Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.04.25.

Összehozzák a világ diabéteszközösségeit

Beyond Type 1

A Beyond Type 1 az egyik legnagyobb amerikai nonprofit jótékonysági szervezet, amelynek célja jobbá tenni az 1-es típusú diabéteszesek életminőségét, egyesíteni a diabéteszközösséget.

A szervezet neve magyarra fordítva azt jelenti: Túl az 1-es típuson. Mottója: változtassunk 1-es típusú diabéteszes életünkön. A 2015-ben alapított szervezet tevékenységének fókuszában az oktatás, az önkéntesség és kutatástámogatás áll. Tevékenységi köre folyamatosan bővült az évek alatt, ma már 2-típusú diabéteszesek számára is kínálnak programokat Beyond Type 2 néven.

Támogatási modelljének köszönhetően az adományok teljes összege a szakmai tevékenységekre fordítható, ugyanis a működési költségeket az igazgatótanács, az alapító barátok és vállalati partnerek finanszírozzák. Az alapítók egyike a népszerű énekes, Nick Jonas.

Magyar lány az Instagramon

A Beyond Type 1 rendelkezik a legnagyobb online közösséggel a diabétesszel élőket támogató nonprofit szervezetek között. Jelen van a népszerű online közösségi felületeken, a Facebookon – több mint 1 millió követővel –, az Instagramon, a YouTube-on és a Twitteren is.

A szervezet Instagram-oldalán nemrég megosztotta egy fiatal magyar hölgy, Pásztohy Lili (@theworldaccordingtolili) videóját, amelyben megmutatja, mit csinál, ha lazítani akar. Lili a festést választotta, büszkén vállalva inzulinpumpáját.

Programok

A szervezet programjai elérhetőek az angol mellett német, svéd, francia, spanyol, olasz és holland nyelven is. Az érdeklődők feliratkozhatnak hírlevelükre, hogy mindig értesüljenek a friss hírekről, eseményekről. A szervezet segítségével saját adománygyűjtő oldal is készíthető.

A Type 1 Run csoport célja, hogy a világ diabéteszközösségét a futáson keresztül összekösse és támogassa. Minden 1-es típusú cukorbeteg számára lehetőséget kínál találkozni, tapasztalatokat, élményeket megosztani online és személyesen is. A csatlakozás ingyenes, nem várják el az adományozást sem. A honlapon található térkép segítségével rátalálhatunk a közelünkben élő tagokra, jelentkezés után kapcsolatba léphetünk velük. A Type 1 Run csapata már háromszor részt vett a New York City Maratonon azzal a céllal, hogy inspiráljon mindenkit, aki ezzel a krónikus betegséggel él, felhívják a figyelmet a Beyond Type 1 nonprofit szervezetre és adományt gyűjtsenek.

A Diabétesz-ösztöndíjasok program 1-es típusú cukorbetegek felsőoktatásba való bekerülését támogatja. Rengeteg fiatalnak segített már az ösztöndíj álmai megvalósításában, ugyanis a magas gyógyszerköltségek sok család számára nem tennék lehetővé, hogy mellette még felsőoktatási tanulmányokat is finanszírozni tudjon.

Safesitting programjuk olyan bébiszittereket közvetít a családok számára, akik tudják, mivel jár egy 1-es típusú cukorbeteg gyermek ellátása.

A Csiga Posta Klub levelezőpartnereket közvetít kicsik, tinédzserek és felnőttek számára, a jelentkezőket érdeklődési körük alapján kapcsolják össze. Azoknak szól, akik azt gondolják, hogy a szociális médiánál személyesebb kapcsolatot szeretnének teremteni egymással.

A szervezet készített egy olyan mobilapplikációt, amely bárki számára elérhető Androidon és iOS-en is. A Beyond Type 1 app célja, hogy olyan felületet teremtsen a diabétesszel élők számára, ahol kapcsolatba léphetnek egymással, megoszthatják élményeiket, tapasztalataikat, feltehetik kérdéseiket egymásnak, támogatást kaphatnak a sorstársaktól.

Az applikáció felkínálja a legfontosabb témákat, például: újonnan diagnosztizált vagyok, problémamegoldás közösen, mérők, pumpák, folyamatos cukormonitorozás, új vagyok itt, tabutémák, szülőknek, ételek és táplálkozás, edzés, 1-es típussal a munkahelyen, 1-es típus az iskolában, hírek. Ezeken kívül bármi másról is beszélgethetnek egymással a közösség tagjai. Angolul tanulóknak jó lehetőség a nyelvhasználat gyakorlására is.

Szövetségben a hatékonyabb segítségnyújtásért

A Beyond Type 1 és a JDRF (Alapítvány a Fiatalkori Diabétesz Kutatásáért) együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy egyesült erővel még hatékonyabban segíthessék a diabétesszel élőket. A JDRF a legnagyobb nemzetközi szervezet, fő tevékenysége az 1-es típusú cukorbetegség gyógymódját kereső kutatások finanszírozása, a Beyond Type pedig a legnagyobb online diabéteszközösséget tömörítő jótékonysági szervezet. Az együttműködés három fő pillére a közösségi programok, az önkéntesség, illetve a kommunikáció és az oktatás.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes junior2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!