Feltöltés dátuma: 2022.01.10.

Lélek-kertész program

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) 2021-ben azzal a céllal indította el Lélek-kertész programját, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta elszigetelődés, félelem és szorongás érzését a diabétesszel élő felnőtteknél. A program hatalmas sikert aratott a cukorbetegek körében, sőt jelentős érdeklődés mutatkozott diabos fiatalok és diabos gyermekeket nevelő családok részéről is.

Illusztráció

A növények gondozása számos jótékony hatással bír: rendszerességet és odafigyelést követel, ám cserébe mindennapi örömet okoz egy új levél, bimbó, virág megjelenése. Egy általunk gondozott növény fejlődése a munkánk, odafigyelésünk visszaigazolása, látható eredménye annak, hogy megfelelően gondoskodunk róla.

A kertészkedés a gyerekek esetében számos egyéb pozitívummal is jár: fejleszti a kézügyességet, felelősségre, rendszerességre, odafigyelésre tanít, kiszélesíti a gyerek érdeklődési körét. Egy új bimbó vagy virág megjelenésének a gyerekeknél jobban senki nem tud örülni!

Emiatt a CEOSZ gyermekek számára is meghirdette a programot. Az első eredményekről Erika és Benedek számoltak be a Diabetes Junior olvasóinak:

Augusztus 19-én megérkezett a csomagunk, benne vetőmagok, palánták, virágföld és egy nagy kaspó. Örömmel kezdtük el a növények átültetését, a magvak földbe helyezését kisfiammal, Benedekkel.

Az egyik eperpalántán volt egy szép szem eper, aggódtunk, hogy az átültetés után megmarad-e, vagy ledobja ezt a termést. Megmaradt és amikor megérett, Benedek jóízűen el is fogyasztotta.

Az elvetett magok is lassan, de fejlődésnek indulnak. Bár a hidegebb idő miatt valószínűleg lassabb lesz a fejlődésük, de erről majd a következő levelünkben írunk.

Növekedő növénykék

Előző levelünk óta eltelt újabb két hét. Növénykéink többsége szépen gyarapodik, nő. Az eprek különösen szépek, az egyik bokor számos virággal gazdagodott, erről most „leszüreteltük” a második és harmadik eprünket. A napocska még szépen, gyakran süt, így bízunk benne, hogy lesz még termés, és a két másik bokor is hoz gyümölcsöt.

Az elvetett magvak lassan, de biztosan kezdenek kibújni. A bazsalikom a legszebb, utána a kamilla következik. A zsályamagokból is kikelt pár, a kakukkfű az egyetlen, amelyből kevés növényke bújt ki, és a hajtások is picikék.

Továbbra is nagy örömmel gondozzuk a ránk bízott növényeket.

Mester Erika és Király Benedek

Megjelent a diabetes junior2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!