Cikkek

Madácsy Tamás: Gyors összefoglalás kezdő cukorbetegeknek – Tippek tiniknek

Madácsy Tamás: Gyors összefoglalás kezdő cukorbetegeknek – Tippek tiniknek

A világon több mint 200 ezer fiatal cukorbeteg él. Fiúk, lányok – olyanok, mint Te. A fiatal cukorbetegek és családjuk élete különbözik másokétól, de ha egy kicsit jobban megismered a betegséget és megfogadod az alábbi jó tanácsokat, akkor meglátod, hogy jól együtt tudsz majd élni a cukorbetegséggel, és teljes lesz az életed.

 Tovább

A cukorbetegség és Mi – Enyedi Nóra

Előző számunk kapcsán pályázatot hirdettünk cukorbeteg fiatalok részére, miután a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának XXVIII. Tudományos Ülése során bizonyossá vált, hogy a szakemberek örömmel vennék és munkájukkal segítenék a Diabetes Junior második számának létrejöttét.

 Tovább

Dr. Szabó László: Jeles napok

Több alkalommal is eszembe jutott Démokritosz, ókori filozófus bölcselete, aki szerint „Az élet ünnepnapok nélkül olyan, mint hosszú út vendégfogadók nélkül”. Ezt a bölcs mondást gyakran idéztem már és lehetőség szerint élek is a benne foglalt üzenettel.

 Tovább

Dr. Blatniczky László: A 8%-os rendelet és háttere

A 2012-es nyár közepén futótűzként terjedt cukorbetegek körében a hír: az inzulinanalógokkal való kezelés lehetősége az év végére „rendkívüli” mértékben beszűkül. Valóban, a 25/2012 (IV. 21.) NEFMI rendelet, amely a 32/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet módosítása, megváltoztatja a diabéteszesek inzulinanalógggal történő kezelésének a gyakorlatát.

 Tovább
Dr. Békefi Dezső: Ha rád tör a kétség…

Dr. Békefi Dezső: Ha rád tör a kétség…

Ha rád tör a kétség – márpedig ez mindenkivel megesik, akár nem is egyszer –, akkor olvasd el ezt az írást. Nem orvosi „papolásnak” szántam, de mégis hátha segítségedre lesz. Örülnék neki!

 Tovább

Dr. Niederland Tamás: A közösségbe kerülés nehézségei

A gyermek diabéteszének tényével szembesülni minden szülő számára óriási megrázkódtatás, sokk. Feldolgozásához hosszú hónapok, évek kellenek – ha ez egyáltalán lehetséges. A gondozó teamek, a szülők arra törekszenek, hogy a gyermek a lehető legteljesebb életet élje a diabétesz jelentkezése után is. Ez az esetek döntő többségében sikerül.

 Tovább

Gonda Judit: Cukorbetegek ellátása családi napköziben

A cukorbeteg gyermekek bölcsődei, óvodai ellátása jelenleg Magyarországon nagyon problematikus, elsősorban azért, mert a gondozónők, óvodapedagógusok nincsenek felkészítve az egészségügyi szempontból speciális igényű gyermekek napközbeni ellátására.

 Tovább

„Labdagép” és „beteg” narancs – Hogyan képeztek ki fiam diabéteszének menedzselésére?

Az alábbi történet egy Amerikában élő diabéteszes kisfiú édesanyjának blogjából származik. Azért tartom elmondásra érdemesnek, mert megmutatja, hogy bármely táján élünk a világnak, a diabéteszes gyermek és családja ugyanazokon a megpróbáltatásokon megy keresztül, amíg a diabétesz tényét el tudja fogadni…

 Tovább

Túlsúlyból betegség – egyszerűen megelőzhető!

Érdekes összefüggésre mutat rá az a vizsgálat, amelyet az elmúlt években végeztek Magyarország 7–18 év közötti lakossága körében. Ez alapján az 1990-es évek óta megfigyelhető társadalmi fejlődés – az életkörülmények és az életszínvonal javulása – negatív változásokat okozott a kiskorúak fejlődésében, az elhízott gyermekek száma megháromszorozódott. Mit is jelent ez pontosan?

 Tovább
A gyorséttermek legfiatalabb célpontjai

A gyorséttermek legfiatalabb célpontjai

Az elmúlt harminc évben a túlsúlyosság és az elhízás óriási mértéket öltött világszerte. Olyannyira elterjedt jelenségről van szó, hogy mostanra járványként is gyakran említik, mivel számos országban a fiatalok 30 százaléka kövér és kénytelen viselni az ezzel járó következményeket, betegségeket – a 2-es típusú cukorbetegséget és egyes rákos elváltozásokat.

 Tovább

Kicsák Marian: Főzzünk közösen!

Ha feltesszük magunknak a kérdést: mit jelent számomra az étkezés – vajon milyen válaszunk van erre? Azt gondolom, sokféle lehet. Az ételek a szükséges tápanyagokat adják a testemnek, egyfajta „üzemanyagot” jelentenek, hogy energiám legyen a feladataim elvégzéséhez…

 Tovább

Diabéteszes szuperhősök

Amerika égboltján már sokadszor tűnnek fel szuperhősök, a legújabb páros azonban pont a cukorbetegeket akarja megvédeni a világ fenyegetéseitől. Batman célul tűzte ki Gotham City megvédését és a bűnözőktől való megtisztítását, Glükóz kapitány és Mérőfiú (Captain Glucose and Meter Boy) azonban Melitus Cityt vonták védőszárnyaik alá.

 Tovább

Biciklivel a cukorbetegekért

Nagyon sokan küzdünk nap mint nap a betegségünkkel járó feladatokkal és azzal a rossz érzéssel, hogy nem tudunk annyit teljesíteni, mint azok a társaink, akik nem cukorbetegek. Ez ellen a tévhit ellen akar tenni Tony, aki 42 éves és 1-es típusú cukorbeteg.

 Tovább

Balla Dóra Bernadett: Rablóból pandúr…

Banting, Best és Collip… glikémiás index, bólus…, beugrik valami? Ne aggódj, az olvasók nagy százalékának sajnos nem mond semmit ez a három név, pár fogalom, legalábbis friss „diabosként” nem. Anno, amikor diabéteszes lettem, nekem nem mondott semmit…

 Tovább

A Budai Gyermekkórház régi és új betegei a diabétesz ünnepén – Örvendező sokadalom

A Diabétesz Világnaphoz kötött rendezvényen a Budai Gyermekkórház kis és ma már felnőtt betegei találkoztak a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány meghívására. A köszöntők után dr. Blatniczky László főorvos úr nem kis meghatottsággal küszködve kezdte előadását, hiszen a hallgatóság soraiban azok ültek, akiket kicsi koruk óta kezeltek a kórházban, s akik érzelmileg is kötődnek gondoskodó orvosaikhoz, ápolóikhoz. Az előadók között ők is szerepeltek.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!