Cikkek

Ti küldtétek

A Diabetes Junior pályázatra érkezett írások

 Tovább
Dr. Szabó László: <span>Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból</span>

Dr. Szabó László: Mozaikok a gyermekdiabétesz-gondozóból

Szerző: Dr. Szabó László

A diabéteszgondozó sokszínű terep. A rendelőben zajló szakmai tennivalók – a vérvételek, az önellenőrzés adatainak értékelése, a kezelési és dietetikai tervek megbeszélése, az egyénre szabott edukáció – mellett a váróban élénk társalgás alakul ki.

 Tovább
Depressziós tünetek diabéteszes gyermekekben és serdülőkben

Depressziós tünetek diabéteszes gyermekekben és serdülőkben

Szerző: Dr. Madácsy László

A Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség a 2011. évi Diabétesz Világnap egyik fő témájának jelölte a cukorbeteg gyermekek depresszióját.

 Tovább
Dr. Körner Anna: <span>Vércukor-önellenőrzés gyermekkorban</span>

Dr. Körner Anna: Vércukor-önellenőrzés gyermekkorban

Szerző: Dr. Körner Anna

Napjainkban a vércukor-önellenőrzés a diabéteszes betegek kezelésének sarkköve. A vércukor szintjének követése diabéteszben kezdettől fogva nagy kihívást jelentett.

 Tovább

Dr. Altmann Anna: Fejfájós gyermekek

Szerző: Dr. Altmann Anna

Az utóbbi időben egyre több gyermek jelentkezik a gyermek-neurológiai rendelésen fejfájásos panaszok miatt. Természetesen ilyenkor a szülőben gyakran felmerül a kérdés, nincs-e a panaszok hátterében valamilyen súlyos, az idegrendszert is érintő betegség.

 Tovább

Az inzulin és a táplálkozás összehangolása

Szerző: Dr. Békefi Dezső

Az anyagcsere szempontjából egészséges emberben az inzulin kiválasztását az étkezés és az ennek következtében bekövetkező vércukor-emelkedés vezérli. Cukorbetegben fordított a sorrend

 Tovább

Kicsák Marian: Az egészséges táplálkozás és a gyorséttermi étkezés

Szerző: Kicsák Marian

Amikor kisgyerek voltam, nem szerettem minden egészséges ételt. Különösen télen kevés zöldséget ettem, és a főzelékfélék sem tartoztak a kedvenceim közé. Gyermekként nem különösebben gondolkodtam azon, hogy egy étel egészséges-e. A szüleim igyekeztek finoman terelgetni, mit egyek elsősorban, mit korlátozottan.

 Tovább
Dr. Kautzky László: <span>Újabb információk az inzulinpumpáról</span>

Dr. Kautzky László: Újabb információk az inzulinpumpáról

Szerző: Dr. Kautzky László

A Magyar Diabetes Társaság vezetősége és az Inzulinpumpa Munkacsoport rendszeres kapcsolatban áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), amely a pumpakezelés költségeit támogatja, s amely a közelmúltban fontos feltételeket fogalmazott meg.

 Tovább
Bezzeg az én időmben!

Bezzeg az én időmben!

Emlékszem, gyerekkoromban hányszor hallottam ezt a felkiáltást nagyszüleim szájából. Illemtudóan végighallgattam – nem is tehettem mást –, hogy mi volt és mi nem volt „bezzegazénidőmben”. Később, amikor a szüleim lettek nagyszülők, ők is elkezdték mondogatni, hogy „bezzegazénidőmben”… Lehet, hogy ez valami nagyszülői kiváltság?

 Tovább

„Máté-cukor” – Óvodai sikertörténet

Év elején országszerte felháborodást váltott ki egy veszprémi cukorbeteg kisfiú története, akit nem vettek fel óvodába, mert az óvónők nem értenek a diabéteszhez, így nem vállalják a gyermekért a felelősséget. A veszprémi gyermek élete megoldódott azóta. Most pedig egy ezzel épp ellentétes előjelű történet következik.

 Tovább
Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Orvosként diabéteszes – diabéteszesként orvos

Mosolygós, vidám, végtelenül határozott és céltudatos. Hátulgombolós korunk óta ismerjük egymást, s ez idő alatt soha nem láttam elcsüggedni, vagy feladni bármit is. Dr. Kövesdi Zsófia, a 24 éves orvos közel húsz éve cukorbeteg.

 Tovább
Bátraké a szerencse!

Bátraké a szerencse!

„Hogy lehet, hogy ez itt nem is probléma, mindenki természetesen, jókedvűen kezeli. Otthon, ha szédülök, azonnal összefut az egész család, itt, a táborban meg szinte vidám a dolog” – dünnyögi maga elé sommás, ámde igen bölcs véleményét Laci, miközben az orvosi felé ballagunk, mert – ahogy a gyerekek fogalmaznak – hipózik.

 Tovább
Győrben pezseg az élet

Győrben pezseg az élet

Szerző: Dr. Niederland Tamás

2011-ben is igyekeztünk megfelelni az elvárásnak, gondozottaink és családjuk számára felüdülési, edukációs lehetőséget biztosítani. Nemcsak a hírünk, de a 2011-es Diabetes Juniorban megjelent „Győr, a gyermekdiabétesz-programok városa” című cikkünk is kötelezett bennünket erre.

 Tovább
„Izgalmas világba csöppentem”

„Izgalmas világba csöppentem”

Nyitott, energikus és végtelenül optimista, jókedve szinte ragadós. Nem hagyja, hogy sajnálják, és ezt a luxust magának sem engedi meg. Vadas Brigitta, a 16 éves veszprémi lány nyolc éve cukorbeteg.

 Tovább
Diabétesz és a mozgás

Diabétesz és a mozgás

Nagyon sok cukorbeteg életében tabunak számít a sport, mivel a mozgás nem megfelelő körülmények között könnyen hipoglikémiához vezethet. Pedig 80 százalékban a tudatlanság, illetve az ismeretek hiánya okozza a problémát.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!