Feltöltés dátuma: 2023.05.09.

Szurikáta Alapítvány

Művészek a diabéteszes gyermekekért

Az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára egy kis szurikátaszobor tűnt fel a Bókay Gyermekklinika kerítésén Kolodko Mihálytól. Az alkotás a diabétesz korai felismerésének fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet, ahogy a Szurikáta Alapítvány országos kampánya népszerű művészek bevonásával.

Fotó: Maronics Anna
Fotó: Maronics Anna

Vár benneteket a Szurikáta a Bókay János utcában!

Kolodko Mihály alighanem az egyik legismertebb és legnépszerűbb kortárs szobrászművész, akinek kis alkotásai (Gombóc Artúr, Lecsó, Mekk Elek, Főkukac) számos településen megörvendeztetik a helyieket és a turistákat. Az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából a Szurikáta Alapítvány megkeresésére a diabéteszes gyermekekért, gyermekeknek is készített Kolodko egy apró szobrot, egy hátizsákos szurikátát, amely a Bókay János utca 53. alatt, az alapítvány irodájának szomszédságában várja a kontrollra érkező és a szobrot családdal felkereső diabéteszes gyermekeket, illetve minden járókelőt, aki rálel a kedves figurára.

Miért éppen szurikáta? Az alapítvány szurikáta név-, illetve kabalaállattá választása és immár az azt ábrázoló szobor arra utal, hogy az 1-es típusú diabétesz kizárólag az azonnali és élethosszig tartó inzulininjekcióval – a kicsik szóhasználatában szurival – kezelhető és tartható egyensúlyban. E kedves, szerethető kisemlős állat igyekszik segíteni az érintett gyermekeket diabéteszük elfogadásában, hiszen felismerhetik benne saját magukat, pozitív tulajdonságaikkal – azzal például, hogy egymásra figyelő, egymásról gondolkodó, egymásért felelősséget vállaló, a rájuk leselkedő veszélyre egymást figyelmeztető közösségben élnek – akár azonosulhatnak is.

file
Fotó: Maronics Anna

Figyeld a jeleket! kampány

A szobor kihelyezésével együtt ősszel elindult a Szurikáta Alapítvány „Figyeld a jeleket!” országos kampánya, amelynek keretében népszerű művészek, úgymint Gryllus Vilmos énekes, Trokán Anna színművész, Hajnóczy Soma bűvész figyelmeztetnek a diabétesz korai felismerésének fontosságára. Az alapítvány megújuló Instagramján és Facebook-oldalán megjelenő bejelentkezések voltak a felvezetői egy félórás nagyfilmnek, amelyben érintett családok mesélik el saját diagnózistörténetüket és házi gyermekorvosok nyilatkoznak arról, hogyan ismerték fel, hogy a hozzájuk érkező beteg gyermek az 1-es típusú diabétesz tüneteit mutatja. A filmben rögzítettük, hogyan kell helyesen vércukrot és vizeletcukrot mérni, ami akár a frissen diagnosztizált gyermekek családtagjainak, pedagógusainak is segítség lehet.

A Bókay Gyermekklinika részéről dr. Tóth-Heyn Péter osztályvezető diabetológus és Zeher Zsuzsanna ápolónő beszélnek a tünetekről, és arról, mi fog történni azzal a gyermekkel, akit diabétesz gyanújával felvesznek a kórházba. Végül Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány vezetője mutatja be azt a két figyelemfelkeltő plakátot, amelyet 2022-ben már több mint 1700 házi gyermekorvosi rendelőbe eljuttatott, az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztató anyaggal együtt.

Segítő közösséget teremtünk

A tanév kezdetén ismét nagy elánnal vetettük bele magunkat a Diabétesz Tanoda pedagógusképzésbe, amelyen a Bókay Gyermekklinika szakembereivel készítjük fel a kis diabos gyerekek tanárait, óvónőit a diabéteszkezelés mindennapi feladataira. Ha úgy érzitek, pedagógusaitoknak szüksége van támogatásra, információkra félelmeik legyőzéséhez, ajánljátok nekik képzésünket!

Orvostan- és dietetikushallgatókkal folytatjuk a Szurikáta Foglalkozásokat, amelyekkel meglátogatjuk az óvodás csoportokat, iskolás osztályokat, hogy a diabéteszes gyerekek saját közösségében kötetlen módon, játékos formában beszélgessünk a gyermekkori cukorbetegségről. A foglalkozásunkat a weboldalunkon keresztül tudjátok kérni.

Végül, de nem utolsósorban havi egy alkalommal folytatjuk a Bókay utcai irodánkban a Tűvel mást kézműves klubunkat Szakmáry Erika érintett anyukával, amelyre várjuk a diabéteszes gyermekeket, testvéreiket, anyukáikat és nagymamáikat, hogy sorstársakkal ismerkedhessenek.

Várunk programjainkon és önkéntes csapatunkba, tegyünk együtt azért, hogy egy elfogadó és támogató közösség tagjai lehessenek a diabéteszes gyermekek és családjuk!

file
Karkötőkészítés Szakmáry Erikával

Könyvek a Szurikáta Alapítványtól

Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Újratervezés – Megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához kötetünket a frissen diagnosztizált gyermekek igényelhetik.

Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című tankönyvünket a diabéteszes gyermeket fogadó pedagógusotok számára kérhetitek.

Mennyi van a tányéromon? – Képes szénhidráttáblázatot az SE I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika új diabéteszes betegeinek ajándékozzuk, illetve adományért cserébe megküldjük a családoknak.

Bővebb információ: szurikataalapitvany.hu

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!