Szerző: Tóbiás Lilla Feltöltés dátuma: 2023.05.04.

Szurikáta Alapítvány

Táborozni és együtt lenni jó!

Családias légkör, tartalmas programok, vidám résztvevők – a Szurikáta Alapítvány által szervezett csolnoki gyermektáborban és a zánkai Családi Erzsébet-táborban teret adtunk a barátkozásnak, ismerkedésnek és a családokat érintő kérdések kibeszélésének.

Illusztráció

Szülők nélkül is önfeledten

2022 nyarán második alkalommal szerveztünk nyári tábort 10–14 éves diabéteszes gyerekeknek, összeszokott Szurikáta-önkéntesekkel, lelkes új mentorokkal. A táborvezető Baczkó pedagógusházaspár és alapítványunk elnöke, Kocsisné Gál Csilla tartalmas programokat állítottak össze a gyermekeknek, akik az izgalmas élmények mellett ismereteket szerezhettek a diabéteszkezelésről, és kicsit az önállóságot is tanulhatták Csolnokon. Mindezt családias légkörben, a szüleiktől távol.

A dr. Tóth-Heyn Péter diabetológus által vezetett beszélgetésen a táborozók választ kaptak kérdéseikre, kibeszélhették a diabbal kapcsolatos nehézségeiket, míg a dietetikai foglalkozáson okostányéros játékkal elmélyíthették tudásukat az élelmiszertípusokról, a szénhidrátfajtákról, és gyakorolták a szénhidrátszámolást. Nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében a közös palacsintasütés, amit a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog háziasszonya, Kohári Éva tartott (Éva gluténmentes receptjeit megtaláljátok a szurikataalapitvany.hu weboldalon is).

Beszédes beszámolók

Voltak már visszatérő táborozóink is, és az újak, akik már jelezték, hogy 2023-ban ismét velünk szeretnének tartani.

Nekem ez volt az első diab-táborom. Azért is tetszett, mert sok izgalmas program volt, kedvesek voltak a táboroztatók, és nagyon figyeltek, vigyáztak ránk. Mivel minden gyerek cukis volt, így láthattam, hogyan mérnek, adják be az inzut vagy hipóznak, akárcsak én. Megnézhettem, milyen szenzorral, pumpával élni – én várólistán vagyok. A doktorbával beszélgettünk a diabról szóló mindennapjainkról. Elsősegélyórán sokat tanultunk. Sok barátom lett, mindenki aranyos, szuper társaság! Nekem a tábor igazi élmény volt, érdekes más cukisokkal együtt lenni! Jövőre is szeretnék menni.

– írta a csolnoki táborról Barnabás. Édesanyja pedig arról számolt be, másokkal egyetemben, hogy jó érzés, hogy jó kezekben, biztonságban tudta gyermekét a Szurikáta Alapítvány táborában.

Lilla, aki második alkalommal tartott velünk, hasonlóan lelkesen írt élményeiről:

A csolnoki Szurikáta ottalvós tábor volt a legjobb nyári élményem. Tavaly voltam először, akkor kicsit hiányoztak anyáék esténként, de azért nagyon jól éreztem magam. Nem gondoltam, hogy idén még jobb lesz. Anya azt mondta, egyszer se nézett a cukromra, mert teljesen nyugodt volt, hogy az rendben van. Rendben is volt, 10 fölé szinte sose ment, pedig penes vagyok, és nagyon finomakat ettünk. A játékok olyan jók voltak, hogy késő estig elhúzódtak, és ezért sokszor ki is maradt a nap végi beszélgetés anyáékkal. Jövőre is nagyon szeretnék menni. Már most várom!

file

118 diabos család együtt Zánkán

A Szurikáta Alapítvány delegálásában 118 diabos család töltötte együtt az augusztus 12–14-i hétvégét Zánkán, a Családi Erzsébet-táborban. Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adta sokszínű lehetőségek – a strandolás, a hajókázás, a kalandpálya és a cirkuszi előadás – mellett alapítványunk is készült programokkal, hogy szakmai segítséget nyújtson a diabéteszkezelésben, és hogy elősegítse az egymáshoz kapcsolódást. Sokan éltek a konzultációs lehetőséggel a diabetológusokkal és dietetikusokkal. Az Apaklubban kötetlenül beszélgettek az édesapák kifejezetten az őket érintő, őket foglalkoztató dolgokról, és a bemutatott szurikátás rövidfilmek kapcsán is izgalmas beszélgetések alakultak ki a rendező, Pantyi Petra részvételével az iskolai diabéteszes élethelyzetek, a diabéteszes diéta dilemmái és a gyermekközösségbe való beilleszkedés nehézségei kapcsán. Programjaink megvalósításában érintett önkéntesek voltak segítségünkre, külön köszönet Vartik Melindának, aki az adminisztrációt végezte.

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben sok szakmai programot meghiúsított, így különösen jólesett találkozni érintett családokkal, a pénteki ismerkedős-beszélgetős estéről szinte „alig akartak” nyugovóra térni a családok. Többeknek ez a hétvége jelentette a nyaralást idén, és ki akartak használni az Erzsébet-tábor adta minden lehetőséget, mások inkább megragadták az alkalmat, hogy a szurikátás programokon ismerkedjenek a sorstársakkal. A legnagyobb sikere egyértelműen a cirkuszi előadásnak volt, amelyen a diabétesszel érintett családok Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen vettek részt.

Minden diabéteszes családot arra buzdítunk, ha tehetik, vegyenek részt Erzsébet-táborban, gyerekeiket engedjék el diabos táborba, életre szóló élményben lesz részük! Évközben pedig találkozzunk klubeseményeinken (Tűvel mást!, Apaklub) a Bókay utcai irodánkban!

További információért látogassatok el a szurikataalapitvany.hu weboldalra!

Tóbiás Lilla

szerzo

Szurikáta Alapítvány
szurikataalapitvany.hu
Számlaszám: 11710088-20002963
Adományoddal a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait segítjük!
Adószám: 18524710-1-13

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!