Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2024.05.06.

A MentaPRO Alapítvány napközis tábora

MentaBolygó 2023

Hatodik alkalommal szerveztük meg napközis táborunkat, a MentaBolygót, amelyet az Erzsébet-táborok jóvoltából térítésmentesen tudtunk biztosítani a diabéteszes gyermekeknek.

Illusztráció

Július első két hetében, két turnusban 25-25 diabétesszel élő gyermek, illetve összesen 6 tesó táborozott velünk az 5–10 év közötti korosztályból. Hagyományaink szerint egy-egy témakör ad keretet az együtt töltött napoknak, az idei évben a dzsungelt és a szavannát választottuk.

Ahogy mindig, most is történt egy kis „galiba” már az első napon: kiderült, hogy valaki elcsente a tábori banánkészletet. A csapatokba szerveződő gyerekek feladata volt, hogy napról napra közelebb kerüljenek a megoldáshoz, különféle feladatok, rejtvények megoldása által. Kerestük a tettest az állatkerti kirándulásunk során, sőt még a 77 Elektronika Kft. hozzánk látogató munkatársainak segítségét is kértük, amikor hírül vettük: egyik épületükben bújhatott el egy elefánt. Persze a hét végére kiderült, ki volt a tettes, bár a banánnak már bottal üthettük a nyomát.

Illusztráció

A nyomozás feladatai mellett sok program gazdagította az élmények sorát: ellátogatott hozzánk az Arkki, akikkel valódi lombházmakettet, illetve kirigami technikával szavannai kutatóbázist építettek a gyerekek. Talán az egyik legnépszerűbb programunk volt az egzotikus hüllőbemutató, ahol testközelből is lehetőségük volt a gyerekeknek megismerkedni többféle kígyóval, teknőssel és más négylábú hüllővel. Volt közös tánc, sorversenyek, és sok-sok kézműveskedés is.

Illusztráció

Törekszünk arra, hogy a sok mókába szinte beleolvadjon az edukáció: a gyerekek életkorából fakadóan kötetlen, játékos formában oktatunk – és bizony sokszor nem is tőlünk, hanem egymástól tanulnak a legtöbbet. Lenyűgöző, ahogy 7-8 éves gyerekek is elboldogulnak a tápértéktáblázattal és akár az arányszámítással is. Büszkék lehetnek a szülők magukra is, ugyanis nem volt olyan a nagyobb gyerekek között, aki még nem hallott a poliolokról, sőt, többen azt is tudták, hogy nem egyformán számolunk velük! Az edukáció részeként mindig törekszünk arra, hogy az önállóságot fokozzuk, a fejekben már ott lévő tudást sok egyéni beszélgetéssel rendszerezzük. A szülői visszajelzések alapján ez a diabétesz elfogadása, bizonyos kezelési elakadások feloldása terén is lendületet ad a gyerekeknek.

Illusztráció

Úgy tartjuk, hogy a jó tábort az emlékezetes búcsú koronázza meg: az első héten erről Sólyom Tamás gondoskodott varázslatos hangulatú, interaktív koncertjével, a második héten pedig az Utazó Planetárium előadásait néztük meg közösen.

Amennyiben még nem hallottál a táborunkról, de úgy érzed, hogy a gyermeked szívesen lenne részese jövőre, kövesd Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj a jelentkezés lehetőségéről! 2024. július 1–5., illetve 8–12. között ismét várunk mindenkit a MentaBolygón, Budapest XI. kerületében!

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes junior2024/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!