jóval fiatalabb és 1-es típusú cukorbeteg. A csapat időnként kiegészül D-lánnyal (D-Girl). Az inzulinpumpás hősnő bár a gyengébbik nemet képviseli, semmilyen küzdelemtől nem retten vissza. Így Vércukor Mániákustól (Blood Sugar ­Maniac) sem, akinek legfőbb törekvése, hogy megemelje a diabéteszesek vércukrát.

Egy kaland során Vércukor Mániákus kitör Hasnyálmirigy Állam börtönéből. Hiába figyelmeztetik a város lakóit a televízióban, hogy maradjon otthon minden cukorbeteg és ügyeljen a vércukrára, a Diabétesz Duót épp a Langerhans konditerem előtt éri nagy dózisú sugárzás. A Kapitány is rögtön úgy dönt, edzés helyett eszik néhány palacsintát és videojátékokkal játszik. A döntő pillanatban mégis legyőzi a kísértést, segítségül hívja D-lányt, az ősellenség pedig újra a börtönben köt ki.

A duó egy epizódban diabétesz-rappel, máskor megküzdenek Szénhidrával (Carbohydra), a hatfejű szénhidrátszörnnyel, illetve a 3-6 havonta megjelenő A1c-szörnyeteggel is. Mérőfiú fellép a Vicces fecskendő (The Comedy Syringe) standup comedy műsorban, ahol humoros megjegyzéseivel leveszi lábáról a közönséget: – A múlt héten azt mondta nekem egy fickó: Ha cukorbeteg vagy, nem ehetsz fagyit. De ez nem igaz. Meg is mondtam neki, hogy én cukorbeteg vagyok, ő viszont tudatlan. Egy szép napon majd megtalálják a diabéteszemre a gyógymódot, de az ő hülyeségére soha.

A sorozat alternatívát mutat a magas vércukorértékekre is. A Glukohazug (Gluco-Lyin’) egy beszélő vércukormérő, s mindig azt az értéket mondja, amit a cukorbeteg hallani szeretne. A készüléket több száz hazugsággal szállítják, úgy mint: Te nem is látszol diabéteszesnek. Sose lesznek szövődményeid. A hemoglobin A1c-d 4,9 százalék. HIBA: A tesztcsík rendben van, a vér mennyisége rendben van, csak nem akartam megint csalódást okozni az eredménnyel.

Glükóz kapitány és Mérőfiú kalandjai egyelőre csak angolul tekinthetők meg a www.captainglucoseandmeterboy.com honlapon, az angolul tudók nyelvgyakorlás gyanánt és kezelési ismereteik vicces felfrissítése végett is betekinthetnek az epizódokba és a képregényekbe.

József Attila

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!