Szerző: Dr. H. Nagy Katalin Feltöltés dátuma: 2023.05.10.

Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Berci története

Illusztráció

Sok diabétesszel élő gyermek számára a kórkép elfogadása mind fizikai, mind mentális értelemben nagyon nehéz, számos pszichés problémához vezet, hiszen a diabétesz kezelése fájdalmas, időigényes, önfegyelmet, kiegyensúlyozott étrendet igényel.

Tanulmányok támasztják alá, hogy krónikus betegségek esetén terápiás kutya foglalkoztatása a kórházban tartózkodások, illetve az ambuláns megjelenések, pszichológiai foglalkozások során nagyban segíti a „megküzdést”. Hiszen a kutya eltereli a betegek gondolatait a fájdalmukról, félelmeikről és ami a legfontosabb, a betegségtudatról. Kedvező hatással van a gyerekek szociális és érzelmi fejlődésére, így fontos lehet a gyermekek személyiségfejlődésében is. A kutyával rendszeres kapcsolatot tartó gyermekek konfliktuskezelési képessége és empatikus készsége általában jobb, mint társaiké. A kutyával való interakciók elősegítik és javítják a gyerek közösségbe való be- és visszailleszkedési készségét, szerepet játszhatnak a gyerekek motiválásában. Több tanulmány szerint a gyermekek stresszhelyzetben érzelmi támaszként használhatják a kutyát, amely így jelentős stresszcsökkentő tényezővé válhat.

Cukorbeteg gyermekek gondozásának hosszú évei alatt, a gyermekek és a családok életének részévé válva egyre inkább megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy egy képzett kutya jelenléte az orvosi munkám során nagyban hozzájárulhatna a fent említett problémák enyhítésében, segítve, támogatva a gondozó csapat munkáját.

Így született meg az elhatározás és került sok utánajárás és körültekintő kiválasztás után Berci, egy fantasztikus labradoodle mind a szűkebb, mind a tágabb családomba.

Illusztráció

Berci a Dogland Segítőkutya Alapítvány irányításával történő terápiás kutyává válásához, amihez rengeteg gyakorlásra volt szüksége, mindig nagy segítséget kapott a gyermekektől. A szárnypróbálgatásokon túl van, hiszen már tanuló korában aktív részese lehetett a különböző rendezvényeknek. Igazi, nagybetűs élete most kezdődik, szurkoljatok neki!

Dr. H. Nagy Katalin Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!