Feltöltés dátuma: 2022.02.11.

Tudja, kik ők?

35 éves az egyik első magyar startup

Mai szóval élve startupként indult, ám mostanra a magyar vércukormérő-piac vezető szereplője lett a Dcont® vércukormérő termékcsaládot fejlesztő és gyártó, 100 százalékban magyar 77 Elektronika cégcsoport, amely idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Az elmúlt három és fél évtizedben folyamatosan fejlesztettek: többek között ők dobták piacra az első magyarul beszélő készüléket, az első okos vércukormérőt, de leginkább arról ismertek, hogy a készülékeik pontosságban és megbízhatóságban verhetetlenek.

Illusztráció

Mint a mesében

A 77 Elektronika egyes pletykák szerint a Hetvenhét magyar népmeséről kapta a nevét, és tulajdonképpen ez nem lehet véletlen, hiszen a cég története is, teljesítménye is szinte meseszerű. A céget 1986-ban néhány fiatal mérnök alapította egy 27 m2-es bérelt lakásban. A mai szóval élve startupként emlegethető kis családi cég az elmúlt 35 évben hatalmasat fejlődött, ma 740-nél is több főt foglalkoztat, termékeit a világ 100 országába exportálja, bevételeinek jelentős részét (6–8 százalékát) kutatás-fejlesztésre, valamint beruházásra fordítja.

A vállalkozás indulásánál az alapítók mindössze annyiban voltak biztosak, hogy elektronikai fejlesztéssel kívánnak foglalkozni. A szoftveres, illetve hardveres hátterű alapító Lukács testvérpár akkoriban végzett a műszaki egyetemen, így kellő tudással rendelkeztek egy műszaki-elektronikai vállalat beindításához. A vércukorszintmérő készülék gyártásának gondolata egy beszélgetésből született: egy belgyógyász családi barát vetette fel az ötletet, aki már találkozott hasonló külföldi eszközökkel.

„Akkoriban jelentek meg az Egyesült Államokban az első otthoni ellenőrzésre alkalmas vércukormérő készülékek, ám a korabeli viszonyok között arról szó sem lehetett, hogy Magyarország importáljon belőle. A diabetológus szakorvos szomszédunkhoz eljutott belőle egy példány, kipróbálta, és megkérdezte tőlünk, tudnánk-e hasonlót gyártani. Megpróbáltuk, és a rendelkezésünkre álló keleti blokkos alkatrészekből összeraktuk a prototípust. Nagy volt és nehéz, de egy előnye volt: jól mért, így az OEP bevonta a támogatott termékek közé. Ez volt a Dcont1” – emlékszik vissza a kezdeti időkre Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika tulajdonos-társügyvezetője. Zettwitz Sándor 1991-ben lépett be a 77 Elektronikához, amelyet kezdetben vejével, Lukács Józseffel, jelenleg pedig lányával, Zettwitz Gabriellával közösen vezet.

„Jelen pillanatban már a 74. Dcont® generációnál tartunk, tehát évente valamivel több mint két készüléket fejlesztettünk. A legkorszerűbb példányaink, amelyek nagyjából 2012 óta vannak forgalomban, már úgynevezett bioszenzoros elven mérik a vércukorszintet” – teszi hozzá az ügyvezető.

Illusztráció

Vezető szerep a vércukormérő-piacon

A 77 innovációi azóta is a cukorbetegek életét segítik. Az általuk fejlesztett készülékek egyes típusai a világon is egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban kommunikálni a betegekkel.

„Büszke vagyok rá, hogy kifejezetten a magyar cukorbetegek érdekeit nézve, mi fejlesztettük ki az első és eddig egyetlen magyarul beszélő készüléket is. A később továbbfejlesztett változata, a sokkal pontosabb Dcont® MONDA elnevezésű készülékünk tervezése is a magyar igények szerint történt, hiszen magyar nyelven beszél, magyar látássérülteknek segít, hazai mérnökök fejlesztése és magyar kezek gyártják budapesti üzemünkben, ugyanúgy, mint az elmúlt közel három évtized során előállított valamennyi Dcont® modellt” – meséli Zettwitz Sándor.

Illusztráció

A fejlesztés azóta sem állt meg: a Dcont® család legújabb típusai (például a Dcont® ETALON®) ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Legújabb fejlesztésű „okos” vércukormérő készülékeik pedig szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is összekapcsolhatók.

A fejlesztések elismeréseként a Dcont® termékcsalád 2000-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat, 2014-ben pedig a Hungarikum Bizottság a magyar találékonyság és innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba.

Gyermekek pártfogói

A 77 Elektronika a folyamatos fejlesztés mellett mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a cukorbetegek közösségeit is támogassa. A kezdetektől részt vesznek szinte minden olyan aktivitásban Magyarországon, ami a cukorbetegekkel vagy magával a cukorbetegséggel kapcsolatos. Évek óta kiemelt támogatói az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak, főtámogatói az Egy Csepp Világnapnak, a „Magyarország Cukormentes Tortája” versenynek és háziversenynek.

Emellett rendszeresen támogatnak cukorbeteg gyermekek számára rendezett táborokat, amelyeken évente körülbelül 500 fiatal vesz részt. A hazai gyermekdiabetológiai szakellátó helyeket pedig rendszeresen a legújabb fejlesztésű vércukormérő készülékkel támogatják.

„A felajánlott készülékekkel szeretnénk megkönnyíteni a diabétesszel élő gyermekek mindennapjait. Az egyszerűen kezelhető, pontosan és gyorsan működő eszközökkel mihamarabb megtanulhatják kontroll alatt tartani állapotukat” – mondja Zettwitz Sándor.

Illusztráció

Szintén a gyerekek számára szeretett volna kedveskedni a vállalat azzal, hogy idén meghirdette a Dcont-kabala pályázatot. Olyan vidám, szeretnivaló figuratervet vártak az alkotóktól, amely a cukorbeteg gyermekek barátja, társa lehet, aki segít nekik megismerni betegségük helyes kezelését, megmutatja napi teendőjüket, segíti a szülőket, hogy a gyermekek könnyebben, játékosabban sajátítsák el az egészséges életmódhoz szükséges rutinokat. A nyertes figurát Nagy Regina készítette. Cuki névre keresztelt kutyusa megjelenik a 77 Elektronika Kft. edukációs és egyéb anyagain is a jövőben.

TR

Megjelent a diabetes junior2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!