Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Brec Bassinger – színésznő

Valamiben mindenki más

Brec Bassinger 20 éves hollywoodi színésznő, játszott a Hathaway kísértetek, az All Night, a Bella és a Bulldogok című sorozatokban, és hamarosan a Stargirlben is láthatjuk. A JDRF jótékonysági szervezet nagykövete, 8 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes.

© Disney
© Disney

Soha nem félt segítséget kérni

A diagnózist tipikus tünetek előzték meg: rendkívüli szomjúság, hangulatingadozás, fogyás. Éppen egy szépségversenyen vett részt, amikor a tünetekre felfigyelt édesanyja, ezért hazautaztak. Felkeresték a gyermekorvost, a vizsgálat pedig igazolta a szülői aggodalmat.

Brec azt mondja, nyolcévesen már elég nagy volt ahhoz, hogy megértse, mi történik vele, de ahhoz még elég fiatal, hogy könnyen hozzászokjon az új életmódhoz. Az iskolában soha nem titkolta betegségét, a tanároknak már az első napon elmondta, mi az oka, ha előbb el kell mennie óráról az iskolanővérhez, hogy ebéd előtt ellenőrizze a vércukorszintjét. A suliban azt tapasztalta, sokan nem tudják mi a diabétesz, de szívesen tanulnak róla. Azt tanácsolja minden betegtársának, ne féljenek beszélni a cukorbetegségről, ne titkolják.

Kiskorában a szüleitől megkapott minden segítséget, az iskolanővérrel is barátságot kötött, annyit volt nála. Barátjának is megtanította, hogyan készítse elő az inzulinját, mert számára ez biztonságérzetet jelent.

Példaképnek lenni

A JDRF jótékonysági szervezet nagyköveteként fontosnak tartja a diabétesszel kapcsolatos tudatosság növelését. Szívesen részt vesz a szervezet munkájában, mert neki is nagyon sokat segítettek azzal, hogy megkönnyítették számára a sorstársakkal való kapcsolatfelvételt: „Diabéteszesek között nem érzi magát az ember magányosnak, felemelő olyanokkal találkozni, akik értik, min megyek keresztül nap mint nap.”

Példaképe Nick Jonas énekes, aki szintén 1-es típusú diabéteszes és a JDRF támogatója. Egyik kedves emléke egy újságcikk Nick Jonasról, amelynek olvasása után azt mondta magának: ha ő meg tudja csinálni, nekem is menni fog.

Úgy akar élni, hogy egyszer majd ő is példaképe lehessen másoknak.

Diabétesz-szülinap

Két éve volt diagnosztizálásának 10-dik évfordulója, amit megünnepelt. Az Instagramon is megörökítette az eseményt egy képpel, amelyen egy csokor virág és egy 10-es feliratú lufi mellett mosolyogva mutatja meg szenzorát a felkarján.

„Lehet, hogy valaki furcsának találja, hogy egy betegséget ünneplek, de úgy érzem, fontos megünnepelni, hogy a diabétesz azzá tett, aki vagyok, és az embereket, akikkel általa kapcsolatba kerültem” – írja Brec.

Egy ideig nem akart folyamatos vércukormonitort hordani, mert nem akarta, hogy mindenki lássa rajta a másságát, mára azonban elfogadta ezt, hiszen valamiben mindenki más.

Forgatás és cukorbetegség

14 éves korában kapta meg első szerepét a Hathaway kísértetek című sorozatban, ezért költözött el ilyen fiatalon texasi otthonából. A forgatások előtt mindig elmondja a rendezőnek, hogy 1-es típusú cukorbeteg, így felkészülhetnek arra az eshetőségre, ha valamilyen probléma adódna.

Színésznőként a napirendje megváltozott, egy forgatási nap akár 14 órás is lehet.

Amióta a Dexcom CGM-jét használja, a szülei sem aggódnak, amiért egyedül él, és ő is biztonságban érzi magát edzés vagy túrázás közben. Azt mondja, amióta használja a folyamatos vércukormonitort, nem kell aggódnia, hogy mennyi lehet a vércukra, elég csak rápillantania a telefonjára.

Azt üzeni sorstársainak, hogy a diabétesz nem változtat azon, akik vagyunk, hosszú távon csak erősebbé tesz.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!