Feltöltés dátuma: 2023.06.07.

Diaboló Alapítvány

2022-ben is ottalvós Diaboló tábor

Illusztráció

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával tavaly is ottalvós táborban nyílt remek lehetőség a Békés megyei diabéteszes gyermekek részére a kikapcsolódásra, a sorstársaikkal való találkozásra és arra, hogy életre szóló, szoros barátságok köttessenek.

A táborban a hétköznap megélt hátrányos megkülönböztetésnek nyoma sem volt, együtt étkeztek, együtt mértek vércukrot, együtt adták be az inzulint és olykor-olykor egyszerre csipogtak a cukormérő szenzorok is. A korábbi évek programkívánságai valóra váltak, az esti csapat-összekovácsoló játékok után kellemesen elfáradva mosolygós álmok születtek.

file

A tábor egyik programeleme a diabéteszedukáció volt. Ezen belül kiemelt témaként szerepelt a mozgás, hiszen az a gyermekek mindennapi tevékenységének szerves része, egészséges fejlődésük elengedhetetlen feltétele. Az 1-es típusú diabéteszben a rendszeres mozgás a kezelés és gondozás alapvető eleme, amelyről tudni kell, hogy módosíthatja a szervezet vércukorszintjének alakulását, vércukoremelkedést (hiperglikémiát), vércukoresést (hipoglikémiát) egyaránt okozhat, a mozgás alatt vagy akár azt követően 12–24 órával is.

Mindezeken túl a fizikai aktivitás hatására a vércukorszint alakulása egyéni eltérést is mutat, amit számos tényező befolyásol: így a fittségi állapot, a mozgás fajtája, időtartama, intenzitása, a hőmérséklet, a szervezet folyadékellátottsága, az ellenregulációs hormonok mozgás előtti szintje, az aktuális vércukorszint, az utolsó étkezés összetétele és az előzetesen beadott inzulin fajtája, mennyisége (aktív inzulinidő).

file

A diabétesszel élők esetében az edukáció során a mozgás megkezdése előtti, alatti és utáni általános tudnivalókról, óvintézkedésekről és teendőkről megszerzett ismeret az örömszerző, biztonságos sportoláshoz elengedhetetlen!

A vidámság és a diabéteszhez kapcsolódó ismeretek mellett helyet kapott a gyermekek lelki egészségének gondozása is. Az idei évben a kamaszkorúaknak szerveztünk foglalkozásokat. Csoportterápia keretén belül valósult meg a kamaszkor és a cukorbetegség összefonódása által kialakuló nehézkes időszak aktuális problémáinak, kérdéseinek kezelése. Ebben a biztonságos környezetben a kamaszok bátrabban megnyíltak, mertek az őket mélyen érintő kérdésekről, problémákról beszélni.

file

A csoportfoglalkozások során a serdülőkorúak nyitottak és befogadóak voltak a szakemberek által kezdeményezett helyzetekben. Kiderült, hogy rendszeresen szervezett csoportterápiás foglalkozásokra vágynak, amihez az alapítvány igyekszik megfelelő hátteret ­biztosítani.

A tábor remek alkalmat adott az összetartozás érzésének átélésére, új kapcsolatok kialakítására, már meglévő barátságok ápolására. Az élmények, mosolyok, boldogság-pillanatok pedig a képeken!

Lagziné Remeczki Andrea Diaboló Alapítvány

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!