Dr. Szabó László

Gondolatok a Gyermek Diabétesz Napról

A Vas Megyei Markusovszky Kórház Frank Kálmán vezette Gyermekosztályán az előző hét év tapasztalatai alapján 1967 óta szervezetten működött a cukorbeteg-gondozás. A 30. évfordulóra készülődve a cukorbetegség történetének egyre izgalmasabb részletei tárultak fel előttem. 1921. november 14-én, 30. születésnapján jelentette be Banting a diabétesz kezelésére alkalmas szubsztancia előállítását. 1991 óta ezt a napot Banting születésének 100. évfordulója tiszteletére a Diabétesz Világnapjaként ünnepeljük.

A cukorbetegség történelemkönyvét lapozgatva két gondolat villant fel és kapcsolódott össze bennem. A világon elsőként 1922. január 11-én egy 14 éves, leromlott, súlyos ketoacidózisban lévő cukorbeteg fiút, Leonard Thompsont szemelték ki a szarvasmarha hasnyálmirigyéből előállított és Collip által tisztított Banting–Best-szérum kipróbálására. A próba sikeres volt, a gyermek kiszabadult az addig halálos betegség szorításából.

A 75 éves emlékülés emléklapja
A 75 éves emlékülés emléklapja

Cukorbetegség – gyermek – első sikeres kezelése. 1997-ben volt épp 75 éve, hogy megtörtént ez az – emberiség történetében sorsfordító – esemény. A gondolattól a megvalósulásig eltelt rövid idő alatt futotta be az inzulin magasra ívelő pályáját, amely azóta is tart a civilizáció fenegyereke, a cukorbetegség féken tartására. Úgy gondoltam, hogy ezt az eddig szunnyadó dátumot, január 11-ét ideje feleleveníteni és emlékezetessé tenni.

Az elképzelés meghallgatásra talált szakmai fórumokon és azoknál az intézményeknél is, amelyektől támogatást reméltünk. Így került sor 1997. január 11-én Szombathelyen a „75 éve gyógyít az inzulin” emlékülés megtartására. A rendezvényen megjelentek a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Gyermekdiabetes Szekció vezetői mellett a gyermekdiabétesz-gondozók munkatársai, egyesületek képviselői és gondozottaink, szüleik kíséretében. Előadások hangzottak el a cukorbetegség aktuális kérdéseiről, majd a gyermekek színes műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Az ezt követő társasági program során folytatódó ünnepi hangulatban örömtelien nyugtáztuk, hogy ezt a dátumot érdemes volt „leporolni”. Jólesett emlékezni. A résztvevők emléklapot kaptak ebből az alkalomból.

Illusztráció

A folytatás elmaradt. Azonban 2005-ben, a „Diabétesz Világnap” alkalmából újra felvetődött a gondolat, hogy az 1997-es siker után január 11-ét ünneppé, a cukorbeteg gyermekek ünnepévé tegyük. Nem újabb tudományos fórumot kívántunk szervezni – abból volt úgyis elég –, hanem olyan hagyományt teremteni, amely a szakellátásban részt vevők és gondozottjaik közötti párbeszédnek ad helyet. Számba veszi az együttműködés lehetőségeit, a kölcsönös elvárásokat, a szerepeket a feladatok megoldására. Mindezeket a gyermekek bevonásával, akiktől ismereteket szerezhetünk közös dolgaink állásáról. Tudassa ez a nap a társadalom minden rétegével, hogy a diabéteszes gyermekek ellátásában mindenkinek ki kell vennie a részét.

Illusztráció

A Gyermekdiabetes Szekció vezetősége által kijelölt bizottság 2006. január 11-én Budapesten, a Barabás-villában rendezte meg az I. Gyermek Diabétesz Napot. Ezt követte a II. és III. Budapesten, a IV.-re Győrben került sor, az V.-nek Székesfehérvár adott otthont. Az aktuális szakmai témát mindig gondozottjaink valamelyikének előadása követte, majd a gyermekek vidám, színes, játékos műsora tette kellemessé és felejthetetlenné segítőink ötletgazdag, önzetlen támogatásával. Az immár VI. Gyermek Diabétesz Nap megrendezését a Gyulai Gyermekdiabétesz Gondozó vállalta magára.

Illusztráció

A hagyományosan megrendezett ünnepség mind mondanivalójában, mind népszerűségében elérte célját. A magyar gyermekdiabetológiának személyileg és szakmailag is nemzetközi tekintélye van, hogy országunkon kívül is nyilvánosságra kerüljön és tudomást szerezzenek a hazánkban zajló eseményekről, s január 11-ét a (közel)jövőben Gyermek Diabétesz Világnapként ünnepelhessük. A két ünnep, a Diabétesz Világnap, az inzulin születésnapja és a Gyermek Diabétesz Világnap, az inzulin gyógyító diadalútjának kezdete a folytonosságot jelenti és elválaszthatatlanok egymástól.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!