Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Biztonságos hármas

Aliz és Babett jó barátnők. Annyira, hogy bár Kata beszélgetésünk során többször említette Aliz hisztijeit, Babett nem találkozott vele. Gondolom, nem érthető, amit írtam, hát elmagyarázom.

Illusztráció

Aliz

Kezdjük a szereplőkkel. Aliz 6 éves, barna hajú, huncutul csillogó, barna szemű kislány, aki találkozáskor felnőtteket túlszárnyaló határozottsággal fog kezet és mutatkozik be: Szpisják Aliz vagyok. Majd, mint a fontos felnőttek, dolga után néz, elvonul a szobájába, ami nagyobb, mint a lakás nappalija, s tele van minden földi jóval, ami csak elképzelhető egy 6 éves kislány számára. A dolog is fontos, ami visszahívta, édesapjával játszanak elmélyülten, s a fel-felcsattanó nevetésből sejthetően nagyon jólesően.

Aliz 22 hónaposan lett cukorbeteg. Egyszerű megfázással indult, de amikor az egészségügyben dolgozó édesanyja megérezte acetonos leheletét, s a 2-es típusú diabéteszes nagymama vércukormérőjével megmérte a kislány cukrát, a műszer 24-et mutatott. 2 évig pent, 3 és fél éves kora óta pumpát használ a kislány. Óvodába 4 évesen került, s közben lisztérzékeny lett.

Babett

Másik főszereplőnk a 24 éves Sörös Babett, aki kisgyermekgondozó és -nevelő, valamint pedagógiai és családsegítő asszisztensi végzettséggel rendelkezik. Két év alatt két óvodában, négy csoportban dolgozott, hol ide, hol oda került, egész addig, míg Aliz meg nem jelent a veszprémi Kuckó óvodában. Azóta Babett elsődleges feladata, hogy Alizra figyeljen. Babett legalább annyira mosolygós szemű, mint gondozottja, határozottságuk is rokon.

Babett számára nem volt ismeretlen a diabétesz. Szülei 2-es típusúak, s legjobb, gyermekkori barátnője 3 éves kora óta cukorbeteg. Ennek ellenére sokat kellett tanulnia, amikor Alizt rábízták. Szívesen tanult, és tanul ma is, nem fél a feladattól, sőt, kifejezetten szereti a kihívásokat. Megtanulta a pumpa kezelését, kalibrál, légtelenít, szívesen elvégezné a kanülszúrást is, de arra nincs szükség, mert azt már Aliz is tudja.

Kata

Harmadik szereplőnk György Kata, Aliz édesanyja, aki talán épp a szakértelme miatt, az első időszakban nagyon megijedt, a szövődményektől féltette kislányát. Otthagyta munkahelyét, azóta is élete nagy részét Aliz foglalja el. Amikor a beszoktatás időszaka zajlott az oviban, Kata hetekig ott volt vele, először a gyerekek közt a csoportban, majd kint a folyosón üldögélt. Ekkor ismerkedtek meg Babett-tel, s a bizalom kettőjük között szinte azonnal kialakult. Azóta már barátnők, sőt, mintha testvérek lennének, ahogy Aliz ügyeit – sőt, már más témákat is – teljes őszinteséggel megtárgyalják. Minden reggel és kora délután „átadják” egymásnak a kislányt. Kata az otthon történtekről, Babett az ovi eseményeiről számol be. Mindketten mindent tudnak. Ha valaki ilyenkor belehallgat a beszélgetésükbe, döbbenten félrefordul:

– Azt sem tudom, miről beszéltek.

Ilyet még sosem ettem

Aliznak az evés gondot okoz. Édesanyja számára ez örök stresszhelyzet volt, amíg pent használtak. Beadta az inzulint, majd a kislány közölte, nem kér enni. Ilyenkor jött a keksz, a finomság, hogy a szükséges szénhidrát mégis meglegyen. Igen ám, de Aliz okos kislány, hamar rájött, hogyan juthat finomságokhoz. Amikor felkerült rá a pumpa, ismét kijelentette, nem kér enni. Meglepődött, mert anyukája azt felelte: jó, akkor menj játszani. Pár perc múlva a kislány visszatért az asztalhoz, mégis enne valamit. Így elmesélve aranyos történet, nap mint nap megküzdeni vele azonban nem könnyű.

Babettnek az evés nem okoz gondot, mármint Aliz evése. Az oviban fegyelmezettebb a kislány, igaz, ott is anyu megszokott főztjét eszi. Minden nap Kata főz és viszi az ételt. Aliz pedig már azt is tudja, ha nincs kedve a leveshez, elég, ha a tésztát kieszi belőle, Babett nem néz rá szúrós szemmel. Babett egyébként ritkán néz rá szúrós szemmel, sőt, kifejezetten támogatja pártfogoltját. Dönts egyedül, noszogatja, hiszen Aliz jövőre iskolába kerül, egyre önállóbbnak kell lennie. A múltkor nagyon büszke volt, mert bár az óvó néni mazsolával kínálta a kislányt, ő visszautasította:

– Ilyet még sosem ettem, biztosan nem szabad!

Sípol a pumpa

Azért Babettnek is vannak nehéz percei napközben. Például akkor, amikor közvetlenül inzulinadás után közli az óvó néni, kimennek futkározni. Most mit csináljak? – rémült meg először Babett, de megoldotta a helyzetet. Olyan is előfordult, hogy egyszerűen áttetette a tornaórát későbbre, mert Aliznak úgy volt jó.

A kislány egyébként sokat változott, oldottabb lett, szabadabb és egyre önállóbb. Kata is nyugodt, mert tudja, amikor nincs mellette, kislánya akkor is biztonságban van. Babett pedig múltkoriban éjszaka felriadt, mert azt álmodta, sípol a pumpa.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!