Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2023.05.16.

MentaPRO Alapítvány

MentaBéka kalandjai az időgéppel

Tavaly júliusban immáron ötödik alkalommal szerveztük meg alapítványunk napközis táborát Budapest XI. kerületében. Két turnusban, összesen ötven 1-es típusú diabétesszel élő gyermeknek és mellettük tíz testvérnek nyújtottunk – reményeink szerint – felejthetetlen élményeket. Az Erzsébet Alapítvány támogatásának köszönhetően a diabétesszel élő gyermekek térítésmentesen látogathattak el hozzánk.

Illusztráció

Egyedül, de biztonságban

Specialitásunk, hogy 5 és 10 év közötti gyermekeket fogadunk, hiszen ez a korosztály általában még nem kellően önálló ahhoz, hogy egy „sima” napközis táborba elmehessen. A mi célunk éppen az, hogy egy vagy két olyan hetet nyújtsunk a szülőknek a nyári szünetben, amikor letehetik egy kicsit a diabétesz terhét, miközben a gyerekek „hagyományos”, de diabéteszkezelés szempontjából teljesen biztonságos tábori élményt kapnak. Mindamellett, hogy garantáljuk a megfelelő étkezést, az egyéni napirendek és terápiák megtartását, törekszünk a gyermekek önállóságának fokozására, segítjük már meglévő tudásuk rendszerezését, elmélyítését és a közösség hatására egyes félelmeik, esetlegesen rosszul berögzült szokásaik feloldását.

Ősemberek között

Alapítványunk kabalája MentaBéka, aki aktív alakítója a tábornak – Menta ugyanis egy igazi kalandor, aki nagyon szeret fabrikálni és feltalálni. Tavaly egy időkaput készített. Menta azonban egy kicsit türelmetlen is, és kellő tesztelés nélkül próbálta ki a szerkezetet: az első héten sajnos azzal szembesültünk, hogy Menta elutazott a kőkorszakba, és ott is ragadt. Kénytelenek voltunk utána utazni, hogy segítsünk neki. Nap nap után más kihívásokkal kellett szembenéznünk, hogy Mentát megtaláljuk, aki hol egy enyveskezű ősmókust vett üldözőbe, hol pedig egy ősemberhorda házikedvencévé vált. Így jutottunk el a Kamaraerdőbe is, ahol egy bátorság- és tudáspróbát kellett kiállniuk a csapatoknak.

file

Emellett persze tartottunk önismereti és edukációs foglalkozást, kézműveskedtünk, és a forróságot kihasználva vízi csatát is rendeztünk. A hét utolsó napján sok viszontagság után végre megtaláltuk MentaBékát az ősembereknél, akiknek felajánlottunk érte cserébe egy igazi őskutyát. Miután Mentát kiszabadítottuk, visszatértünk a jelenbe, és a Kámfor Bábszínház műsorával ünnepeltük meg a kaland sikeres lezárultát.

A lusta robot

Sajnos a hétvége nem volt elegendő arra, hogy a türelmetlen Menta tökéletesítse az időkaput. A második turnusba érkező gyerekek ugyanis hétfőn megint nem találták Mentát, aki most a jövőbe utazott. Felkerekedtünk hát, és időugrottunk mi is, ám az időkapu meghibásodott, a hibát pedig csak a mesterkód megadásával lehetett volna kijavítani. De vajon ki tudja a mesterkódot? Ezt Menta egyikünknek sem árulta el…

Amíg tanakodtunk, találkoztunk egy robottal, aki szívesen segített nekünk – de nem ingyen. Mint megtudtuk, a világ legrestebb robotjával hozott össze minket a jó szerencsénk. A robot napi feladatait mind nekünk kellett elvégeznünk, ezért cserébe megtudhattunk tőle egy-egy karaktert a jelszóból. Így lettünk kódfejtők, kőzetkutatók, térképészek és autótervezők, az utolsó karakterhez pedig egy óriási kő-papír-olló csata után juthattunk hozzá.

Ezen a héten sem maradtak el az edukációs foglalkozások, a kirándulás, a sorversenyek és a vízi csata, sőt még táncversenyre is sor került. A mesterkód birtokában pénteken újra visszatérhettünk a jelenbe, és legnagyobb meglepetésünkre maga Pandacsöki Boborján, akarom mondani, Dolák-Saly Róbert látogatott meg minket – az ő koncertjével zártuk a táborunkat.

Két éve indult hagyományunk, hogy „mentanyugdíjazzuk” azokat a gyerekeket, akik „kiöregednek” a MentaBOLYGÓ-ból. Tavaly is könnyes volt a búcsú, hiszen a kezdetek óta velünk lévő bolygólakóktól kellett elköszönnünk – bár természetesen más programjainkon fogunk még találkozni!

Szászné Bedő Ágnes kurátor, MentaPRO Alapítvány

2023. július 3–7. és 10–14. között újra megnyílik a MentaBOLYGÓ – már alig várjuk, hogy milyen kalamajkába keveredik MentaBéka. Aki még nem járt nálunk, de szeretne jönni, kövesse a MentaPRO Alapítvány Facebook-oldalát, ahol az előjelentkezés már el is indult!

Nyomozz velünk!

Játékra hívunk – legyél te is nyomozó!

A MentaBOLYGÓ minden évben 2 hétre nyitja meg kapuit az 5–10 éves diabos bolygólakók és testvéreik előtt. Ebben az egyáltalán nem szokványos nyári napközis táborban már hagyomány, hogy a gyerekek öt napon át nyomoznak, hogy végül péntekre megoldják a rejtélyt. Most te is átélheted ezeket a pillanatokat, elhoztuk neked az egyik nyomozós játékunkat.

Tavaly történt, hogy BétaKiller, a gonosz idegen, megtámadta a bolygónkat, és el akarta pusztítani. Minden nap egy feladványt kellett megoldanunk ahhoz, hogy ez ne sikerüljön neki. Az volt a tét, hogy vajon lesz-e még MentaBOLYGÓ, vagy örökre eltűnik. Annyit elárulhatunk, hogy a bolygólakók sikerrel vették az akadályt, és idén visszatérhetnek kedvenc nyári lakóhelyükre.

Vajon neked sikerült volna megmentened a bolygót? Tedd próbára magadat!

file

Ha tetszett a nyomozás, és beleférsz a korosztályba, várunk szeretettel a MentaBOLYGÓ-n 2023. július 3–7. és 10–14. között. Ha középiskolás vagy, jöhetsz hozzánk közösségi szolgálatra.

Jelentkezni az info@mentapro.hu e-mail-címen tudsz.

Találkozunk júliusban!

Kerekes Andrea, Szászné Bedő Ágnes fő bolygólakók

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!