Illusztráció

Fontos a dietetikai edukáció

A kórházi szakrendelésen, a gondozás keretein belül főleg a szénhidrátbevitel mennyiségéről esik szó, nem magáról az étkezésekről és azok élvezeti funkciójáról, hiszen nagyon kevés idő áll rendelkezésre elmélyedni a dietetikában.
A Roche Diabétesz üzletág által létrehozott Accu-Chek Főzőklub sorozat célja a tápanyagok és azok tápértékeinek megismertetése és az egészséges alapanyagok felhasználásával történő ételkészítés mellett az étkezések élvezeti funkciójának hangsúlyozása. A többalkalmas program célcsoportja a penes és inzulinpumpás cukorbeteg kisgyermekek, kamaszok, valamint családtagjaik.

Illusztráció

Tanulni, gyakorolni – együtt

A program fő célja az elméleti és gyakorlati tanácsadás a cukorbetegek diétájához, valamint hogy közösséget formáljon a diabéteszes családokból és új barátságok alakulhassanak ki.

Az Accu-Chek Főzőklub sorozatról további információk a www.rochepumpa.hu weboldalon érhetők el.

A rendezvény rendkívüli lehetőség arra is, hogy a diabéteszesek kórházon kívül találkozzanak kezelőorvosukkal, a dietetikus szakemberrel, akik személyre szabottan tudnak tanácsokat adni a családoknak. A főzőklubok során az ételeket együtt főzik meg, együtt mérik és számolják ki az ételek szénhidráttartalmát, így a gyakorlatban is ellenőrizni és korrigálni tudják lépésről lépésre haladva a diétás tudásukat. Hiszen a kezelőorvos és dietetikus akkor tud továbblépni egy újabb elvárással, ha az alapok biztosak, a tudás egymásra épülten kerül átadásra, ezért az oktatás egyénre szabottan, strukturáltan kell hogy történjen.

Illusztráció

Online tréning

Az Accu-Chek Főzőklub sikere fogalmazta meg a gondolatot a Roche csapatában, hogy a dietetikai oktatást még több cukorbetegséggel élő számára eljuttassa.

A Diabétesz Edukáció nevű online tréningsorozat új szolgáltatás az ­Accu-Chek készülékeket használó, elsősorban inzulinos cukorbetegeknek, hogy szélesebb körű edukációs ismereteket szerezzenek. A tréning szakértői dr. Hidvégi Tibor (belgyógyász, diabetológus főorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja) és Kicsák Marian (dietetikus, egészségügyi szakoktató, a Magyar Diabetes Társaság Edukációs Munkacsoportjának vezetőségi tagja).

A tréningsorozat a cukorbetegség önmenedzseléséhez nyújt segítséget, és célja a dietetikai ismeretek elsajátíttatása, valamint az életminőség javítása. Emellett az étrendi kezelésre fókuszálva gyakorlati tanácsokkal és útmutatásokkal is szolgál.

A Diabétesz Edukáció online tréningsorozat 10 interaktív részből áll. Az első két rész bemutatja a cukorbetegséget és a kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a szövődményeket, kiemelve a vércukor-önellenőrzés jelentőségét. A következő részekben dietetikus szakember tanítja meg, mit jelent a hatékony étrendi kezelés, hogyan alakíthatók ki a helyes étkezési szokások. Bemutatja az egészségmegőrző táplálkozás tudnivalóit, a szénhidrátok típusait, illetve azok vércukoremelő hatásait. Ismerteti, mit jelent a szénhidrátszámolás, és milyen lépéseken keresztül tanulható meg az étkezések szénhidráttartalmának kiszámolása, valamint mire kell figyelni az inzulinkezelés és az étkezés összehangolása során.

A tréningsorozat egymásra épülő, ismételhető részekből áll, amelyeket kizárólag sorrendben lehet megtekinteni, egy rövid regisztráció elvégzését követően. Minden rész végén tudásteszt várja a cukorbetegeket, amely aktív részvételt követel a tréningre regisztrálóktól. A teljes tréning sikeres elvégzését követően hasznos gyakorlati tudnivalókkal, valamint egy elismerő oklevéllel gazdagodnak a résztvevők.

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!