Nagy öregjeink

Két évvel ezelőtt Győrben találkozót szerveztek olyan diabéteszesek számára, akik legalább negyven éve betegek. A Diabetes című folyóirat szerkesztőjeként ott kellett lennem! Csodálatos élmény volt találkozni a jelenlévőkkel. Közülük néhányukat mutatom be.

Németh László 3 évesen lett cukorbeteg, immár 53 éve él együtt diabéteszével. Öt gyermeke van, a második házasságából született három lánya közül ketten szintén diabéteszesek. 20 éves volt, amikor szobafestőként egy csapattal Pozsonyban dolgozott. Egyik hét elején eltörött az inzulinampullája – akkoriban nem volt pumpa, sőt a penekről sem hallottunk még –, de nem engedték haza Győrbe új inzulinért. A hét végéig dolgozott inzulin nélkül, csoda, hogy élve hazakerült, igaz, a hiperglikémiás kóma határán tántorogva.

Szmodits Zoltán 10 évesen lett diabéteszes, több mint fél évszázaddal ezelőtt. Folytatta a sportolást, imádott focizni, jégkorongozni. Sportorvosi vizsgálat előtt – akkoriban nem szívesen engedték a cukorbetegek sportolását – a csapat tagjai adták össze a vizeletmintát, hogy ne derüljön ki Zoltán cukorbetegsége. A sportnak szomorú dolog vetett véget: érszűkület miatt le kellett vágni az egyik lábát térd alatt. Nem véletlen hát, hogy amikor megkérdeztem, mit üzen a fiataloknak, azt hangsúlyozta: ne dohányozzanak!!!

Cserti Józsefné Piroska 11 évesen lett cukorbeteg, idén már 54 éve ennek. Büszkén elmondhatta a győri találkozón: ennyi év után sincs szövődménye! Könyvtárosként dolgozott évtizedeken át. Annak idején első vőlegénye elhagyta a diabétesz miatt, ám a második fiú teljes szívvel felvállalta őt betegségével együtt. Két fiúk született, mindketten egészségesek.

Angyal Béláné abban az évben lett cukorbeteg, amikor férjhez ment, 55 évvel ezelőtt. Cukrász mesterségét nem tudta gyakorolni, túl nehéznek bizonyult számára. Sajnos gyermeke nem születhetett. A laborvizsgálatokra rendszeresen férje kísérte, jól ismerték már őket. Megkérdezték, hogy van Béla bácsi? Sokat iszom mostanában, válaszolta. Nosza, gyors vércukormérés, 22 mmol/litert mértek. Azóta mindketten diétáznak, inzulinozzák magukat. És boldogan élnek, együtt.

Vannak persze szörnyű történetek is a múltban. Marian annak idején nagyon szerelmes volt az egyik rezidens orvosba, akivel két évig együtt jártak. A fiú azonban egyszer csak közölte: én legalább négy gyermeket szeretnék, te alkalmatlan vagy erre, különben is, jó, ha tíz évet élhetsz még. Képzelhetitek, mit érzett Marian… 40 évnyi cukorbetegség után küldött a hajdani rezidensnek, egykori szerelmének egy képeslapot: üdvözli Önt egy betege 1963-ból – és aláírta lánykori nevén.

Erzsi cukorbetegségét tíz évig (!) nem ismerték fel. Tíz éven keresztül ivott, pisilt, kóválygott, szenvedett. Így telt a gyermekkora 3-tól 13 éves koráig. Közben ötös tanuló volt, csak testnevelésből volt kettes, ami nem csoda, hiszen állni is alig bírt a lábán. Épp a kettes tesijegy miatt került sportorvoshoz, aki egyből felismerte, mi a baj. Tíz év után onnan, a rendelőből mentővel vitték a kórházba.

Kétévesen lett cukorbeteg dr. Szabadi Endréné Edit. Ennek 74 éve! A szemével vannak már bajok, de jó kedélye a régi. A háború alatt nehéz volt az élet, a család minden aranya inzulinra kellett. A diéta akkor nem arról szólt, hogy kevesebbet egyen, hanem arról, hogy legyen elegendő a szénhidrát. Sokat dolgozott, volt, hogy reggel és este tíz kilométert gyalogolt a vasútállomás és az otthona között. A jogászbálban ismerte meg a férjét, aki imádta őt. Egy lányuk született – a doktorok szörnyülködése ellenére. Velem annyi jó történt, nem is értem, miért hordott a Jó Isten a tenyerén ennyi éven át – mondta nekem ragyogó mosollyal, mikor beszélgettünk.

H.V.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!