Feltöltés dátuma: 2021.02.21.

Levi Davenport – influenszer

Ha a vércukor beszélni tudna…

Levi 15 éves volt, amikor 1-es típusú diabéteszes lett, betegségét igyekezett titokban tartani, mert úgy gondolta, ez egy gyengeség, és a gyengeséget nem tudja elfogadni. Szégyellte állapotát, ezért nem beszélt róla senkinek, se a baseballcsapattársainak, se barátainak, barátnőinek, tanárainak. A teljes titoktartásnak azonban egyenes következménye volt a diabéteszének nem megfelelő karbantartása.

Illusztráció

Az egyetem után a baseballozást nem folytatta, de a sport fontos szerepet kapott az életében, személyi edzőként helyezkedett el. Megtapasztalta, hogy teljesítményére kihat a vércukorszint és az inzulin is, ezért motiválttá vált állapotának jobb menedzselésében. Még mindig nagyon keveset beszélt azonban az állapotáról, és ritkán ellenőrizte vércukorszintjét, inkább arra hagyatkozott, milyennek érzi az értékeit.

Figyelmeztető jel

Néhány év elteltével megházasodott, két gyermekük született, és sikeres értékesítő lett, egy dologban viszont nem volt ilyen remek a helyzet, ez pedig az egészsége volt. Rengeteget fogyott, de ami a vészcsengőt beindította nála, az a lábában érzékelt zsibbadás volt. Ez jelentette a fordulópontot Levi számára, tovább nem tettethette, hogy sérthetetlen. Utánajárt a legújabb, legjobb diabétesztechnológiának, beszerzett egy folyamatos vércukormérőt, pumpát és okosórát, így a csuklójára pillantva bármikor ellenőrizheti értékeit.

A diabétesze menedzselésébe fektetett több figyelem, a folyamatos ellenőrzés, a pontos értékeken alapuló kezelés megtette hatását, fél év elteltével 10 évvel fiatalabbnak érezte magát. Nem csak sokkal fittebb lett, a közérzete is sokat javult, a munkája könnyebben ment, a kapcsolatai is kiegyensúlyozottabbá váltak.

Kinyíltam a világnak

Olyan óriási változás ment végbe az életminőségében attól, hogy nem rejtegette tovább az állapotát, ami arra bíztatta, hogy megossza mássokkal is tapasztalatát és bátorítsa sorstársait, akik hasonló problémával küzdenek. Egy évbe telt, mire összeszedte bátorságát, és nyíltan beszélt róla, hogy 1-es típusú diabéteszes, azonban nem aprózta el a dolgot, kezdésként létrehozott egy YouTube-csatornát Between Two Lines (Két vonal között) címmel.

A cím arra az erőfeszítésre utal, amivel cukorbetegként nap mint nap szembesül: a vércukrát az alacsony és a magas értéket jelző vonal között kell tartani. Az elkövetkező hetekben cunamiként kapta a visszajelzéseket barátaitól, munkatársaitól, korábbi csapattársaitól, akik csak most tudták meg, milyen krónikus betegséggel él. A diabéteszközösségtől is rengeteg bíztatást kapott.

Segíteni szeretnék másoknak

Diabéteszesként aratott néhány győzelmet és elkövetett rengeteg hibát. Abban szeretne másoknak segíteni, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amiket ő.

„Olyan videókat akartam csinálni, amelyek fontos információkat tartalmaznak, ezt azonban nehéz úgy tálalni, hogy közben ne legyen unalmas, főleg azok számára, akik maguk nem diabéteszesek.”

Magában sokszor beszél a vércukrához, ezért jutott eszébe, hogy megszemélyesítse a vércukrot, legyen saját hangja és karaktere. Nagy meglepetésére a nézők fogékonyak voltak ötletére, a videók így könnyebben közvetítik üzenetét: nem vagy egyedül.

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!