Feltöltés dátuma: 2021.02.04.

Gary Orlando Forbes – sportoló

A diabétesz tudatosabbá tett

Gary panamai születésű kosárlabdázó, 12 szezont játszott a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség legjobb csapataiban. A 35 éves profi kosaras New Yorkban nőtt fel, 19 éves kora óta 1-es típusú diabéteszes, jelenleg a vietnami Saigon Heat csapatának tagja a kelet- és délkelet-ázsiai profikosárlabda-ligában.

Illusztráció

1-es típusú diabétesszel az NBA-ba

Kosárlabda-karrierjét a középiskolában kezdte, kitűnő eredményeket ért el, több díjat kapott, illetve végzősként az év játékosának választották. Jó eredményeinek köszönhetően felvették a Virginia Egyetem csapatába, ahonnan három év után a Massachusetts Egyetemre ment át. 2008-ban ismét az év játékosának választották, ezúttal az egyetemi ligában.

Professzionális karrierjét az egyetem után a Denver Nuggets csapatában kezdte, ő az NBA első 1-es típusú diabéteszes játékosa. A következő években a nemzetközi liga több csapatában játszott a világ különböző országaiban. A panamai nemzeti kosárlabda-válogatott színeiben játszott 2007-ben, 2011-ben és 2017-ben.

Nem csak saját maga számára akarta bebizonyítani, hogy állapota nem akadályozhatja meg abban, hogy bekerüljön a legjobbak közé, sorstársait is bátorítani szeretné álmaik elérésére.

Velem ez nem történhet meg

Családjában nem ismeretlen a diabétesz, hiszen nagypapája, édesapja és unokatestvére is 1-es típusú diabéteszes, ennek ellenére azt gondolta, ő bizonyosan elkerüli ezt a sorsot. A diagnózist ezért nehezen fogadta, először csak a negatívumokra koncentrált. Másodéves egyetemista volt, a nyári szünet vége előtt nem sokkal vette észre, hogy sokkal kevesebbet mutat a mérleg, ezért igyekezett minél kalóriadúsabb ételeket enni, de ennek ellenére a fránya mérleg még annyit sem mutatott, mint az előző alkalommal. Rengeteget ivott és számtalanszor kellett a mosdót látogatnia, ezért felkereste az orvosát, aki a vizsgálatok után közölte vele a lesújtó tényt: diabéteszes. Teljesen titokban tartotta csapattársai előtt betegségét, nem akarta, hogy diabéteszes kosaras legyen a szemükben, akit teljesítményében korlátoz az állapota.

Nem vagyok egyedül

Édesapja olimpiai súlyemelő, az ő útmutatásai alapján könnyű volt megtanulnia, hogyan tartsa karban krónikus betegségét. Ebben az első időszakban nagyon sokat jelentett számára, hogy hozzá bármikor fordulhatott, ő volt az egyetlen, akivel beszélt cukorbetegségéről. Természetesen saját magának kellett kitapasztalnia, mi hogyan működik, mert a két sportág űzői másfajta edzéseket végeznek, más az étkezésük és mindenkinek a szervezete egyénileg reagál, tudjuk, ugyanaz a dolog nem ugyanazt a hatást váltja ki két emberben.

Nagyon kemény munkája meghozta az eredményt, valóra vált az álma, bekerült az NBA-ba, a profi játékosok közé. Édesapja felhívta rá a figyelmét, hogy a profi játékosokat komoly orvosi vizsgálatoknak vetik alá, mielőtt szerződést kötnek velük, ha nem figyel arra, mit eszik, a vizelet- és a vérvizsgálat-eredményekből egyértelműen látszani fog, hogy diabéteszes. Sajnos nem vette elég komolyan a tanácsot, ezért hamarosan mindenki megtudta a csapatból, hogy milyen betegsége van.

Változtatott az étkezésén

2009-ben Olaszországba költözött új csapatához, ahol megtapasztalta, hogy a frissen főzött ételek jó hatással vannak vércukorszintjére.

Számára szokatlan volt mindennap frissen készült ételeket enni, New York-i életében nagyrészt feldolgozott ételeket fogyasztott. Szokásos, 60 egység inzulinadagja mellett hipózott, ezért fokozatosan 20 egységre csökkentette napi adagját. A pozitív változás a sok friss gyümölcsnek és zöldségnek volt köszönhető. Ez a tapasztalat megváltoztatta étkezési szokásait és azt, hogyan tekint az ételekre.

Jobb problémamegoldó lettem

A diabéteszt először negatív történésként fogta fel, majd el kellett fogadnia. Gary úgy érzi, jobb játékossá tette a diabétesz. Megtapasztalta, ha a vércukor átlépi a normál határt, meg kell oldania a helyzetet, ez a folyamatos kihívás pedig egyre jobb problémamegoldóvá teszi az embert, ami hasznos tulajdonság az élet számos más területén is.

12 szezont végigjátszani a profi ligában sok áldozattal és elkötelezettséggel jár, kisebb incidensek többször előfordultak edzés közben. Csak egy esetben fordult elő, hogy hipó miatt orvosi ellátásra szorult, amikor túl sok inzulint adott magának és eszméletlenül összeesett, és kórházba került pár napra. Hiába játszotta előtte a legjobb meccseit, mégsem volt jó befektetés a csapat számára.

Egyedül te vagy felelős a testedért

Jelenleg egy gyerekkönyvön dolgozik, hogy saját történetén keresztül a felnövő diabéteszes generáció számára bizonyítsa, elérhetik álmaikat, ahogy ő is elérte. Nem bánja, hogy diabéteszes lett, mert ennek köszönheti, hogy segíthet másoknak. Fontosnak tartja, hogy azok, akik nem érintettek személyesen vagy családtagjaik által, többet tudjanak erről a krónikus betegségről, ne sztereotípiák mentén ítéljék meg a cukorbetegeket. Részt vesz jótékonysági szervezetek eseményein, fontosnak tartja minél több embernek átadni azt az üzenetet, hogy a megfelelő táplálkozás és a mozgás egészségesebbé tesz, a testünkért pedig senki más nem felelős, csak mi magunk. Törődni kell magunkkal, odafigyelni az étkezésre, a testmozgásra, a hangulatunkra, de mindezek mellett diabéteszesként is teljes életet élhetünk.

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!