Feltöltés dátuma: 2023.04.19.

Cukorbetegek Egri Egyesülete

Egri diabéteszes családi élménytábor

A Cukorbetegek Egri Egyesülete 9. alkalommal szervezett diabéteszes családi tábort. Ellátásunkat a Hotel Unicornis Eger svédasztalos formában biztosította, így mindenki kiválaszthatta a széles kínálatból a neki tetsző ételeket, dietetikusunk, Szerencsiné Soós Andrea segített abban, hogy a mennyiség is megfelelő legyen.

Illusztráció

A résztvevők 8 megye 20 településéről érkeztek. Vannak „őstáborozóink”, akik 2014-től velünk táboroznak, és mindig vannak újak, akiket a többiek gyorsan befogadnak. A táborban a 41 gyereken és a kísérőkön kívül lehetőség volt a szülők részvételére is, ami a cukorbeteg kisgyerekek esetében nagyon fontos és megnyugtató. Korábban ezek a diabéteszes gyerekeket nevelő családok nem is ismerték egymást. A tábor egyik haszna, hogy baráti kapcsolatba kerültek egymással a gyerekek és a szülők, és lelki támaszt, hasznos információkat nyújtanak egymásnak a tábori időszakon kívül is.

Gazdag volt a tábor programja. Első nap Egerszalókra kirándultunk, ahol jókat lehet túrázni, sok látnivalója van, szabadidőpark csodálatos tavacskákkal, játszótérrel, árnyékos pihenőhelyekkel, kaptárkövek, az egyedülálló Sódomb, mellette a Saliris Hotel, aminek az éttermében szintén magas minőségű svédasztalos ebéddel és cukormentes süteményekkel várták csapatunkat, elegáns környezetben. A kirándulás után diabéteszoktatás zajlott diabetológusaink, dr. Czeglédi Marianna és dr. Domboróczki Zsolt vezetésével. Játékos formában, észrevétlenül nagyon sok tudással gazdagodtak a gyerekek. Meghívtuk az oktatásra az Egerben cukorbeteg gyerekeket tanító pedagógusokat is. Vacsora után a Dobó térről, fáklyákkal az egri várba vonultunk a fáklyás királyköszöntőre.

Augusztus 20-án szép ünnepre ébredtünk: az Unicornisban ünnepi ropogós új kenyérrel fogadtak minket, amiból mi cukorbetegek is vágtunk egy vékony szeletet a reggelihez. Délelőtt az egri várat látogattuk meg: a Hősök termében megkoszorúztuk Dobó István síremlékét, megnéztük a vármúzeumot, voltunk hadi bemutatón és megtekintettük a középkori konyhát is, majd lementünk a kazamatákba.

Illusztráció

Ebéd után az Érseki Palotában a hagyományainkhoz híven dr. Ternyák Csaba egri érsek fogadott bennünket, aki az idén is megáldotta táborunkat és ajándékot is hozott a gyerekeknek, majd az egri Bazilikába invitált bennünket.

Utána nagyon érdekes programon vettünk részt. Kacsaúsztató verseny volt az Eger-patakban, Patak Parti Kacsa Parti, ahol adományok gyűltek egy óvoda sószobájára. Majd megtekintettük az Érseki Palota alatti egyedülálló pincerendszert, ami megint egy új, különleges élmény volt. Mivel az esti tűzijáték Egerben is elmaradt, helyette bowling- és biliárdversenyt rendeztünk, amit a gyerekek nagyon élveztek és nem is maguknak, hanem a társaknak szurkoltak. Jó volt látni, hogy így szeretik egymást és ilyen boldogok, felszabadultak.

Illusztráció

Másnap a legjobban várt programnapunk következett, Kassára utaztunk. A gyerekek közül még senki nem volt Kassán, de volt olyan szülő is, aki először járt külföldön. Utunkat egy ottani magyarul beszélő idegenvezető segítségével szerveztük meg. Megérkezéskor a Schnitzel étteremben kiváló szlovák ételekkel fogadtak minket. Ebéd után meglátogattuk a csodálatos főutcát, a dómot, a színházat, a Jakab-palotát és a Rodostó-házat. Útközben oda-vissza szakadt az eső, csak arra a négy órára sütött ki a nap, amíg Kassán voltunk.

Illusztráció

Utolsó nap a lillafüredi Palotaszálló volt az úticélunk. A régebbi táborlakók már két évvel ezelőtt voltak ott, de az újak még nem látták, így hát megmutattuk nekik is. Útközben kitérőt tettünk a diósgyőri várhoz. Elhatároztuk, hogy jövőre a felújítás után újra meglátogatjuk. Ebéd után a Bükki Vadasparkot látogattuk meg.

Nagyon jó élmény volt a tábor kicsiknek-nagyoknak. Örülünk, hogy minden sikerült, még jobban, mint gondoltuk. Én 9 évesen, 49 évvel ezelőtt egy táborban lettem cukorbeteg, akkor elhatároztam, ha felnőtt leszek, diabéteszközösséget és élménytábort szervezek a cukorbeteg gyerekeknek, sorstársaimnak, hogy nekik jobb legyen, mint nekem volt akkor. Örülök, hogy sikerült. Amikor a gyerekek látnak engem, hogy cukorbetegen is lehet az egészségesekéhez hasonló, teljes értékű életet élni és másokon is segíteni, nem látják olyan tragikusnak sorsukat. Sokan már el is határozták, hogy olyan szakmát választanak, ahol majd ők is tudnak segíteni a sorstársaiknak.

Jakabné Jakab Katalin

Az idén is sok programmal készül(t) a Cukorbetegek Egri Egyesülete

  • Január 21-én Gyermekdiabétesz Napot tartottunk Egerben online és személyes részvétellel, a Bartakovics Béla Közösségi Házban.
  • Március 8-án az egyesület 23+2 születésnapját (szervezetünk 2000-ben alakult országos működési körű, közhasznú egyesületként, előtte két évig sikeres klubként működtünk) és a nőnapot ünnepeltük, ahol Oroján Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte az egyesületet és a hölgyeket.
  • Május 13-án Egri Cukorbeteg Nap lesz, nem csak cukorbetegeknek, ahol dr. Juhász Elek diabetológus lesz a vendégünk.
  • Június 17-én dr. Fövényi József diabetológus tart majd előadást.
  • Augusztus 17–22. között lesz a 9. Egri Diabétesz Családi Élménytábor. Várjuk a diabéteszes fiatalok jelentkezését!
  • Szeptemberben – Eger Ünnepéhez kapcsolódva – 18. alkalommal rendezzük meg a kétnapos Nemzetközi Cukorbeteg Konferenciát, amelynek része az 1-es típusú cukorbetegek találkozója, ahol dr. Kerényi Zsuzsanna lesz az előadó, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg.
  • November 11-én az Egri Diabétesz Világnap programjaira várjuk az érdeklődőket.

A programokra az egridiab@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!