Feltöltés dátuma: 2021.02.16.

Austin James – zenész

Ujjbegyszúrások és fájdalom nélkül zenélni felszabadító

Austin több hangszeren játszik, zenei stílusában egyesül a folk, a rock és a soul, ami műfajokon átívelő egyedi hangzást eredményez. 17 éves kora óta diabéteszes, a FreeStyle Libre nagykövete.

Illusztráció

A megoldás a folyamatos vércukormérő

Mielőtt elkezdte a szöveti glükózmonitorozást (ismertebb angol kifejezéssel Continuous Glucose Monitoring – CGM) használni, a rendszeres ujjbegyszúrások sokszor fájdalmat okoztak neki, amikor hegedűn vagy gitáron játszott. Ezek a húros hangszerek folyamatosan igénybe veszik az ujjakat, ha még szurkálja is az ember, bizony fájdalmas tud lenni. Amióta Austin a FreeStyle Libre rendszerét használja (ez a szenzor jelenleg még nem elérhető hazánkban), megkímélheti igénybevett ujjait a szúrásoktól, elég a telefonját a szenzor közelébe tennie, és már le is olvashatja az értékeit.

Ezt meg is teszi átlagosan napi húsz alkalommal. Óriási szabadságot adott neki a folyamatos vércukormérő, ezen kívül pedig értékei is javultak, HbA1c-je 8,2-ről 6,2-re csökkent. Pozitív tapasztalatairól a FreeStyle Libre nagyköveteként videóban is beszámol, hogy mindenkit bátorítson a CGM eszköz használatára. Turnézás közben is biztonságérzetet jelent a pumpa és a folyamatos mérő használata.

Minden megváltozott

17 évesen a középiskola utolsó évében járt, amikor nagyon rosszul kezdte érezni magát, sokat fogyott, és minden szokásos tünetet produkált, a folyamatos szomjúságot és mosdóba járást is. Tudta, hogy milyen betegségről lehet szó ilyen jelek esetén, ugyanis az egyik barátja az osztályából diabéteszes volt. Mikor együtt megmérték a cukrát, 33 mmol/l-t mutatott a műszer, úgyhogy azonnal kórházba vitték.

Másnapra minden megváltozott az életében, katonacsaládból származik, ő is katonai pályára készült. Ezt sajnos fel kellett adnia. Nehéz időszak volt, mára azonban világossá vált számára, hogy a diabétesz inkább jó hatással volt az életére. Kénytelen volt megkeresni a saját útját, és zenész lett belőle.

Ellenőrzőlista turnékhoz

Amióta inzulinpumpát és CGM-et használ, biztonságosabbnak érzi az utazásokat, de így is minden alkalommal végignézi indulás előtt az ellenőrző listáját, hogy biztos legyen benne, minden szükséges eszköz és mindenből elegendő utánpótlás van-e nála. Van még egy segítsége, édesanyja indulás előtt mindig felhívja és végigkérdezi az ellenőrző listát pontról pontra.

file

Teljes életet élhetsz

Frissen diagnosztizált betegtársainak azt mondja: nehéz lesz megbirkózni a diabétesszel, de tartalmas, teljes életet lehet élni vele, ha odafigyel az ember. A technológia mára olyan megoldásokat kínál, amelyek rengeteget segítenek állapotunk stabilan tartásában, odafigyeléssel pedig egészséges életet élhetünk.

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!