Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.04.25.

Sorozatok diabétesszel

A népszerű online médiaszolgáltató, a Netflix két sorozatot kínál, amelyben megjelenik a diabétesz.

Illusztráció

Mondj igent! (Say I Do)

A valóságshow témája az esküvőszervezés, részről részre követhetjük, hogyan tervezik meg profi szervezők egy-egy pár álomesküvőjét. Az első részben Marcus és Tiffany nagy napja előkészületeinek lehetünk tanúi. Marcus teljesen nyíltan és őszintén vall a szervezőknek betegségéről, 15 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes. A beszélgetés spontán alakult ki, nem tervezték előre, az esküvői menü kapcsán került szóba krónikus betegsége és az, hogy mit jelent ez számára. Részletesen mesél arról a nézőknek, hogyan diagnosztizálták betegségét, illetve mit jelent nap mint nap állapotának menedzselése. Nem titkolja, hogy voltak mélypontok az életében, például átmenetileg elveszítette a látását, vagy érvénytelenné vált az egészségbiztosítása.

A műsor kapcsán a Beyond Type 1 jótékonysági szervezet interjút készített Marcus LaCourral a műsor és a világ előtt tett vallomása kapcsán, ami a honlapjukon olvasható angolul. Marcus nemrégen kezdte el használni az Omnipod pumpáját, amihez még hozzá kell szoknia, például edzés előtt néha elfeledkezik róla, hogy emelje az inzulinadagot. Azonban rövid használat után is tapasztalja a pumpa pozitív hatását, sokkal ritkábban mér a normálnál alacsonyabb vagy magasabb értéket, mint amikor injekciót használt.

A diagnózis után édesanyja támogatta állapotának karbantartásában, de a családon kívül a barátai is tudtak betegségéről. Kezdetben a részleteket nem árulta el nekik, nem sejtették, mivel jár állapotának menedzselése. Azonban az évek alatt megtanulták, mire kell odafigyelniük, számíthatott rájuk, például edzés közben rákérdeztek, milyen a cukra.

A közösségi média felületein rengeteg üzenetet és pozitív visszajelzést kapott, ez új erőt adott számára. Sokan megköszönték neki, hogy képviseli a diabéteszeseket, a világ általa is tudomást szerzett erről a krónikus betegségről. Véleménye szerint azonban ez nem állapot, hanem lényének része, amit butaság lenne titkolni.

Illusztráció

Bébicsőszök Klubja (The Baby-Sitters Club)

A sorozat Ann M. Martin könyvsorozata alapján készült, a félórás részek egyelőre magyar felirattal nézhetők. Öt lány életét követi, akik bébiszitter-ügynökséget alapítanak, miközben a tinik problémás életét élik, egyensúlyoznak a munka, a suli és a családi élet nehézségei között.

A Stacy titka című részből megtudhatjuk, hogy a fiatal lány 1-es típusú diabétesszel él, inzulinpumpát visel. Nemrég költözött a városba, új barátainak nehezen beszél betegségéről múltbeli rossz tapasztalatai miatt. A többi lányban felmerül a kérdés, ezzel a krónikus betegséggel el tudja-e látni gyermekfelügyeleti feladatait, illetve nem veszélyes-e a munka saját magára nézve. Szívmelengető látni, ahogy végül a lányok Stacy mellé állnak, az igazi barátok ilyen támogatóan viselkednek, ha társuknak arra van szüksége, minden diabéteszes és hasonló betegséggel küzdő ember ezt érdemelné.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!