Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Brandon Morrow – baseball-játékos

A diabétesz miatt ne hagyd abba a sportot!

Brandon Morrow a világ egyik legjobb baseball-dobójátékosa, 11 éve szerepel a bajnokságban. Játszott a Seattle Mariners, a Toronto Blue Jays, a San Diego Padres, a Los Angeles Dodgers és a Chicago Cubs csapatában.

Illusztráció

Ösztöndíj és krónikus betegség

Középiskolás korában kapta a diagnózist, miután jó ideje – mint sok más 1-es típusú diabéteszes – úgy élt együtt a tünetekkel, hogy nem tudta, mi az oka a testében zajló változásoknak. A szezonkezdés előtti gyakorlás során jöttek sorra a jelek: folyton ivott, mégis szomjas volt, állandóan pisilni járt, látása sokszor elmosódott volt, szédült és fogyott is. Egy csapattársa ismerte fel a tüneteket, aki korábban osztályával részt vett egy projektben, amelyben az 1-es típusú cukorbetegség volt a téma. Otthon utánanézett a betegség tüneteinek, és megdöbbenve ismerte fel, mindet produkálja. Miután szüleinek elmondta, rögtön elmentek az orvoshoz.

Nem sokkal ezután derült ki, hogy baseball-játékosként elnyerte a Kaliforniai Egyetem ösztöndíját. A betegsége szerencsére nem volt akadály, hiszen a csapatban már volt egy cukorbeteg játékos. Kaliforniában karrierje szárnyalni kezdett, mindössze egy szezont játszott a minor ligában, máris az első osztályba került.

Szülői aggodalom

A diagnózis után fél évvel elköltözött otthonról, hogy egyetemi tanulmányait folytassa, ezért már a kezdetektől meg kellett tanulnia önállóan karbantartani a betegségét. Bár szülei bátorították, sosem hangoztatták aggodalmaikat, édesanyjának voltak álmatlan éjszakái. Szerencsére mindig odafigyelt magára, ezért a családja is hamar megszokta az új helyzetet.

Profi játékos, profi cukorbeteg

Sosem panaszkodik arról, mennyi erőfeszítésbe telik betegsége menedzselése, az évek során ugyanis az szinte tudat alatti rutinná vált számára. Interjúkban gyakran elmeséli, a hibáiból okulva tudja, hogy mi a számára legjobban működő gyakorlat. Rendszeres időbeosztáshoz tartja magát, amelyben az étkezéseknek is pontos rendje van, például minden mérkőzés előtt másfél órával megeszik egy szénhidrát-protein szeletet.

Inzulinpumpát használ, de mielőtt pályára lépne, leveszi magáról. Meccs előtt és alatt ujjbegyszúrással ellenőrzi vércukorszintjét, a nézők azonban ebből szinte semmit nem vesznek észre. Amíg a kispadon megbeszélik stratégiájukat elkapó párjával, addig megejti a szúrást, és ha szükséges, ad egy kis korrekciót.

Brandon azt mondja, a szezon alatt sokkal jobban oda tud figyelni magára, ilyenkor minden nap gyakorlatilag ugyanúgy zajlik, szigorú időbeosztás szerint él a csapat. Azért is segít a baseball a diabétesz karbantartásában, mert fontos, hogy egészséges legyen és jól tudjon játszani. Nem csak a saját érdeke, hanem a csapat összes tagjának is, hogy a legjobb teljesítményt tudja nyújtani.

Diabétesszel is lehetsz profi sportoló

Igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy cukorbeteg gyerekeknek és szüleiknek beszéljen arról – saját példáján keresztül –, hogy a betegség miatt nem kell abbahagyni a sportot. Nemcsak interjúkban és a közösségi médiákban mondja el rendszeresen, jótékonysági szervezetekkel is együttműködik.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!