Feltöltés dátuma: 2024.05.08.

Országos Diabétesz Családi Élménytábor Egerben

A 96 táborozó az ország 10 megyéjéből érkezett, a legfiatalabb 3 éves volt, a legidősebb 20. A gyerekeken és az egészségügyi szakembereken kívül lehetőség volt a szülők részvételére is. Mivel a diabéteszes gyerekek otthoni ellátása a szülők feladata, jó, hogy egymástól és a szakemberektől is sokat tanultak. Korábban ezek a diabos családok nem ismerték egymást. A tábor egyik nagy sikere, hogy a családok a tábori időszakon kívül is összejárnak, baráti kapcsolatba kerültek egymással a gyerekek és a szülők, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak. Az egyesületünk vezetői is több évtizede 1-es típusú cukorbetegek, 25 éve sorstársainkat segítjük, jó példával szolgálunk.

Illusztráció

Augusztus 18-án Egerszalókon voltunk. Itt tartottuk meg a játékos sportvetélkedőt Mayerné Tóth Ágnes gyógytornász és dietetikus vezetésével, akinek a lánya szintén 1-es típusú cukorbeteg és táborlakó. A Sódomb melletti Saliris hotel éttermében kiemelkedő minőségű svédasztalos ebéddel és cukormentes süteményekkel várták csapatunkat, elegáns környezetben. Visszatérve Egerbe, az Unicornis hotelben egészen vacsoráig diabéteszoktatás zajlott dr. Czeglédi Marianna, dr. Domboróczki Zsolt diabetológusok, Szerencsiné Soós Andrea, diabetológiai szakápoló, Szerencsi Laura egészségügyi menedzser – aki 25 éve, 2 éves korától 1-es típusú cukorbeteg – és az egyesület elnöke, a több mint 50 éve, 9 éves korától 1-es típusú cukorbeteg Jakabné Jakab Katalin pedagógus irányításával.

Játékos formában, észrevétlenül nagyon sok tudással gazdagodtak a gyerekek. Beszéltünk a cukorbetegség kezelésének új lehetőségeiről, az otthoni kezelési módokról, a G780 pumpa-szenzor használatáról, amit még sokan most tanulnak. Utána még volt kedvünk kézműves foglalkozáson is részt venni Nagyné Farkas Anita pedagógus és gyerektábor-szervező irányításával.

Illusztráció

Másnap a Bükki Csillagdába látogattunk, ami Répáshután nyílt meg két éve. Mindenki ezt várta a legjobban. A világ legnagyobb csillagászati kupoláját néztük meg, ahol a távcsőparkban egy 61 cm átmérőjű asztrográf segítségével megtekinthettük szabadszemes észleléssel a napot és más csillagokat is. A naptávcső segítségével napfoltokat, napkitöréseket is szemügyre tudtunk venni úgy, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk. Megnéztünk egy páratlan meteoritgyűjteményt, megérinthettük ezeket az űrből érkezett köveket, megfigyelhettük szerkezetüket is egy speciális mikroszkóp segítségével. Külön érdekességként holdi és marsi eredetű meteoritokat is megnézhettünk a látogatóközpontban. Voltunk a Planetáriumban, az űrbéli kiállításon és a VR-platform technikájának segítségével egy marsi kanyonban, a Hold felszínén, a Nemzetközi Űrállomáson és madártávlatból élhettük át a sárkányrepülés élményét és nézhettünk szét a Bükk fölött.

Meghitt tábori beszélgetések

2023 nyarán első alkalommal csatlakoztunk az egri táborozókhoz. Katika kedves személye, a diabétesszel kapcsolatos elhivatottsága, a kecsegtető programkínálat, továbbá az új barátok és tapasztalatok szerzésének reménye meggyőzött bennünket, hogy elinduljunk a hosszú útra Pécsről Egerbe.

A tábor minden várakozásunkat felülmúlta. Gyönyörű tájakon jártunk, számtalan érdekes és élvezetes programon vettünk részt, és csodálatos családokkal ismerkedtünk meg. Eger ünnepi forgataga, a történelmi ismereteinket gazdagító és kulturális programok éppen olyan magukkal ragadóak voltak, mint a családias hangulatú, meghitt tábori beszélgetések a diabéteszről, annak lelki és testi velejáróiról.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, és remek barátokat szereztünk. Bár az ország másik pontjáról, első táborozóként csöppentünk a javarészt már összeszokott táborozók közé, az első pillanattól óriási szeretettel fogadtak bennünket, ami nagyon jólesett. Kisfiúnk születésnapja a tábor utolsó napjára esett, amit egy nagy családként együtt ünnepeltünk meg a búcsúesten.

Kempf-Kocsis család, Pécs

Innen tovább utaztunk Lillafüredre, ahol a Palotaszállóban számunkra készített svédasztalos finom ebéddel és cukor-, glutén-, laktózmentes süteményekkel vártak bennünket. Gyönyörködtünk a panorámában, majd meglátogattuk Magyarország legnagyobb vízesését, a Szinva vízesést és a Függőkert látványosságait.

Visszatérve Egerbe, Nagyné Farkas Anita pedagógus, aki meseterápiából is diplomázott, nagyon élvezetes meseterápiás foglalkozást tartott, amelyen mindenki nagy élvezettel vett részt. Vacsora után fáklyákkal vonultunk az egri várba, ahol megkoszorúztuk Imre király sírját. Majd a Dobó-bástya teraszáról csodáltuk meg Eger díszkivilágításban pompázó gyönyörű épületeit.

Illusztráció

Augusztus 20-án az egri líceum Varázstornyának négy programját látogattuk meg: az asztronómiai múzeumot, a Planetáriumot, az Interaktív Tudományos Kísérletek Tárát, ahol a gyerekek maguk hajthatták végre a bemutatott kísérleteket, valamint a Camera Obscurát, ami a város szemeként élő képet ad Egerről. Délután érsek úr, hagyományainkhoz híven, megáldotta a palota udvarán a táborunkat, majd a Patakparti-Kacsa Party kacsaúsztató versenyen szurkoltunk az örökbe fogadott kiskacsáinknak és megnéztük a marcipánmúzeumot. Este az ünnepi tűzijátékban gyönyörködtünk.

Olyan, mint egy nagy család

Mi már sokadik alkalommal vettünk részt az egri diabéteszes családi élménytáborban. Az idei tábor is felejthetetlen volt! A rengeteg élmény mellett Katika pozitív és szeretettel teli hozzáállása, ami még inkább meghatározza a tábor jó hangulatát. Itt mindenki barát és segítőkész a másikkal szemben. Vannak családok, akikkel sajnos csak itt találkozunk, de mintha tegnap váltunk volna el, úgy folytatjuk.

Kincső lányunk az első táborozásunk óta szinte nagylány lett, de már a hazautazás alatt mondta, hogy az egri tábort jövőre sem fogjuk kihagyni. Ha röviden kellene jellemezni, csak annyit mondanánk a táborról: olyan, mint egy nagy család, ahova mindig örömmel megyünk.

Derecskei család, Debrecen

Illusztráció

Augusztus 21-én Szilvásváradra utaztunk, kisvonattal jutottunk el a Gloriette tisztáshoz, ahol vízicsatáztunk, amihez a vízipisztolyokba a friss, tiszta vizet a Szalajka-patak és a források biztosították számunkra. Gyalog jöttünk visszafelé az 5 km hosszú Szalajka-völgyben, árnyas fák védelmében, közben megnéztük a Fátyol-vízesést, az Erdei Múzeumot, a Szikla-forrást, a pisztrángos tavakat, a Vadasparkot. Csodálatos záróprogram volt ez a kirándulás.

Vacsora után vidám búcsúesttel zártuk a tábort. A gyerekek már ott bejelentkeztek a jövő évi táborba és többen közülük azt tervezik, hogy olyan foglalkozást választanak, ahol sorstársaikat segíthetik. A jó példa ragadós. Öröm volt velük együtt táborozni! Köszönjük mindenkinek a támogatását, aki a táborunk sikerét segítette!

Jakabné Jakab Katalin a Cukorbetegek Egri Egyesülete országos működési körű, közhasznú egyesület elnöke

2024. augusztus 15–21. között újra megrendezzük Egerben az Országos Diabétesz Családi Élménytábort

Jelentkezni lehet az egridiab@gmail.hu e-mail címen

Megjelent a diabetes junior2024/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!