Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Robin Arzon – ultramaratonista

A diabétesz újabb lehetőség megmutatni, milyen erős vagyok

Robin Arzon az egyik legnépszerűbb fitneszinstruktor New Yorkban, spinning- és futópadedző, ultramaratonista. Íme az élete néhány szám tükrében: több mint 50 versenyt teljesített, köztük 25 maratont. A 100 mérföldes (160 km) ultraversenyt 29 óra alatt futotta végig, mialatt vércukra mindössze egyszer mutatott alacsony értéket. Napi 3–4 fitneszórát tart, emellett 2–3 órát edz heti 6 nap, az év 12 hónapjában. Évente 3–5 versenyt teljesít, heti 4–5 napon fut, váltva hosszú táv, hegyre futás, gyorsasági és tempóedzést tart.

Illusztráció

Felnőtt korában kezdett el futni

A futás számára a szabadságot jelenti és a gyógyulást. Nem készült maratonistának, egy sokkoló élmény után kezdett el futni: egyetemi évei alatt egy fegyveres túszul ejtette Robint több társával együtt, szerencsére épségben kiszabadult mindenki, de az átélt borzalmat nehéz volt elfelejtenie. A trauma feldolgozását, a gyógyulás útjára lépést ez a sport jelentette számára.

A világ egyik legnépszerűbb fineszedzője lett

Miután elvégezte az egyetemet, vállalati jogászként dolgozott hét évig. Néhány év után azonban azt vette észre magán, hogy a munka utáni futásokat sokkal jobban élvezi, ezért elkezdett azon dolgozni, hogy a szenvedélye lehessen a munkája.

Hosszú folyamat eredményeként mára elérte álmát, a Peloton edzője és a cég fitneszprogramjának igazgatóhelyettese. A vállalat professzionális szobakerékpárokat árul, amelyek kijelzője egy tablet, ezzel pedig havi előfizetés ellenében online kapcsolódhatunk be edzésekbe, versenyezhetünk együtt a többi résztvevővel. Jelenleg a Peloton online és offline szolgáltatásait 500 000-en használják. Robin órái 15 perc alatt betelnek, online több mint 15 000-en iratkoznak fel edzéseire.

A diagnózis után egy hónappal versenyen

5 évvel ezelőtt, 33 éves korában állapították meg, hogy 1-es típusú diabéteszes. A diagnózist egy laborvizsgálatot követően kapta, amire azért volt szükség, mert iszonyú szomjúság és kimerültség lett úrrá rajta. A diagnózis sokkolta, de azt mondta egy interjúban, a félelem számára üzemanyag, amely arra készteti, hogy még többet teljesítsen. Az edzést még nagyobb intenzitással folytatta, egy hónap múlva pedig lefutott egy félmaratont.

Állandó dolog, minden pillanatban jelen van

Kezdetben még nem tudta pontosan, miként reagál a szervezete a fokozott fizikai teljesítményre. Kezelőorvosához első kérdése az volt, hogyan fogja folytatni a maratonfutást, hogyan futja a következő 100 mérföldes versenyét?

Az első perctől tudatában volt, hogy a cukorbetegség állandó dolog, amit mindig figyelnie kell, nincs olyan időszak, amikor nem méri a vércukorszintjét. Meg kellett tanulnia megfelelő szinten tartania a vércukrát, ami szerinte nem más, mint próbálkozni és hibázni, nem lehet máshogy csinálni.

Tavalyelőtt a Beyond Type One képviseletében induló 1-es típusú diabéteszesek csapatkapitányaként vett rész a New York City maratonon.

A test elfogadása

A folyamatos vércukormonitort első reakcióként elutasította. Az életét nyilvánosság előtt éli, az edzéseken nem csak a fizikailag is jelen lévők vesznek részt, online több ezren követik. Sportruházata szinte mindig szabadon hagyja a karját, így a vércukormonitor érzékelője mindig látszik. Két nap múlva viszont feltette és azóta is hordja, hiszen ez sem más, mint a test elfogadásának egy újabb rétege, vallja Robin.

Apró lépésekkel kezdeni

Robin életfilozófiája, hogy apró lépésekben halad előre, amikor elkezdett futni, azt mondta magának, nem vagy profi sportoló. Az nem baj, ha nagy álmokat követ az ember, de ahhoz, hogy elinduljon egy úton, kis lépésekre van szükség.

A kezdő futóknak is azt tanácsolja, amíg egymás után tesszük a lábainkat, addig legyünk elégedettek.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!