Feltöltés dátuma: 2020.01.25.

A diabétesz és mi

Lóháton

Illusztráció

Sziasztok! Noémi vagyok, 15 éves és a Kecskeméti Református Gimnáziumban tanulok. Az 1-es típusú diabéteszt 2018 novemberében diagnosztizálták nálam, pont iskolaválasztás előtt, a felvételik időszakában. Teljesen összeomlottunk, kilátástalannak tűnt a jövő, felfordult az egész életünk. A kiutat és a reményt ebből a helyzetből – a szüleim és családom támogatása mellett – számomra a sport jelentette.

11 éves korom óta lovagolok, azon belül a díjugratás a sportágam. Miután kiderült nálam a cukorbetegség, minden felgyorsult, a családom összefogott és teljesült az álmom: kaptam egy saját lovat. Lobbi tisztavérű, magyar sportló, hatalmas szívvel. Igazi tanító, nagyon sokat segít nekem, hogy elfogadjam és feldolgozzam a betegségem. Tükröt tart elém. Mellette nincs időm szomorkodni, minden nap dolgozom vele. Heti 7 napból 6 napot lovagolok. Az állandó, rendszeres sportolás nagyon jó hatással van a cukromra is.

2019 augusztusában másik vágyam is teljesült, saját lóval indulhattam a versenyen. Négy pályát mentünk, és mindegyik pályám jól sikerült, elhoztuk az I., II., IV. és VI. helyezést. Jelenleg a fedeles pályás szezon zajlik, késő ősztől tavaszig. Tavasztól őszig pedig nyitott pályás szezon van. A célom, hogy profi díjugrató legyek.

Az elején féltem, hogy a cukorbetegségem miatt nem tudok majd sportolni, versenyezni, de erről szó sincs. Jobban kell magamra figyelnem, ennyi az egész. Ha igazán kitartó és elszánt vagy, bármit elérhetsz!

Pethő Noémi

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!