Feltöltés dátuma: 2024.05.06.

Telemedicinás cukorbeteg-gondozás az EESZT-ben

A Dcont® eNAPLÓ telemedicinás rendszert fejlesztő 77 Elektronika Kft. víziója, hogy elérhetővé váljon a napi betegellátásban a teljes körű diabéteszmenedzsmentet támogató online orvosi távfelügyeleti megoldás. Ennek egyik fontos mérföldköve, hogy a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok automatikusan szinkronizálódnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), így ezekhez minden egészségügyi dolgozó azonnal hozzáférhet.

Illusztráció

Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen lehetővé a cukorbetegek számára. A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég 1986-ban dobta piacra első saját fejlesztésű Dcont® készülékét, azóta a magyarországi vércukormérő-piac vezető szereplőjévé vált.

A Dcont® család legújabb típusai ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Legújabb fejlesztésű Dcont® Etalon készülékeik pedig Bluetoothon keresztül, a szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is összekapcsolhatók.

A 77 Elektronika Kft. 2010-ben indította el az első hazai telemedicinás rendszert, a Dcont® eNAPLÓ-t, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást. Ez az orvosok és betegek számára is ingyen elérhető rendszer fontos támogatást nyújt a betegség kezelésében. Használatával a szakorvosok gyorsan és könnyedén elemezhetik a vércukorértékek alakulását, és annak megfelelően módosíthatják a diabéteszes betegek terápiáját – bárhol, bármikor, ma már mobiltelefonos applikáción keresztül is.

A fejlesztés újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok strukturáltan és automatikusan szinkronizálódnak az EESZT-vel, ahol minden egészségügyi dolgozó azonnal megtekintheti.

Miért fontos mindez?

  • A Dcont® eNAPLÓ EESZT csatlakozásával minden egészségügyi dolgozó számára – akinek jogosultsága van hozzá – elérhetővé válnak a Dcont® készülékkel mért otthoni vércukoradatok.
  • Az egészségügyi dolgozóknak – a rendszert használó betegek esetében – nem kell a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végiglapozni a betegek diabétesznaplóját, elég csupán a megszokott EESZT felületen megnézniük az értékeket.
  • Az adatokból elkészült grafikonok, táblázatok, statisztikák segítik az elemzést.
  • A diabéteszes konzultálhat telefonon kezelőorvosával.
  • Megoszthatja vércukoradatait kezelőorvosán kívül más orvossal is.
  • Elkerülhetők azok az orvos-beteg személyes találkozások, amelyek telemedicinás vizittel kiválthatóak, így időt spórolhat magának és orvosának is.
  • Segítséget nyújt orvosának az orvosi igazolások kiállításánál.
  • A grafikonok, táblázatok, jelölések segítségével gyorsan áttekintheti és menedzselheti cukorbetegségét.

A két rendszer összekapcsolása is nagyon egyszerű, mindössze pár lépéssel kivitelezhető. A kapcsolódás a páciens eNAPLÓ profiljából indítható, majd az EESZT ágazati portálon az orvos TAJ-számmal azonosítja a beteget, és ezáltal már létre is jött az eNAPLÓ és az EESZT PHR (Patient Health Record) fiók összekötése, és megkezdődhet az adatok szinkronizálása. A rendszer használatának köszönhetően tehát valódi adatalapú egészségügyi ellátás valósulhat meg, illetve elkerülhetők a szükségtelen orvos-beteg találkozások.

BP

Megjelent a diabetes junior2024/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!