Ti nem vagytok „mások”!

Diabetes Junior 2011

Dr. Szabó László: Gondolatok a Gyermek Diabétesz Napról

A Gyermekdiabetes Szekció vezetősége által kijelölt bizottság 2006. január 11-én Budapesten, a Barabás-villában rendezte meg az I. Gyermek Diabétesz Napot…
 … Tovább

Orosz Judit: A serdülőkor pszichológiai jellemzői

Valamennyi család életében emlékezetes és gyakran anekdotikus időszak a serdülőkor, amit máshogy él meg a gyermek és máshogy a szülő, s amire egy idő után mindketten másként emlékeznek.
 … Tovább

Dr. Békefi Dezső: A diabétesz elfogadásának folyamata

A betegség elfogadása sajátos lelki történések sorozatának eredménye, amely hasonló a gyászreakció pszichés sajátosságaihoz.
 … Tovább

Kicsák Marian: Szabad-e nassolni?

Bevezetőként szeretném azt a véleményem leírni, miszerint a gyermek étkezését a szülő irányítja alapvetően, még serdülőkorban is. De a gyermeknek lehet választási lehetőségeket adni az étkezés kapcsán is, ugyanúgy, mint az élet más területein.
 … Tovább

Dr. Soltész Gyula: A diabéteszes gyermekek ellátási rendszere Magyarországon

A magyarországi diabéteszes gyermekek túlnyomó többsége 1-es típusú (inzulinfüggő) diabéteszes, a serdülőkorú kövér gyermekek között a 2-es típus is előfordul, és találkozhatunk ritkább, úgynevezett monogénes formákkal is.
 … Tovább

Dr. Kautzky László: Tudnivalók az inzulinpumpás kezelésről

Ez a tájékoztató írás a gyermekek, tizenévesek, illetve a szüleik számára készült, lehet, hogy lesznek benne olyan részek, amelyek felnőtt betegekre is vonatkoznak és esetleg nem kellően világosak, nyugodtan forduljanak kezelőorvosukhoz a szükséges magyarázatért.
 … Tovább

Győr, a diabéteszes gyermekprogramok városa

7000 leütés – szólt a felkérés. Ennyiben kell beszámolnunk elsősorban a Törp programról, valamint az egyéb, nyári és téli táborozási lehetőségekről, amelyek ma egy diabéteszes gyermek és szülei rendelkezésére állnak. Lehetőleg úgy, hogy aki eddig nem vett részt ilyen programon, az most kedvet kapjon hozzá.
 … Tovább

A muzsika hangja

Veszprém nemcsak a királynék városa – ahogy azt a turisztikai reklámszöveg mondja –, hanem a zene városa is. Kisebb-nagyobb zenekarok működnek nálunk, és a kórusokat sem lenne könnyű felsorolni.
 … Tovább

Dr. Körner Anna: A diabétesz késői szövődményei

Az inzulin felfedezése a XX. század egyik legnagyobb orvosi vívmánya volt, amelyet követően úgy tűnt, hogy a cukorbetegség problémája egy csapásra megoldódott. Csakhamar azonban kiderült, hogy az inzulin segítségével túlélő diabéteszes betegeket az idő előrehaladtával a betegség idült szövődményei fenyegetik.
 … Tovább

Cukorbeteg gyermekek közösségben

Óriási próbatétel a szülőnek gyermeke óvodába vagy iskolába íratása, hiszen a féltett csemetéért napközben már egy idegen ember felel. Aggódással teli napok, hetek, hónapok következnek.
 … Tovább

Nagy öregjeink

Két évvel ezelőtt Győrben találkozót szerveztek olyan diabéteszesek számára, akik legalább negyven éve betegek. A Diabetes című folyóirat szerkesztőjeként ott kellett lennem! Csodálatos élmény volt találkozni a jelenlévőkkel. Közülük néhányukat mutatom be.
 … Tovább

Tutira életben tart! Az éltető fehérje: inzulin

Becsszó, hogy nem fog kémia- vagy töriórába „torkollni” ez a cikk, de vannak minimuminfók, amelyeket érdemes a magunkévá tenni erről az életfontosságú anyagcsere-szabályozó hormonról, nevezzük csak nemes egyszerűséggel inzulinnak.
 … Tovább

Tengerparti nyaralás

A tengerparti nyaraláson részt vevő gyermekek kiválasztásának szempontjai évek óta változatlanok: azaz figyelembe vettük az életkort – 15–18 év –, a rugalmasságot biztosító kezelési módot – analóg inzulinok, inzulinpumpa –, a gyerekek önállóságát. Így állt össze kis csapatunk…
 … Tovább

Itt mindenki tök jól van

15 éve táboroztat cukorbeteg fiatalokat a 20 éves Heves Megyei Diabétesz Szövetség.
 … Tovább

"Soha ne add fel!" Interjú Porubek Lászlóval

Porubek Lászlót súlyos állapotban szállították korházba 1999-ben, 36 évesen. A diagnózis: 1-es típusú diabétesz. Kérdéses volt, hogy megéli-e a másnapot. Rendkívüli akaraterejének és kitartásának köszönheti, hogy itt van közöttünk ereje teljében, boldog sportemberként.
 … Tovább

Akkor is a mi életünk

Ne haragudj, meggondoltam magam, mégsem szeretnék interjút adni. Nem szeretném, ha a fiam tudná, miket éreztem akkoriban.
 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!