Illusztráció

Bátraké a szerencse!

„Hogy lehet, hogy ez itt nem is probléma, mindenki természetesen, jókedvűen kezeli. Otthon, ha szédülök, azonnal összefut az egész család, itt, a táborban meg szinte vidám a dolog” – dünnyögi maga elé sommás, ámde igen bölcs véleményét Laci, miközben az orvosi felé ballagunk, mert – ahogy a gyerekek fogalmaznak – hipózik.

Én meg csendes villámcsapást érzek (ha szabad ilyen képzavarral élnem), merthogy ebben a pillanatban élem meg a Bátor Tábor értelmét: természetesen kezelni a gyerekek betegségét, nem nagy feneket keríteni neki, úgy élni meg ezt a hetet, ahogy az egészséges gyerekek tennék. Ez a nagyon egyszerű, és ahogy Laci (a turnus talán legzárkózottabb gyereke) szavaiból érezni, jól működő oka és célja az egész kezdeményezésnek. Ez az a pillanat, amikor öt nap után, a turnus vége felé, ólmos fáradtságom ellenére érzem: igen, megérte, nagyon jó helyen vagyok itt, önkéntesként a kamaszok diabétesztáborában. Az Ő – és sok társa –, a tizenévesek nagy lazaságával vagy sutaságával elharsogott vagy eldünnyögött mondatai azok, amelyek minket, önkénteseket helyre tesznek. Amely mondatok miatt azt érezzük, valami jót teszünk a világban, fontos, hogy itt vagyunk. Több nem is kell, hiszen ez a legtöbb, amit ember kaphat!

file

Az érzelemteljes bevezető után a szikár, ámde annál impresszívebb tények: az idén tízéves Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással és hemofíliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi családi és testvértáborok formájában szerveznek ingyenes programokat. Évente 680 táborozónak nyílik lehetősége olyan programok kipróbálására, amelyeken betegségük miatt máshol nemigen vehetnek részt. Ilyen az evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zenélés, sport, színjátszás, magas-kötélpályás foglalkozás (itteni nevén bátorkodás). Az összes program arról szól, hogy a beteg gyerekek számára örömöt és sikerélményt nyújtson. Pszichológiai kísérletek sora bizonyítja, hogy mindez hosszú távon is jótékony hatással van önbizalmukra és ezáltal gyógyulásukra. Egészségükre is külön csapat vigyáz, a diabéteszes gyerekeknél az eü. csapat napi négyszer ellenőrzi a vércukormérést, dietetikusok állítják össze az étrendet.

A Bátor Tábor az egyetlen közép-európai tagja a 11 egységet számláló „Association of Hole in the Wall Camps” nemzetközi táborszövetségnek, amelyet az Oscar-díjas színész, Paul Newman alapított 24 évvel ezelőtt. A Hatvan határában álló csodás birodalom a magyar gyerekek mellett szlovák, cseh és lengyel táborozókat is fogad évről évre.

file

A Bátor Táborban minden évben önkéntesek – tábori nevükön cimborák – százai tevékenykednek. Én is ebbéli minőségemben kísértem az orvosiba Lacit, amikor leesett a vércukra. Az eü. házban igazi nagyüzem volt, a táborbeli vidám terminus technicus szerint „hypo party”, vagyis sok gyerek gyűlt össze. Kereskedelmi méretekben fogyott a „házastársi keksz” (ahogy a gyerekek nevezik) és az almalé. Pörgött – a szintén önkéntesekből álló – egészségügyi csapat. Aztán pár perc pihenő, és vissza a programokhoz. Mi Lacival a lovaglásból lógtunk el, amibe a többiek úgy belefeledkeztek, hogy észre sem vették rövid távollétünket.

A Bátor Tábor a magyar civil szféra egyik legnagyobb sikertörténete. Ha egy gondolatban kell megfogalmazni a lényegét, mindig az egyik táborozó, Peti frappáns mondata jut eszembe: „Ez egy olyan gép, amibe bedobják a gyereket betegen, fáradtan, és egy sokkal vidámabb, egészségesebb, élményekkel teli gyerek jön ki.”

Mivel a tábor minden gyerek számára ingyenes, azt céges és magánfelajánlásokból, többek között az SZJA 1%-ából működtetik.

Hajdú László

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!