Zánkai kaleidoszkóp

2021. augusztus első hétvégéjén 97 cukorbeteg gyermeket nevelő család pihenhetett a Balaton partján a Sportos Cukorbetegek Egyesülete delegáltjaiként. A táborozókkal készített interjúkból készült Herth Viktória összeállítása, fotók: Baumann Béla.

Herth Viktória

Okosabb lettem

Zánkai kaleidoszkóp

Okosabb lettem

Szerző: Herth Viktória

A zánkai Családi Erzsébet-tábor gazdag programkínálatában sétahajózás is szerepelt. A zsúfolt hajón Andrea mellé ültem, velünk szemben a 14 éves Ádám, akinek a „megszokott menetrend szerint” kezdődött 3 éve a diabétesze: sokat evett, ivott, mégis fogyott, sokat pisilt. A vérvétel 17 mmol/l éhomi vércukorszintet mutatott. Egy hét kórház következett.

 Tovább
A dietetikus „finomhangolása”

Zánkai kaleidoszkóp

A dietetikus „finomhangolása”

Szerző: Herth Viktória

Ha a diabéteszes már lemondott magáról, mi akkor is segítünk – mondta Mezővári Kata dietetikus beszélgetésünk során, a zánkai Családi Erzsébet-táborban, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete közösségi termében. A zánkai beszámolóban olvashatták, hogy az egyesület szakmai segítséggel várta minden nap a nyaralókat. E szakmai csapat tagja volt Kata is, a csepeli Anyagcsere Centrum diabetológiai magánrendelő dietetikusa.

 Tovább
Citrom a torta tetején

Zánkai kaleidoszkóp

Citrom a torta tetején

Szerző: Herth Viktória

A zánkai Családi Erzsébet-táborban, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének felzászlózott, szépen díszített, s nemrég felújított épületének földszintjén volt a diabosok bázisszobája, ahol egész nap várták a cukorbetegeket, családtagjaikat, hogy kérdéseikre válaszoljanak, problémáikra megoldást találjanak, vagy egész egyszerűen csak beszélgessenek.

 Tovább
Ha három cukros leül egy asztalhoz

Zánkai kaleidoszkóp

Ha három cukros leül egy asztalhoz

Szerző: Herth Viktória

Nem gyakori helyzet, amikor egy család minden tagja diabéteszes. Zánkán találkoztuk Juranics Judittal, az árnyas fák alatt beszélgettünk, amíg férje ebédelt, fia pedig egy barátját kereste. De nem csak a programok miatt nem találkoztam a család férfi tagjaival. A 11 és fél éves Ricsi nem szeretett volna beszélgetni velünk, s mi nem erőltettük. Judit férje is úgy döntött, kimarad a dologból. Mesélhet róla a felesége, de ő nem szereti a nyilvánosságot. Élete során annyi előítélettel találkozott, hogy inkább hallgat állapotáról. Judit azonban őszinte és kedves beszélgetőpartnerem volt.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!