Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2020.01.27.

Az űrkalandok folytatódnak

A MentaBolygó speciális planéta a MentaBéka galaxisban: csak nyaranta népesül be, egyéb időszakokban alvóbolygó. Azon a két júliusi héten azonban, amikor különböző életkorú, más-más csillagbázisról érkező bolygólakók töltik itt hétköznapjaikat, igazán pezsgő élet alakul ki. 2019-ben is ez történt: az első héten holdjárók, a második héten űrkalózok foglalták el a bázist.

Illusztráció

A MentaBolygó lakói mindannyian 5–12 éves, 1-es típusú diabétesszel élő gyerkőcök és testvéreik, az első héten 27-en, a másodikon 31-en voltak (13-an mindkét héten velünk tartottak).

A holdjárók speciális, csillagközi utazást is lehetővé tevő űrruhákban érkeztek, így hétfőtől péntekig több holdra is ellátogathattak – természetesen mindvégig a MentaBolygót használták bázisként. Az utazásokhoz szükséges űrrakétát maguk készítették el, azzal jutottak át a meteorzáporon (amely vízibombák képében érkezett), illetve annak segítségével látogatták meg a Budakeszi Vadaspark nevű kisbolygó barátságos lakóit. Itt a holdjárók nemcsak ismerkedtek az állatokkal, hanem különböző kincseket gyűjtöttek, térképet rajzoltak, és megviccelték a MentaBolygó kormányzóját. Elhitették vele, hogy az egyik holdjáró eltűnt, s annyira jól játszották a szerepüket, hogy a kormányzó csaknem hadat üzent a Vadaspark bolygónak.

A MentaBolygóra ellátogatott MentaBéka távoli rokona, MentaSárkány is, aki Somfay Alexandra segítségével csodás mesevilágot varázsolt a bázisra. Miután a bolygólakók végighallgatták a király és barátai történetét, elkészítették a bábokat, és eljátszhatták a mesét. Kedvencünk a Hüppögő Sárkány volt, aki végül is segített megmenteni a királyt és barátait.

Az űrkalózok sokat bíbelődtek saját űrpapagájuk papírmásának elkészítésével, ám azután a csillagközi túrák alkalmával már vitték magukkal színes kis barátaikat. Így érkeztek meg a Szentendre kisbolygón található Városi Tömegközlekedési Múzeum nevű űrbázisra is, ahol rengeteg ősi, Földről származó járművet találtak. A MentaBolygó lakói űrkalózokhoz méltó csatakiáltásokkal és lelkesedéssel foglalták el az ősrégi szállítóeszközöket. Kiderítették, mi az az omnibusz, és rengeteg fotót készítettek a számukra ismeretlen, öreg villamosokról, buszokról.

Egy hűvösebb reggelen Molka, a szénhidrátmolekula lepte meg az űrkalózokat, akinek segítségével sikerült kimenteni a tábor kabaláját, MentaBékát a mocsárból. Mindezt jókedvűen, dalolva tették, közben rengeteget tanultak a szénhidrátokról, valamint az alacsony és magas vércukorszintről.

A MentaBolygó napközis tábor az űrkalózok dalával zárult, amit a bolygólakókért érkező szülőknek is előadott a csapat.

Amint a fentiekből látható, a MentaBolygó felnőtt segítői élménypedagógiai módszereket alkalmazva varázsolták át a kis bolygólakók diabos hétköznapjait. A napközis tábor elengedhetetlen része az edukáció, amely a gyerekek életkorának megfelelő formában, a tábor időtartama alatt naponta, játékos formában zajlik. Fontosnak tartjuk, hogy olyan képességeket is fejlesszünk, amelyeket hagyományos pedagógiai módszerekkel nem lehetséges, így az önbizalom növelése, az önértékelés, a kooperáció is hangsúlyos szerepet kapott a táborban – ebben Bóta Tímea pszichológus segített bennünket.

Illusztráció

A felnőtt segítők (8-8 fő mindkét héten) jártasak a diabétesz kezelésében (többen maguk is diabétesszel élnek), így a gyerekek egyénre szabott napirendjét (étkezések időpontja, szénhidrát mennyisége, inzulinbeadás) többnyire tudjuk tartani – persze, némi rugalmasságra szükség van e téren, de ez nem okoz gondot.

A MentaBolygó 2020-ban is megtelik hangos kacagással, július 6–10-ig és 13–17-ig várjuk régi és új táborozóinkat Budapesten, a XI. kerületben.

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!